• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
01:57
Kastamonu'da deniz ortasında kalp krizi geçiren balıkçı hayatını kaybetti
01:32
İzmir'de 7 otomobil, 1 motosikletin karıştığı zincirleme kaza: 4 yaralı
00:29
Cip, iş yerinin bahçe duvarına çarptı: 4 yaralı
00:24
Bursa'da elektrik arızası için çıktığı çatıdan düşen işçi ağır yaralandı
00:22
Bursa'da elektrik panosuna çarpıp devrilen minibüsün sürücüsü kaçtı
00:19
Kamyon devrildi, savrulan karpuzların çarptığı 2 kişi yaralandı
00:13
Kozan'da yıldırım düştü; elektrik direği ve bina zarar gördü, araçlarda hasar oluştu
00:11
Niğde'de hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 ölü, 1 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. 'Yerli Robinsonlar' 15 yıldır adada yaşıyor
Haberler
Yayınlanma: 07 Mart 2019 - 10:45
Güncelleme: 07 Mart 2019 - 11:30

'Yerli Robinsonlar' 15 yıldır adada yaşıyor

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı, nergis çiçekleriyle ünlü Çiçek Adası'na 15 yıl önce yerleşen Hüseyin ve Ayşe Afacan çifti, yalnız başlarına mütevazı ve mutlu bir yaşam sürüyor.

Haberler
07 Mart 2019 - 10:45
Güncelleme: 07 Mart 2019 - 11:30
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
'Yerli Robinsonlar' 15 yıldır adada yaşıyor
BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı, nergis çiçekleriyle ünlü Çiçek Adası'na 15 yıl önce yerleşen Hüseyin ve Ayşe Afacan çifti, yalnız başlarına mütevazı ve mutlu bir yaşam sürüyor. Ayvalık'ta, 'Yerli Robinsonlar' olarak anılan Afacan çifti, ana karaya 600 metre uzaklıkta modern yaşamdan uzak Çiçek Adası'nda, Rumlar zamanından kalan taş yapılardan birinde kalıyor ve hayvan yetiştiriyorlar. Elektriklerini kendi kurdukları rüzgar türbiniyle karşılayan çift, kullanma suyunu adadaki kuyudan, içme suyunu ise Ayvalık'tan taşıyor. Afacan çifti, ada yaşamında tüm zorluklarına rağmen mutlu olduklarını söylüyor.

Robinson Crusoe'un bir adada geçen yaşamına özenen ve şehir yaşamının kaosundan kaçmayı tercih eden Hüseyin Hulusi Afacan (78) ile eşi Ayşe Afacan (75), Ayvalık'ın zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı, nergis çiçekleriyle ünlü Çiçek Adası'nda 15 yıldır yalnız başlarına yaşam sürüyor. 25 yıl Almanya'da yaşadıktan sonra büyüdüğü Ayvalık ilçesine dönen Hüseyin ve Ayşe Afacan çifti, su ürünleri üzerine eğitim alan oğulları Hakan Afacan'ın Çiçek Adası yakınlarında kurduğu balık çiftliğinin 2003 yılındaki fırtınada kullanılamaz hale gelmesinin ardından tüm mal varlıklarını kaybetti. Üzüntüden beyin kanaması geçiren oğullarını tedavi ettiren Afacan çifti, bu zorlu süreçten sonra yeni bir arayışa girdi. 

ANA KARAYA 600 METRE UZAKLIKTA
Ayvalık'ta ana karaya 600 metre uzaklıktaki, 275 bin metrekare yüzölçüme sahip Çiçek Adası'nda yaşamaya karar veren Afacan çifti, ada sahiplerinden merhum Nuh Katarin'den izin alarak adaya yerleşti. Modern hayattan uzak adada yaşamı seçen Afacan çifti, Rumlar zamanından kalan, viran haldeki taş yapılardan birini onararak tavuk, ördek ve koyun yetiştirmeye başladı. Bir de köpekleri olan Afacan çifti, ihtiyacı olan elektriği karşılamak için rüzgâr enerji sistemi kurdu. Kullanım suyunu Kaz Dağları'ndan gelen adadaki kuyudan karşılayan çift, içme suyunu ise Ayvalık'tan getiriyor. Ayvalık'ın Yumurta ve Kız adalarının görülebildiği, kentin seyredilebildiği Çiçek Adası'nda her sabah erkenden kalkan Afacan çifti, hayvanlarını besledikten sonra ada çevresinde dolaşıyor. Adadaki münzevi hayatın huzurundan vazgeçmek istemediğini belirten Hüseyin Afacan, yalnızlıktan hiç sıkılmadıklarını, zaten tanıdıklarının sık sık ziyaretlerine geldiğini belirtti.

