• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
09:24
Kemer sahillerinde tespit edilen 38 deniz kaplumbağası yuvası korumaya alındı
09:21
Bahçelievler'de polis zannedip araçtan indi; 180 bin lira ceza yazıldı
09:18
Eşinin emanet ettiği çiftliği çocuklarıyla yaşatıyor
09:18
İstanbul Kent Üniversitesi'nde mezuniyet coşkusu
09:10
'Güneş kremi sadece kanseri değil, lekeleri de engelliyor'
08:50
Mersin'de Silifke Belediyesi'ne operasyon
08:50
İstanbul merkezli suç örgütü operasyonu: 23 gözaltı
08:31
Adalar Belediyesi'ne 'rüşvet' operasyonu; Başkan Akpolat dahil 41 gözaltı -1 Arşiv eklendi
07:47
İBB Kültür A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Karaal bulundu: 7 gözaltı -1 Arşiv eklendi
01:54
Kayıp polis memurunun denizde cesedi bulundu
01:48
Manisa'da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: 2 ölü, 4 yaralı
01:34
Cemil Tugay CHP'den istifa etti
01:26
Kayseri'de eski site görevlisi, yöneticiyi bıçakla yaraladı
01:12
Eyüpsultan'da otoparka silahlı saldırı: 1 yaralı
00:55
Muğla'da komşular arasında silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Uzmanından enfeksiyon uyarısı: "İlaca rağmen 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz"
Sağlık
Yayınlanma: 12 Ocak 2023 - 09:53
Güncelleme: 12 Ocak 2023 - 09:54

Uzmanından enfeksiyon uyarısı: "İlaca rağmen 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz"

Son dönemde artan üst solunum yolları enfeksiyonlarına ilişkin konuşan Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seda Tural Önür, "Viral enfeksiyonlar şu sıralar çok ciddi bir artışla hastalarımızın acile başvurmalarına neden oluyor. Hastalarımız nefes darlığı, öksürük ve dirençli bir ateş şeklinde karşımıza geliyor. Ateş düşürücü ilaca rağmen yüksek

Sağlık
12 Ocak 2023 - 09:53
Güncelleme: 12 Ocak 2023 - 09:54
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Son dönemde artan üst solunum yolları enfeksiyonlarına ilişkin konuşan Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seda Tural Önür, "Viral enfeksiyonlar şu sıralar çok ciddi bir artışla hastalarımızın acile başvurmalarına neden oluyor. Hastalarımız nefes darlığı, öksürük ve dirençli bir ateş şeklinde karşımıza geliyor. Ateş düşürücü ilaca rağmen yüksek düzeylerde 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz. Pandemi öncesi zamana göre birebir aynı diyemeyiz, nüfusun artışıyla beraber daha önceki yıllara göre şu anki enfeksiyon değerleri ve hastaneye başvurularda bir artış söz konusu" dedi.

Kış aylarının etkisiyle son haftalarda solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığı ifade ediliyor. Öksürük, ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerle çok sayıda vatandaş hastanelerin poliklinik ve acil servislerine başvururken uzmanlar grip (influenza) başta olmak üzere RSV, Covid-19 gibi virüslerin benzer şikayetlere neden olduğunu belirtiyor. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seda Tural Önür de üst solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Önür, sıklıkla düşmeyen ateş şikayetiyle karşılaştıklarını ifade ederken gelişigüzel ilaç kullanılmaması gerektiğini belirtti.

"Viral enfeksiyonlar şu sıralar çok ciddi bir artışta"

Üst solunum yolu hastalıklarına yönelik değerlendirmelerde bulunan Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seda Tural Önür, "Özellikle kış aylarında hava kirliliğinin de artmasıyla beraber bağışıklık etkileniyor ve solunum yoluyla bulaşan hastalıklar, kapalı ortama girmenin artmasıyla sık görülüyor. Viral enfeksiyonlar şu sıralar çok ciddi bir artışla hastalarımızın acile başvurmalarına neden oluyor. Bu hastalarımız nefes darlığı, öksürük ve dirençli bir ateş şeklinde karşımıza geliyor. Ateş düşürücü ilaca rağmen yüksek düzeylerde 39 derece civarında ateşler görebiliyoruz. Kapalı ortamlarda maskesiz dolaşımın artması, bir dönem tabi ki yoğun maske kullanımıyla beraber bağışıklık sistemimiz de zayıfladı. Buna bağlı olarak da enfeksiyonlara daha açık bir hale geldik. Her yıl virüsler bir değişime uğruyor bir önceki yıldan daha dirençli ve daha kuvvetli olanlar daha etkin bir patojen haline geliyor. Bunların bire bir tanımlaması bazen mümkün olmayabiliyor. RSV, sık gördüğümüz bir virüs türü, influenza türleri hala sık görülen türler olarak karşımıza çıkıyor. İlk başlangıçta hafiftir geçer diye kendilerine dikkat etmeme durumu söz konusu olabiliyor ama bunun üzerine bakteriyel enfeksiyonlarda sıklıkla eklenebiliyor. O yüzden hastalıkları ilk başladığı andan itibaren şikayetlerini yatıştıracak ilaçları alabilmeleri adına hekime başvurmalarını mutlaka öneririm" dedi.

