Kutup Kaşifi Biruni Türkiye birincisi oldu
Kutup Kaşifi Biruni Türkiye birincisi oldu, başlıklı haberin detayında; Adıyaman'da lise öğrencileri tarafından tasarlanan Kutup Kaşifi Biruni isimli robot TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalarda Türkiye birincisi oldu.
Adıyaman Ticaret Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ve Ar-Ge Sorumlusu Orhan Güneş öncülüğünde öğrencilerinin kutuplarda bilim insanları için tasarladığı Kutup Kaşifi Biruni isimli robot ilk yarışmada başarı elde etti.
TÜBİTAK’ın TEKKOFEST kampsamındaki ilk yarışması olan 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projesi yarışmasında Fiziki Bilimler alanında Adıyaman Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Kutup Kaşifi Biruni isimli projesi Adıyaman ve bölgenin finale kalan tek takımı oldu.
Gökbilim, matematik, doğa bilimleri, astroloji, coğrafya ve tarih alanındaki çalışmalarıyla bilinen Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Biruni’nin ismi verdiği robot kutuplarda ki zorlu hava koşulları nedeniyle bilim insanlarının işini kolaylaştırması için tasarlandı. Kutup Kaşifi Biruni isimli robot, hava kirliliği, sıcaklık ölçümlerini yaparak, 2 boyutlu harita çizerek internet üzerinden bu verileri aktarabiliyor.
Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri Antarktika ve Arktik bölgelerde kutup bilimleri konusunda çalışmalar yapmaya teşvik etmek, kutup bilimleri alanında araştırmalar yapmaya yönlendirilen öğrencilerin bu alanda yapacakları nitelikli çalışmalarla ülkemizin gelecekte uluslararası bilimsel çevrelerde önde gelen ülkelerden biri haline gelmesine katkı sağlamak amacıyla düzenleniyor.
Bu yıl yarışmaya 480 farklı okuldan 756 kız ve 470 erkek öğrenci olmak üzere toplam 1.226 öğrencinin hazırladığı 763 proje başvurusu alındı.
Proje başvurularının ön değerlendirmeleri mayıs ayı içinde yapılmış ve yapılan değerlendirme sonrasında 80 proje final yarışmasına katılmaya hak kazandı. Final Yarışmasında 31 ilde bulunan 73 farklı okuldan toplam 146 öğrenci katıldı. Final yarışmasına katılan 80 projeden 4’ü Birincilik, 6’sı ikincilik, 8’i üçüncülük ve 4’ü teşvik olmak üzere toplam 22 projenin sahibi öğrenci ödül kazandı.
Haber Kaynağı : İhlas Haber Ajansı (İHA)
Türkiye ve Bursa haberleri, Son dakika haberler, güncel haberler HABER16.COM da.
"Kutup Kaşifi Biruni Türkiye birincisi oldu" başlıklı son dakika haberi İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından "09.07.2021" tarihinde "BİLİM VE TEKNOLOJİ" haberlerine sistem tarafından otomatik olarak eklenmiştir. Bu haberin içeriğinde HABER16.COM editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans tarafından geldiği şekliyle yayınlanmıştır. "BİLİM VE TEKNOLOJİ" haberleri kategorisinde yer alan Kutup Kaşifi Biruni Türkiye birincisi oldu başlıklı habere ait yazı, fotoğraf ve video içeriklerinin hepsinin hukuki muhatabı ve sorumlusu haberi geçen ajanslardadır.