• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
01:31
Adana'da 'Huzur ve Güven' denetimi; aranması olan 64 kişi yakalandı
01:03
Çanakkale Boğazı'nda gemi arızası
01:00
Husumetlisini bacağından bıçakladı
00:55
Düğünde havaya ateş açtı, izne gelen uzman çavuşun ölümüne neden oldu
00:42
Bakan Fidan: İsrail'in uluslararası yalnızlaşması giderek artıyor
00:33
Fatma Betül Sayan Kaya tüm görevlerinden affını istedi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Uzmanlardan diyabet uyarısı
Sağlık
Yayınlanma: 12 Kasım 2022 - 12:29

Uzmanlardan diyabet uyarısı

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baştemir, diyabete karşı en büyük savaşın yarını korumak için bugünden eğitim olduğunu söyledi.

Sağlık
12 Kasım 2022 - 12:29
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Uzmanlardan diyabet uyarısı
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baştemir, diyabete karşı en büyük savaşın yarını korumak için bugünden eğitim olduğunu söyledi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle açıklama yapan Prof. Dr. Baştemir, "Dünya Diyabet Günü, diyabetin küresel bir halk sağlığı sorunu olduğu ve durumun daha iyi önlenmesi, teşhisi ve yönetimi için toplu ve bireysel olarak yapılması gerekenler konusunda farkındalığı artırma fırsatı sunmaktadır" dedi. Bu yılın teması olan 'diyabet eğitimine erişim'in, daha geniş ve uzun süreli 'bakım hizmetlerine erişim' temasının temelini oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Baştemir, şu bilgileri paylaştı:

"Uluslararası Diyabet Federasyonu bu temayı diyabet ile ilgili mevcut stratejik planları en iyi şekilde sürdürmek ve diyabet kampanyasına ilişkin planlama, geliştirme, katılım ve tanıtımı kolaylaştırmak için seçmiştir. Diyabetli bireylerin ihtiyaçları olan ilaçlara ve teknolojik ekipmanlara ulaşabilmeleri konusunda farkındalık oluşturup çözüm üretilmesini sağlamak temel hedeftir. İnsülinin keşfinin yüzüncü yılı, diyabetli 460 milyondan fazla insan ve risk altındaki milyonlarca insan için anlamlı bir değişiklik meydana getirmek adına eşsiz bir fırsat sunmaktadır."

İnsülinin keşfi

Dünyadaki milyonlarca diyabetli ve risk altındaki kişi için 'İnsülinin Keşfinin 100'üncü Yılında' bakıma erişimin büyük bir fırsat sunacağına vurgu yapan Prof. Dr. Baştemir, "Bu bağlamda diyabetli bireylere ihtiyaçları olan ilaç, teknolojik ekipmanların sağlanması, davranış değişikliği oluşturacak ve diyabetlinin yönetimini sağlayacak eğitimlerin planlanıp yapılması ve diyabetli bireylerin bakım ihtiyaçlarının karşılanması önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.

Diyabet bakımına erişim

Günümüzde dünyada milyonlarca diyabetli bireyin diyabet bakımına erişemediğini, durumlarını yönetmek ve komplikasyonlardan kaçınmak için sürekli bakım ve desteğe ihtiyaç duyduklarını bildiren Prof. Dr. Baştemir, şöyle devam etti:

"Diyabetli bireyler, diyabetle iyi yaşamak ve komplikasyonlardan kaçınmak için sürekli bakım ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Diyabet bakımının temel bileşenleri arasında insülin ve ilaca erişim, eğitim ve psikolojik destek yer alır. Birçok diyabetli birey, diyabet ilaçlarına ve bu arada insüline, kan glukozu ölçümü diyabet yönetimi için temel ihtiyaçlardan biri olmasına rağmen ihtiyaç duydukları kan şekeri ölçüm aletlerine, insülin pompalarına ve benzeri ekipmanlara ulaşamamakta ya da ulaşmakta güçlük çekmektedir. Özellikle düşük gelirli ülkelerde bu tedavi seçeneklerine ulaşılamamakta ve maddi olarak karşılanamamaktadır. Her dört diyabetli bireyden üçü, düşük gelirli ülkelerde yaşamaktadır."