"Kendi başınıza eczanelerden ilaç almayın"

Aşının önemine dikkat çeken ve gelişigüzel ilaç kullanılmaması konusunda uyaran Doç. Dr. Seda Tural Önür, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öncelikle viral enfeksiyonlarda biz mevcut olan şikayetlerin kontrol altına alınmasını hedef olarak alırız. Şikayetlerin başladığı 48 saat içerisinde anti viral dediğimiz ilaçlar eğer hekim tarafından reçetelenir ve uygun görülürse bu hastalarda kullanılabilir. Hastanın şikayetlerinde değişiklik olur, solunum yolları açısından balgam çıkarma ve balgamın renginde değişiklik olur, sarı, yeşil renkli balgam çıkarma gibi şikayetler de eklendiği zaman bu hastalarda bakteriyel enfeksiyonlar da eklenmiş olabileceği için antibiyotiklere gerek duyulabilir. Bir hekimin denetiminde bunların kullanılmasını öneririm. Kendi başlarına eczanelerden ilaç almalarını tavsiye etmem. 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olan tüm kişilerde Dünya Sağlık Örgütü de her yıl grip aşısının yapılması ve grip sezonunda koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini zaten bizlere bildiriyor. Halkımızda da kronik hastalıkları olanların çoğunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bu aşı hakkı mevcut, mutlaka dönem geldiğinde yaptırmaları lazım. Doğal yollarla c vitamini takviyesi, mandalina, portakal, greyfurt gibi besinlerle bunların alımı, yapay vitaminlere yönelmektense doğal yöntemlerle c vitamininin alımının arttırılmasını öneririm. Eğer hastalarda altta başka bir solunumsal hastalık varsa su tüketimini yüksek tutabilirler. Bunlar balgamın atımını da kolaylaştırır. Yine balgam birikmeden balgamın çıkarılmasıyla ilgili bir takım solunum teknikleri var. Derin nefes alıp verilmesiyle beraber bu balgamın çıkarılmasını tetikleyecek birtakım hareketler yapılabilir. Mutlaka eğer mümkünse hava kirli bile olsa egzersizden kaçınılmaması lazım. Bu da bağışıklığı arttırıcı bir yöntemdir. Egzersiz yapıldığı zaman da bağışıklık artar. Şu anki durum pandemi öncesi zamana göre birebir aynı diyemeyiz hem nüfusun hem de yaşlanan nüfusun artışıyla beraber daha önceki yıllara göre şu anki enfeksiyon değerleri ve hastaneye başvurularda bir artış söz konusu"


Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
'Güneş kremi sadece kanseri değil, lekeleri de engelliyor'
'Güneş kremi sadece kanseri değil, lekeleri de engelliyor'
Ağrı ve işitme kaybı nedeniyle gittiği hastanede, kulağından böcek çıktı
Ağrı ve işitme kaybı nedeniyle gittiği hastanede, kulağından böcek çıktı
E-Nabız üzerinden bağış yaptığı ortaya çıkan emekli öğretmenin organları, 3 hastaya umut oldu
E-Nabız üzerinden bağış yaptığı ortaya çıkan emekli öğretmenin organları, 3 hastaya umut oldu
Klima kullanımı enfeksiyon riskini artırıyor: Uzmanlar uyardı!
Klima kullanımı enfeksiyon riskini artırıyor: Uzmanlar uyardı!
Son Haberler
Kemer sahillerinde tespit edilen 38 deniz kaplumbağası yuvası korumaya alındı
Kemer sahillerinde tespit edilen 38 deniz kaplumbağası yuvası korumaya...
Bahçelievler'de polis zannedip araçtan indi; 180 bin lira ceza yazıldı
Bahçelievler'de polis zannedip araçtan indi; 180 bin lira ceza yazıldı
Eşinin emanet ettiği çiftliği çocuklarıyla yaşatıyor
Eşinin emanet ettiği çiftliği çocuklarıyla yaşatıyor
İstanbul Kent Üniversitesi'nde mezuniyet coşkusu
İstanbul Kent Üniversitesi'nde mezuniyet coşkusu
'Güneş kremi sadece kanseri değil, lekeleri de engelliyor'
'Güneş kremi sadece kanseri değil, lekeleri de engelliyor'
Mersin'de 37 bin 69 öğrenciye ücretsiz yemek imkanı
Mersin'de 37 bin 69 öğrenciye ücretsiz yemek imkanı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.