• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
02:21
Kayseri'de kafede bıçaklı kavga: 1 yaralı
02:19
Kayseri'de otomobil ile çarpışan polis aracı devrildi: 3 yaralı
02:01
Fatih'te kaçak tıbbi ilaç operasyonu: 2 gözaltı
01:12
Bursa'daki uyuşturucu operasyonunda yönetmen Ezel Akay ve kardeşi gözaltına alındı
00:51
TBMM Genel Kurulu'nda, en düşük emekli aylığına ilişkin düzenlemeleri içeren teklifin ilk 7 maddesi kabul edildi
00:38
Sancaktepe'de fırtınada devrilen ağaç hafif ticari aracın üzerine düştü
00:14
Bursa'da 35 metrelik tünelde kaçak kazı yapan 5 şüpheli yakalandı
00:02
Çanakkale'de çıkan ot yangını 1,5 saatte kontrol altına alındı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yeni yılla birlikte tapuda yeni dönem başladı
Ekonomi
Yayınlanma: 07 Ocak 2020 - 11:28

Yeni yılla birlikte tapuda yeni dönem başladı

Tapu müdürlüklerince yetki alanı dışında kayıtlı bulunan taşınmazlara ilişkin düzenlemeyle, yılbaşından itibaren Tapu Genel Müdürlüğü'nce belirlenecek tapu işlemlerinde taraflar, farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı birimlerde bulunsalar dahi satış, bağış ve mal değişim işlemleri yapılabilecek.

Ekonomi
07 Ocak 2020 - 11:28
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yeni yılla birlikte tapuda yeni dönem başladı

Yeni yılla birlikte gayrimenkul değerleme sistemiyle konut alım satımı ve tapuda yeni dönem başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan "Tapu Müdürlüklerince Yetki Alanı Dışında Kayıtlı Bulunan Taşınmazlarla İlgili Tapu İşlemlerinin Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, tapu müdürlüklerince yetki alanı dışında kayıtlı bulunan taşınmazlara ilişkin usul ve esaslara, Tapu Genel Müdürlüğünce belirlenecek tapu işlemleriyle tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı birimlerinde bulunmaları halinde gerçekleştirilecek mülkiyetin devrini amaçlayan sözleşmelerin yapılabilmesine ilişkin madde eklendi.

2644 sayılı Tapu Kanunu'nun 26'ncı maddesi ile 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 488'inci maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmelik değişikliğine eklenen ek maddede, tarafların farklı birimlerde bulunmaları halinde yapılacaklara ilişkin düzenlemeler yer aldı. Buna göre, taraflar farklı birimlerde bulunsalar dahi satış, bağış ve mal değişim işlemleri gerçekleştirilebilecek. Ancak, tarafların aynı il sınırları içinde farklı birimlerdeki işlem talepleri ise karşılanmayacak.

YENİ DÖNEMDE NELER OLACAK?
Mülkiyeti devreden tarafın birden fazla olması halinde taraflarca başvurunun aynı birime yapılması, mülkiyeti devralan tarafların tamamının da aynı birimde bulunmaları gerekecek. Ancak, devralan taraflardan birinin veya birkaçının devreden ile aynı birimde bulunması mümkün olabilecek.

Ayrıca mal değişim işleminde taraflar aynı anda devreden ve devralan durumunda olduğundan, her iki tarafın da başvurusu alınabilecek.

Resmi senet, ilk başvurunun yapıldığı birimce hazırlanacak ve bu birim devredenin bulunduğu birim olarak kabul edilecek.

Satış-ipotek işlemlerinde ise alıcı ve ipotek lehtarının aynı birimde bulunması koşuluyla, satış-ipotek talebi tek işlem olarak gerçekleştirilebilecek.

İşlemin gerçekleştirilmesi için gerekli belgeler eksiksiz olarak başvurulan birime sunulacak. Her iki tarafa ilişkin tanık veya tercüman bulundurulmasının gerekmesi halinde ise tanık ve tercümana ilişkin belgelerin de başvuru anında ibrazı gerekecek.

İşleme konu taşınmazın, başvuru yapılan birimden farklı bir tapu müdürlüğünün yetki alanında olması halinde ise bu yönetmeliğin yetki alınmasına ilişkin hükümleri kapsamında ilgili tapu müdürlüğünden yetki istenecek.

BAŞVURU VE RESMİ SENEDİN HAZIRLANMASINA İLİŞKİN DETAYLAR
Yönetmelik değişikliğinde başvuru ve resmi senedin hazırlanmasına ilişkin de detaylar paylaşıldı.

Başvurunun eksiksiz bir şekilde alınması, hak sahipliği ile tasarruf ehliyetinin belirlenmesi, azil kontrolü, işlemin yapılmasında kanuni bir engel bulunup bulunmadığının tespiti, resmi senedin hazırlanması, tarafların aynı anda birimlerde bulunması için randevu saatinin bildirilmesi, resmi senedin tarafa okunarak imzaların eksiksiz şekilde alınması ve imzaların tamamlanmasını müteakip devralanın bulunduğu birime gönderilmek üzere elektronik ortama aktarılması, imzaları tamamlanmış resmi senedin kontrolünün yapılarak yevmiye defterine kaydedilmesinden başvurunun yapıldığı birim görevlileri sorumlu olacak.

Devralanın kimlik tespitinin yapılarak tasarruf ehliyetinin kontrolü, azil kontrolün, resmi senedin devralana okunarak imzaların eksiksiz şekilde alınması ve derhal başvurunun yapıldığı birime gönderilmek üzere elektronik ortama aktarılması da devralanın bulunduğu birim görevlilerinin sorumluluğunda olacak.
Yönetmelik kapsamında yetki alınarak yapılacak akitli ve akitsiz işlemlerle tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı birimlerinde bulunmaları halinde gerçekleştirilecek mülkiyetin devrini amaçlayan sözleşmeleri ve gerçekleştirecek birimleri Genel Müdürlük belirleyecek.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Samsung Galaxy Z Fold8 Ultra, Fold8 ve Flip8 tanıtıldı
Samsung Galaxy Z Fold8 Ultra, Fold8 ve Flip8 tanıtıldı
Kredi kullananlar dikkat! Yargıtay’dan dikkat çeken karar
Kredi kullananlar dikkat! Yargıtay’dan dikkat çeken karar
Bakan Bolat: Nusaybin-Kamışlı Gümrük Kapısı'nın açılması için çalışıyoruz
Bakan Bolat: Nusaybin-Kamışlı Gümrük Kapısı'nın açılması için çalışıyoruz
AJet'ten yurt dışı uçuşlarda indirimli bilet kampanyası
AJet'ten yurt dışı uçuşlarda indirimli bilet kampanyası
Son Haberler
Yönetmen Ezel Akay ve kardeşi gözaltında
Yönetmen Ezel Akay ve kardeşi gözaltında
Bursa’da tarım için büyük tehlike!
Bursa’da tarım için büyük tehlike!
Kayseri'de kafede bıçaklı kavga: 1 yaralı
Kayseri'de kafede bıçaklı kavga: 1 yaralı
Kayseri'de otomobil ile çarpışan polis aracı devrildi: 3 yaralı
Kayseri'de otomobil ile çarpışan polis aracı devrildi: 3 yaralı
Fatih'te kaçak tıbbi ilaç operasyonu: 2 gözaltı
Fatih'te kaçak tıbbi ilaç operasyonu: 2 gözaltı
Yerli otomobilin adı yetti... Bölgede fiyatlar yüzde 40 arttı
Yerli otomobilin adı yetti... Bölgede fiyatlar yüzde 40 arttı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.