• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
03:21
Antalya'da hortum can aldı: 4 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi yaralandı
01:09
MHP'li Murat Saral'ı katleden zanlı Bursa'da yakalandı
01:06
Sözcü Genel Yayın Yönetmeni gözaltına alındı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması programı
Ekonomi
Yayınlanma: 06 Ocak 2023 - 12:06

Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması programı

Kırşehir’de üretim yapan genç çiftçilerden Cemil Cenk Özgür: - “Üretebilirseniz pazar problemi yok, her kalite ürünün alıcısı var. Yaptığımız üretimin yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Polonya, Hollanda, Rusya, İspanya gibi ülkelere gönderiyoruz” - Isparta’da süt sığırcılığı yapan ve biyogaz ile enerji ihtiyacını karşılayan Sevgi Çamurlu: - “Türkiye’de devasa biyogaz tesisleri var. Benimki onların minyatür hali, tam otomasyon ile yönetiliyor. Evimizin tüm enerji ihtiyacını karşılıyoruz"

Ekonomi
06 Ocak 2023 - 12:06
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kırşehir’de üretim yapan genç çiftçilerden Cemil Cenk Özgür, “Üretebilirseniz pazar problemi yok, her kalite ürünün alıcısı var. Yaptığımız üretimin yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Polonya, Hollanda, Rusya, İspanya gibi ülkelere gönderiyoruz.” dedi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması programı kapsamında “Genç Çiftçiler Konuşuyor” paneli gerçekleştirildi.

İrfan Donat’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan Kırşehir’de üretim yapan genç çiftçilerden Cemil Cenk Özgür, kağıt üstünde üretimin çok karlı göründüğünü ancak üretimin elde olmayan birçok değişkene bağlı olduğunu söyledi.

Bu işe başlarken 90 dekarlık alanı devraldıklarında 20 dekarının aktif olduğunu, orada 15-20 kişinin çalıştığını ifade eden Özgür, Ziraat Bankası’nın sıfır faizli kredileriyle modernizasyonları gerçekleştirdiklerini, sübvansiyonları kredileri, işletme sermayesi desteğiyle rahatladıklarını anlatarak, şu an tam kapasite çalıştıklarını 85’i kadın olmak üzere 100 kişi istihdam ettiklerini dile getirdi.

“Üretebilirseniz pazar problemi yok, her kalite ürünün alıcısı var” diyen Özgür, yaptıkları üretimin yüzde 80’ini ihraç ettiklerini, Polonya, Hollanda, Rusya, İspanya gibi ülkelere gönderdiklerini aktardı.

Özgür, ilk hedeflerinin işletmeyi büyütmek ve farklı ürünlere giriş yapmak olduğunu belirterek, bu işe yeni başlayacaklara 10-20 dönüm ile başlamasını ve iyi araştırmasını önerdi.

- “Benim evimde enerji bedava”

Isparta’da süt sığırcılığı yapan ve biyogaz ile enerji ihtiyacını karşılayan Sevgi Çamurlu ise Türkiye’de organik atıkların, hayvan gübresinin çok fazla olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Gübreyi yenilenebilir enerjiye çevirdiğiniz zaman tamamen dönüşüm sağlamış oluyorsunuz. Hayvanların gübresinden faydalanabiliriz. Dünyada enerji açığı olan pek çok ülkedeki enerji ihtiyacını karşılamaya birebir. Türkiye’de devasa biyogaz tesisleri var. Benimki onların minyatür hali, tam otomasyon ile yönetiliyor. Ben sadece yağ bakım ve metan kontrolü yapıyorum. Evimizin tüm enerji ihtiyacını karşılıyoruz. Şu anda doğal gaz faturalarınız ne kadar geliyor bilmiyorum ama benim evimde enerji bedava. 30 derece ile ısınıyoruz. Hatta abartıp, yenidoğan danalara ısınma odaları yaptım. Benim evimde enerji bedava.”

- “Yeni hedefim Bolu gibi doğası, merası çok iyi bir iklimde mandacılık yapmak”

22 yaşındaki genç çiftçilerden Nurgül Akdoğan ise hayvanlarla birebir ilgilendiğini anlatarak, gününün yüzde 70’inin hayvanlarla geçtiğini dile getirdi.

Küçük yaşlardan itibaren hayvancılığa alışkın olduğunu ifade eden Akdoğan, “Ürettiğimiz sütü, tereyağı ve peynir yapıyoruz. Tamamen doğal üretim yaptığımız için talep yüksek. Sütü, tereyağı ve peynire annem dönüştürüyor. Yeni hedefim Bolu gibi doğası, merası çok iyi bir iklimde mandacılık yapmak. Mandacılıkta kaymağı, sütü, peyniri değerlendirmek istiyorum.” diye konuştu.