"Diyabetle yaşayan insanlar, durumlarını yönetmelerine yardımcı olmak için sürekli ve güncel eğitime ihtiyaç duyar" diyen Prof. Dr. Baştemir, şunları kaydetti:

"Diyabetli bireyler yeterli oranda tedavi alamadıklarında kalp krizi, inme, böbrek yetersizliği, körlük ve alt ekstremite ampütasyonu gibi çok ciddi ve hayatı tehdit eden komplikasyonlarla karşılaşma riski altında kalmaktadırlar. Bu komplikasyonlar diyabetli bireylerin yaşam kalitesini düşürmekte ve sağlık harcamalarının da artmasına neden olmaktadır. Bunun yanında diyabet yönetimini başarılı bir şekilde yürütmek için gerekli olan eğitim ihtiyacı da gün geçtikçe artmasına rağmen ihtiyaç duyulan bireysel ve toplumsal eğitimin yeterince yapılabildiğini ve bu eğitimlere herkesin eşit şekilde ulaşabildiğini söylemek zordur."

Türkiye'de diyabet

Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı birinci basamak hastalık yönetim platformu çerçevesinde 2021 yılı Eylül ayı sonu itibarı ile tanımlanmış 18 yaş ve üzeri nüfusta diyabetli birey sıklığının yüzde 10,5 olduğunun altını çizen Prof. Dr. Baştemir, ülkemizdeki uygulamalarla ilgili olarak ise şu bilgileri aktardı:

"Sağlık Bakanlığı tarafından toplumda diyabet farkındalığını artırarak, gelecek nesilleri diyabetten korumayı ve tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım kalitesinin yükseltilmesini, komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılmasını amaçlayan 'Türkiye Diyabet Programı' uygulanmaktadır. Programda diyabetle etkin mücadele edilebilmesi için ulaşılması gereken 5 amaç belirlenmiştir. Bunlar; etkin diyabet yönetimi için politika geliştirmek ve uygulamak, diyabetin önlenmesini ve erken tanı konmasını sağlamak, diyabet ve komplikasyonlarının etkin tedavisini sağlamak, çocukluk çağında diyabet bakım ve tedavisini geliştirmek, Tip 2 diyabet ve obeziteyi önlemek ve diyabet ve diyabet programını etkin izlemek ve değerlendirmektir."

Prof. Dr. Baştemir, diyabet ve komplikasyonlarından korunmak için önerilen önlemleri ise şu şekilde özetledi:

"Uygun aralıklarla kan şekeri ölçülmeli. Göz, böbrek, sinir ve kalp kontrolleri uygun aralıklarla yaptırılmalı. Ayak ve tırnak bakımına özel bir itina gösterilmeli. Boya uygun vücut ağırlığı hedeflenmeli ve bu ağırlığın korunmasına çalışılmalı. Yeterli ve dengeli beslenilmeli. Günlük alınan tuz miktarı beş gramı aşmamalı. Fiziksel olarak aktif olunmalı. Sigara kullanılmamalı ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır."


Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yeni nesil tedavilerde Türkiye imzası: En çok klinik araştırma kanser tedavilerinde
Yeni nesil tedavilerde Türkiye imzası: En çok klinik araştırma kanser tedavilerinde
Karnından 15 kilo kitle çıkarıldı
Karnından 15 kilo kitle çıkarıldı
Erzurum Şehir Hastanesi'nde yılda 30 bin ünite kan transfüzyonu
Erzurum Şehir Hastanesi'nde yılda 30 bin ünite kan transfüzyonu
Görsel vertigo tanısı konulan hasta vestibüler rehabilitasyonla günlük yaşamına döndü
Görsel vertigo tanısı konulan hasta vestibüler rehabilitasyonla günlük yaşamına döndü
Son Haberler
Adana'da 'Huzur ve Güven' denetimi; aranması olan 64 kişi yakalandı
Adana'da 'Huzur ve Güven' denetimi; aranması olan 64 kişi...
Çanakkale Boğazı'nda gemi arızası
Çanakkale Boğazı'nda gemi arızası
Husumetlisini bacağından bıçakladı
Husumetlisini bacağından bıçakladı
Düğünde havaya ateş açtı, izne gelen uzman çavuşun ölümüne neden oldu
Düğünde havaya ateş açtı, izne gelen uzman çavuşun ölümüne...
Bakan Fidan: İsrail'in uluslararası yalnızlaşması giderek artıyor
Bakan Fidan: İsrail'in uluslararası yalnızlaşması giderek artıyor
Grip sonrası gelişen zatürreye dikkat
Grip sonrası gelişen zatürreye dikkat

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.