Et fiyatlarýný ucuzlatmak için Et ve Balýk Kurumu tarafýndan ihalesi yapýlan Angus cinsi sýðýrlardan bin 700'ü Bursa'ya getirildi. Uruguay'dan ithal edilen sýðýrlarýn fiyatlarý düþürmesi ve vatandaþlarýn Ramazan ayýnda et yiyebilmesi hedefleniyor. Bursa Kasaplar Odasý Baþkaný Muhsin Yýldýz ise bu uygulamanýn çözüm olmadýðýný ileri sürerek, ''Ýthal edilen bu hayvanlar piyasada serum olacak. Piyasada kendini kýsa süre hissettirecek'' dedi.
Kasaplar Federasyonu'na günlük 20 ton et verildiðinin altýný çizen Yýldýz, "Bu rakam, il baþýna 250 kilogram. Bu sýnýrlama yanlýþ bir uygulama. Konfederasyona baðlý olan kasap, prosedürün çok aðýr olmasýndan dolayý kendi baþýna da et alamýyor. Bir kasap kendi baþýna et almaya kalksa 3 gün uðraþmak zorunda kalýyor'' dedi.
Yýdýz, vatandaþlarýn ithal etten kaçýndýðýna iþaret ederek, insanlarýn daha çok kendi ülkesinin hayvanlarýný tercih ettiðini ileri sürdü. Sýk sýk gündeme gelen GDO konusunda vatandaþýn ürktüðünü kaydeden Yýldýz, "Bu hayvanlar saðlýk ekipleri ve veteriner tarafýndan kontrol edildikten sonra ülkeye alýnýyor" diye konuþtu.
Yýldýz, et fiyatlarýnýn düþürülmesi için yapýlan bu uygulamanýn uzun süreli fayda getireceðine inanmadýklarýný vurgulayarak, ''Bu uyguluma çözüm deðil, serumdur. Yani kýsa süreli bir iyilik getirir. Daha uzun vadeli çözümler üzerine düþünülmeli, çalýþmalar ona göre yapýlmalýdýr. Bize göre 1 milyon sýðýr ithal edilerek köylüye daðýtýlmalýydý. Köylü tarafýndan üretimi yapýlacak sýðýrlarla piyasadaki et fiyatlarýný düþürmek ve dengede tutmak, daha saðlýklý ve uzun süreli olurdu'' dedi.
20 günlük uzun yolculuðun ardýndan cumartesi günü Kocaeli Derince Limaný'na demirleyen gemiyle Türkiye'ye ulaþan Angus'lar; Bursa, Ýstanbul, Ankara ve Eskiþehir'e gönderiliyor. Uruguay'dan ithal edilen 12 bin 500 Angus'u taþýyan gemiden Bursa'ya toplam 3 bin sýðýr getirilmesi bekleniyor.
http://gastebursa.com/ayrinti.aspx?ID=238188&K=49