- “Arı ürünlerinin kendine özel şifası var”

Organik arı ürünleri üreticisi Celal Çay da arıcılığın bir yaşam biçimi olduğunu, küçüklüğünden bu yana arıların içinde olduğunu belirterek, kovan sayılarını artırdıklarını, organik üretim yaptıklarını, daha sonra sözleşmeli arıcılıkla büyüdüklerini kaydetti.

Çay, bu işi yapan 3. kuşak olduğunu ifade ederek, “Bir işi yerel yaptığınızda yerel kaynaklardan besleniyorsunuz. Dünyanın farklı bölgelerinde farklı gelişmeler oluyor. Bunları alıp uygulama şansımız oldu. Avrupa’da, Amerika’da, Uzak Doğu’da bu işin nasıl yapıldığını araştırıp işletmeye uyguladığımızda ilerleme oldu.” şeklinde konuştu.

20 sene önce Batı'nın bal için tatlandırıcı tanımını yaptığını, bugün ise şifa veren bir ürün olduğunun anlaşıldığını anlatan Çay, arı ürünlerinin kendine özel şifası olduğunu vurguladı.

Çay, arıcılığın dışında avokado bahçesi oluşturduklarını, küresel iklim değişikliği nedeniyle Mersin’in avokadoya uyum sağladığını söyledi.

- “Kendi ürettiğimiz süt ile künefe peyniri üretip ihraç ediyoruz”

Genç çiftçilerden Onur Aydın ise bilgisayar mühendisliğinde okurken bile aklında tarım ve hayvancılığın olduğunu anlatarak, “Diplomamı aldıktan sonra Ziraat Bankası’nın Genç Çiftçi Akademisini öğrendim, kayıt yaptırdım. Akademi süresince doğru insan ve eğitimcilerle, büyükbaş süt hayvancılığını, tarımın çiftçiliğinin ne olduğunun eğitimini aldık. Büyük çiftliklerde staj imkanımız oldu. Büyükbaş süt hayvancılığına girmeyi hedefledim.” diye konuştu.

Aydın, süt ürünlerine yöneldiklerini, şu anda kendi ürettikleri süt ile künefe peyniri üretimi yaptıklarını, ürettikleri ürünleri aynı zamanda ihraç ettiklerini söyledi.

Üretimi Ankara’da yaptıklarını bildiren Aydın, “Başkentimizde çok daha büyük bir çiftlikte, direkt çiftlikten halka herkesin erişebileceği, belki de tüm ürünlerin olabileceği bir süt çiftliği haline gelmek istiyoruz.” dedi.

Aynı zamanda veterinerlik bölümü 2. sınıfta okuduğunu aktaran Aydın, mezun olduğu zaman kendi çiftliğinin veteriner hekimi olmayı istediğini dile getirdi.

Aydın, gençlerin bu işe girmelerini önererek, Ziraat Bankası’nın desteğinin her zaman arkalarında olduğunu dile getirdi.

Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması programı, çeşitli panellerle devam ediyor.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Faaliyetleri geçici olarak durduruldu
Faaliyetleri geçici olarak durduruldu
Altında deprem! 3 aydır böylesi görülmemişti
Altında deprem! 3 aydır böylesi görülmemişti
Ticari kredilerde yeni dönem: Bu krediler büyüme sınırına takılmayacak
Ticari kredilerde yeni dönem: Bu krediler büyüme sınırına takılmayacak
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Son Haberler
Tıbbi müdahaleler öncesinde hasta onayı artık e-Nabız üzerinden de verilebilecek
Tıbbi müdahaleler öncesinde hasta onayı artık e-Nabız üzerinden...
Antalya'da hortum can aldı: 4 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi yaralandı
Antalya'da hortum can aldı: 4 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi yaralandı
2026 Ballon d'Or'un sahibi Harry Kane oldu
2026 Ballon d'Or'un sahibi Harry Kane oldu
Didem Soydan 20 dönüm arazi aldı!
Didem Soydan 20 dönüm arazi aldı!
MHP'li Murat Saral'ı katleden zanlı Bursa'da yakalandı
MHP'li Murat Saral'ı katleden zanlı Bursa'da yakalandı
Eyüpsultan'da ki lise son sınıf öğrencilerine eğitim desteği
Eyüpsultan'da ki lise son sınıf öğrencilerine eğitim desteği

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.