• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
12:41
İspanya'da tren kazası: Çok sayıda ölü var
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Bazı bölgelerde kuraklık riski sürüyor"
Haberler
Yayınlanma: 12 Ocak 2023 - 10:28
Güncelleme: 12 Ocak 2023 - 10:29

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Bazı bölgelerde kuraklık riski sürüyor"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOP) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bazı bölgelerde kuraklık riskinin sürdüğünü belirterek, tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Haberler
12 Ocak 2023 - 10:28
Güncelleme: 12 Ocak 2023 - 10:29
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOP) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bazı bölgelerde kuraklık riskinin sürdüğünü belirterek, tedbir alınması gerektiğini söyledi.

TZOP Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ege ve Marmara bölgelerinde devam eden yağışların özellikle kuru alanlarda üretim yapan çiftçileri sevindirdiğini ve bu bölgelerde kuraklık riski şimdilik azaldığını belirterek, yağış almayan İç Anadolu Bölgesinde ise kuraklık riskinin devam ettiğini söyledi. Bayraktar, İç Anadolu Bölgesi dahil Türkiye genelinde kuraklığın devam etmesi durumunda çiftçi ve üreticilere acil destek yapılması yönünde basın açıklaması yaptı.

Bayraktar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 1 Ekim ve 31 Aralık 2022 tarihleri arasındaki toplam yağış verilerine göre Türkiye genelinde yağışların normalin altında seyrettiğini, yalnızca Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç diğer tüm bölgelerin geçen yıla göre daha az yağış aldığını belirterek, "Özellikle Konya, Eskişehir, Nevşehir ve Kırşehir illerinin bazı bölgelerinde çimlenmede sorun olduğu, köklerde sararma meydana geldiği görülüyor. Sonbahar yağışlarının yetersizliği ile yeni sezona sorunlarla başlanırken beklenen kış yağışlarının da gerçekleşmemesiyle çiftçilerin tedirginliği arttı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'de son üç ayda yağışlar uzun yıl verilerine göre yüzde 38, geçen yıla göre de yüzde 29 azalma göstermesiyle kış kuraklığı yaşanıyor. Beklenen kar yağışlarının yeterince gerçekleşmemesi durumunda, ilkbaharla birlikte ekimleri gerçekleştirilecek diğer ürünler içinde sıkıntılı bir döneme girilecek" açıklamasında bulundu.

"Birçok ilimizde baraj seviyelerinin düştüğü, göllerde çekilme olduğuna yönelik bilgiler geliyor"

İçme ve tarımsal sulama baraj ve göletlerinin normal seviyelerinin çok altında su tuttuğunu buna ek olarak da yeraltı sularının yetersiz olduğunu söyleyen Bayraktar, "Birçok ilimizde baraj seviyelerinin düştüğü, göllerde çekilme olduğuna yönelik bilgiler geliyor. 30 Aralık 2022 itibarıyla elde edilen verilere göre 81 barajın 31'inin, yani yüzde 38'inin aktif doluluk oranı yüzde 30'un altındadır. Kışlık ekilen ürünlerde kuraklıktan etkilenme dolayısıyla verim kaybı tahminleri için henüz erken bir dönemdeyiz. Önümüzdeki günlerde yağışların normal seviyesinde olmasıyla hububatta kuraklık riski azalabilir. Kış yağışlarının yanında mart, nisan ve mayıs aylarındaki yağışların kışlık ekimler açısından önemi daha büyük hale geldi" diye konuştu.

"Acilen alınması gereken tedbirler olduğunu vurguluyoruz"

Bayraktar, gerek tarım, gerek sanayi sektörleri ve gerekse evde tüketilen suyun tasarruflu olarak kullanılmasını sağlayacak önlemler alınması gerektiğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

"Bugün yine bu uyarıları yapıyoruz ve acilen alınması gereken tedbirler olduğunu vurguluyoruz. Basınçlı sulama imkanlarının artırılması sağlanmalıdır. Bölge bazında kuraklığa ve soğuğa toleranslı tohum çeşitleri daha fazla geliştirilmeli ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerinin kullanım alanları yaygınlaştırılmalıdır. Yeni gölet ve baraj yatırımları başlatılmalı ve devam edenler bir an önce tamamlanmalıdır. Yer altı sularımızın bilinçsizce ve aşırı bir şekilde tüketilmesi önlenmelidir. Güneydoğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi, Doğu Anadolu Projesi gibi büyük sulama yatırımlarını içeren projeler bir an önce tamamlanmalıdır. Acilen eski ve atıl vaziyette olan sulama sistemleri yenilenmeli, kapalı sistemlere geçilmelidir. Yeraltı sularını tutmak için yeraltı barajları inşa edilmelidir".

Bayraktar konuşmasının sonunda 2022-2023 tarımsal üretim döneminin; verimli geçmesi için yağış almayan tüm bölgelerimizde en kısa zamanda yeterli yağışın alınarak, çiftçilerin bol kazanç sağladığı, kalite ve rekoltenin düşmediği bir yıl olarak tamamlanmasını temenni etti.


Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kimliklerde büyük yenilik!
Kimliklerde büyük yenilik!
3 kişinin mal varlıklarına tedbir kararı
3 kişinin mal varlıklarına tedbir kararı
SPK'dan Tera kararı: İptal edildi
SPK'dan Tera kararı: İptal edildi
Bahçeli’den Azerbaycan-Türkiye mesajı
Bahçeli’den Azerbaycan-Türkiye mesajı
Son Haberler
Osmangazi Belediyesi’nin Kreşlerinde Cumhuriyet Coşkusu Yaşandı
Osmangazi Belediyesi’nin Kreşlerinde Cumhuriyet Coşkusu Yaşandı
Osmangazi’de Yahya Kemal’in Düşünce Dünyası Ele Alındı
Osmangazi’de Yahya Kemal’in Düşünce Dünyası Ele Alındı
İspanya'da tren kazası: Çok sayıda ölü var
İspanya'da tren kazası: Çok sayıda ölü var
Mustafa Sarıgül'den 'YENİ Parti' kararı: Soruşturma sonuçlanıncaya kadar üyeliğini askıya alacak
Mustafa Sarıgül'den 'YENİ Parti' kararı: Soruşturma sonuçlanıncaya...
Kimliklerde büyük yenilik!
Kimliklerde büyük yenilik!
Yargıtaydan paketi açılarak 6 gün kullanılan cep telefonunun iadesine ilişkin karar
Yargıtaydan paketi açılarak 6 gün kullanılan cep telefonunun iadesine ilişkin karar

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.