• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
07:29
Kayseri'de baba-oğul arasında bıçaklı kavga: 2 yaralı
02:30
Çankırı'da iki hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 9 kişi yaralandı
02:24
Çankırı'da 2 otomobil çarpıştı: 1 ölü, 6 yaralı
02:10
İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 7 gözaltı
01:26
Corendon Alanyaspor - Beşiktaş maçının ardından
00:46
Ankara'da ağaçlık alanda yangın
00:42
Bursa-Balıkesir yolunda 5 araçlı zincirleme kaza: 1 yaralı
00:30
Diyarbakır'da plazada yangın; ekiplerin müdahalesi sürüyor
00:30
Manisa'da berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü
00:18
Nikahtan sonra tribünde takımlarını destekleyen çift, maç sonunda sahada çiftetelli oynadı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. ELISA testi ile hem koronavirus hem de antikorları daha çabuk tespit edilebilecek
Sağlık
Yayınlanma: 01 Haziran 2020 - 12:00
Güncelleme: 01 Haziran 2020 - 12:00

ELISA testi ile hem koronavirus hem de antikorları daha çabuk tespit edilebilecek

Yeni tip korona virüsün (Covid-19) tanısı için Türkiye'de birçok yerli tanı kiti geliştirildi. Ancak İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof....

Sağlık
01 Haziran 2020 - 12:00
Güncelleme: 01 Haziran 2020 - 12:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ELISA testi ile hem koronavirus hem de antikorları daha çabuk tespit edilebilecek
Yeni tip korona virüsün (Covid-19) tanısı için Türkiye'de birçok yerli tanı kiti geliştirildi. Ancak İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yıldız'ın geliştirdiği ELISA testi sayesinde virüs ve antikor düzeyi kısa sürede belirlenebilecek.
Çin'in Wuhan kentinde geçtiğimiz Aralık ayında ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyada etkisini gösteren yeni tip korona (Covid-19) virüsü ile mücadele sürerken, birçok ülkede tanı kiti geliştirilmesi adına çalışmalar yaptı. Türkiye'de de şuanda en yaygın olarak boğazdan alınan sürüntü örneği ile yapılan PCR testiyle vakalar inceleniyor.
Bu süreçte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de test süresinin kısaltılması ve testin yaygınlaştırılması adına tanı kitleri geliştiriliyor. Malatya'da ise İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yıldız ve ekibi tarafından geliştirilen test ile hem bu süre 75 dakikaya düşüyor hem de tüm hastanelerde uygulanabilir hale geliyor. Bu testler virusun ve antikorun düzeyi hakkında da bilgi veriyor.
60 günlük laboratuvar çalışması ile ortaya çıktı
Uzun süredir antijen-antikor ilişkisi üzerinde araştırmalar yapan ve test kitleri geliştiren Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yıldız ve ekibi, Covid-19 virüsüne karşı ELISA testleri geliştirdi. Dr. Öğretim üyesi Cihat Uçar ve Araştırma Görevlisi Faruk Dişli ile birlikte yaklaşık 60 günlük bir laboratuvar çalışması sonucu geliştirdikleri yerli tanı kitleri ile birlikte çok kısa sürede virüs proteinlerini ve virüse karşı gelişen antikorları belirleyen testler geliştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Sedat Yıldız, "Her iki test de esasen PCR ya da çubuk testler gibi yalnızca "var ya da yok" gibi bir cevap vermiyor, aynı zamanda "varsa ne kadar var" sorusuna da cevap veriyor. Özellikle antikor için bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü antikor düzeyi hastalığa tekrar yakalanıp yakalanmayacağı ile ilgili önemli bir bilgi sağlayabilir. O yüzden antikor düzeyini belirlersek bu da bize stratejik açıdan bazı faydalar sağlayabilecektir" dedi.
Bu test yöntemi ile virüsün düzeyinin belirlenmesi adına da önemli sonuçlar aldıklarını ifade eden Yıldız, boğazdan alınan sürüntü örneğini bin kat sulandırdığımızda dahi virüsü tespit edebildiklerini söyledi. Bu konuda yapacakları iyileştirmeler ve geçerlilik çalışmaları ile bu testi tüm laboratuvarlarda uygulanabilecek bir formata getirebileceklerini ifade eden Yıldız, "Bunlar tabi zaman alan süreçler. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor" ifadelerine yer verdi.
Kısa sürede virüsün ve antikorun varlığı belirlenebiliyor
Prof. Dr. Yıldız, "Bizim geliştirdiğimiz testler PCR cihazlarına bağlı değil. ELISA testinin yapıldığı tüm hastanelerde yapılabilecek testler. O yüzden çok sayıda kişiyi kısa sürede tarayarak virüsün veya antikorun varlığı ve düzeyi açısından değerlendirebiliriz" diye konuştu.
Virüse karşı hali hazırdaki erken tanı kitlerinin 'var ya da yok' tarzında yanıt verebildiğini kaydeden Yıldız, kendi ürettikleri testlerde ise "düzey" hakkında bilgilere erişilebileceği için hastalığın seyri ve takibi açısından da önemli veriler elde edilebileceğini kaydetti.
Tavşanlarda virüse karşı antikor üretmeyi hedeflediklerini de anlatan Yıldız, "Dört tavşanda antikor üretimiyle ilgili çalışma yaptık ve dördünde de bol miktarda antikor oluştu. Tavşanlarımız çok da sağlıklı" dedi.
İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Memişoğlu: Evde sağlık hizmetlerimizle 1 milyon 352 bin 775 hastaya hizmet veriyoruz
Bakan Memişoğlu: Evde sağlık hizmetlerimizle 1 milyon 352 bin 775 hastaya hizmet veriyoruz
Nefes darlığını hafife almayın! Kalp ve akciğer hastalıklarını ayıran kritik işaret
Nefes darlığını hafife almayın! Kalp ve akciğer hastalıklarını ayıran kritik işaret
'Elektrikli scooter kazaları ciddi kırıklara yol açabiliyor'
'Elektrikli scooter kazaları ciddi kırıklara yol açabiliyor'
Ambulans helikopter, 4 aylık bebek için havalandı
Ambulans helikopter, 4 aylık bebek için havalandı
Son Haberler
Kayseri'de baba-oğul arasında bıçaklı kavga: 2 yaralı
Kayseri'de baba-oğul arasında bıçaklı kavga: 2 yaralı
Çankırı'da iki hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 9 kişi yaralandı
Çankırı'da iki hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 9 kişi...
4 isimde 1818 tapu işlemi
4 isimde 1818 tapu işlemi
‘Cuma öğleden sonra’ tuzağı…
‘Cuma öğleden sonra’ tuzağı…
Çankırı'da 2 otomobil çarpıştı: 1 ölü, 6 yaralı
Çankırı'da 2 otomobil çarpıştı: 1 ölü, 6 yaralı
Yardım bahanesiyle eve girdiler, yaşlı adamın 17 bin lirasını çaldılar
Yardım bahanesiyle eve girdiler, yaşlı adamın 17 bin lirasını çaldılar

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.