"ADADA DAHA MUTLUYUM'
Ada yaşamını maddi durumları ve doğanın rahatlığı nedeniyle tercih ettiklerini anlatan Hüseyin Afacan, şunları söyledi:
"Biz 15 yıldır bu adada yaşıyoruz. Ada yaşamını çok seviyorum ve yalnız yaşamdan sıkılmıyorum. Bu adayı bir bekçi gibi bekleyen, en uzun süreli kalan insanlar biziz. Burada hiçbir problem yaşamıyorum. Yiyeceğimiz sebzeyi yetiştiriyoruz. Bakla, patlıcan, domates, biber, maydanoz, nane üretiyoruz. Kuzularımızı yetiştiriyoruz. İhtiyaçlarımızı karşılamak için birkaç günde bir fiber teknemizle Ayvalık'a gidip geliyoruz. Kış mevsiminde yaşamın daha zor hale geldiği adada, bazen günlerce mahsur kalabiliyoruz. Adada şehir yaşantısına göre daha mutluyum. Kente gittiğim zaman duramıyorum, içim sıkılıyor, kendimi buraya atıyorum."

'İYİ YÖNLERİ DE, KÖTÜ YÖNLERİ DE VAR'
Eşi Ayşe Afacan ise, oğullarının eğitimini tamamlayıp, kendi işini yapmaya karar vermesi üzerine bütün birikimlerini balık üretim çiftliğine yatırdıklarını belirterek, "Ancak bir afat her şeyi aldı, götürdü. Oğlumuz stresten beyin kanaması geçirdi. Ege Üniversitesi'ne kaldırdık. Çok zor günler geçirdik. Bir sürü aksaklıklar çıktı. Sonra buraya yerleştik. Hep mücadele ediyoruz. Doğayla başa çıkılmıyor hiçbir zaman. Adada yaşam iyi, güzel yanları da var, kötü yanları da var. Hava şartları kötüleştiğinde, soğuk havalarda, fırtına olduğunda karşıya geçmekte zorlanıyoruz. Mahrumiyet bölgesi burası. Haftada bir Ayvalık'a gidiyorum. Bir gece kalıyorum. İhtiyaçlarımı getiriyorum. El ayak suyunu, bulaşık suyunu kuyudan çekiyoruz. Ama yemek ve çay suyunu Ayvalık'tan taşıyoruz. Yazın güzel zamanlar oluyor. Eş dost bizi yaz-kış bırakmıyor ziyaretimize geliyor" diye konuştu.

'BİR SABAH BİR BAKTIK, BİR SÜRÜ İNSAN İSKELEDE OTURUYOR'
Başlarından geçen ilginç bir anıyı da paylaşan Ayşe Afacan, "İki yıl önce kahvaltı ediyorduk. İçeriden pencereden baktım. Adadaki iskelede bir sürü insan, çoluk, çocuk oturuyor. Gittim yanlarına. Türkçe anlamıyorlar. Bir tanesi anladı biraz. Yunanistan adası diye getirmişler buraya garipleri. Üşüyorlardı, ateş yaktık. Sıcak çay ikram ettik. Sahil Güvenlik ve Jandarmayı aradık. Gelip götürdüler. Sonra eşimi iki sefer ifadeye çağırdılar" dedi.
Kaynak; DHA
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-1_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-2_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-3_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-4_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-5_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-6_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-7_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-8_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-9_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-10_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-11_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-12_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-13_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-14_1.jpg
2019/03/yerli-robinsonlar-15-yildir-adada-yasiyor-c60b96f77ce0-15_1.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kastamonu'da deniz ortasında kalp krizi geçiren balıkçı hayatını kaybetti
Kastamonu'da deniz ortasında kalp krizi geçiren balıkçı hayatını kaybetti
İzmir'de 7 otomobil, 1 motosikletin karıştığı zincirleme kaza: 4 yaralı
İzmir'de 7 otomobil, 1 motosikletin karıştığı zincirleme kaza: 4 yaralı
Cip, iş yerinin bahçe duvarına çarptı: 4 yaralı
Cip, iş yerinin bahçe duvarına çarptı: 4 yaralı
Bursa'da elektrik arızası için çıktığı çatıdan düşen işçi ağır yaralandı
Bursa'da elektrik arızası için çıktığı çatıdan düşen işçi ağır yaralandı
Son Haberler
Kastamonu'da deniz ortasında kalp krizi geçiren balıkçı hayatını kaybetti
Kastamonu'da deniz ortasında kalp krizi geçiren balıkçı hayatını...
İzmir'de 7 otomobil, 1 motosikletin karıştığı zincirleme kaza: 4 yaralı
İzmir'de 7 otomobil, 1 motosikletin karıştığı zincirleme kaza:...
Cip, iş yerinin bahçe duvarına çarptı: 4 yaralı
Cip, iş yerinin bahçe duvarına çarptı: 4 yaralı
Bursa'da elektrik arızası için çıktığı çatıdan düşen işçi ağır yaralandı
Bursa'da elektrik arızası için çıktığı çatıdan düşen işçi...
Bursa'da elektrik panosuna çarpıp devrilen minibüsün sürücüsü kaçtı
Bursa'da elektrik panosuna çarpıp devrilen minibüsün sürücüsü...
Kılıçdaroğlu'ndan önemli açıklamalar
Kılıçdaroğlu'ndan önemli açıklamalar

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.