• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
01:54
Kayıp polis memurunun denizde cesedi bulundu
01:48
Manisa'da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: 2 ölü, 4 yaralı
01:34
Cemil Tugay CHP'den istifa etti
01:26
Kayseri'de eski site görevlisi, yöneticiyi bıçakla yaraladı
01:12
Eyüpsultan'da otoparka silahlı saldırı: 1 yaralı
00:55
Muğla'da komşular arasında silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Magazin
  3. "Türkçe'nin Yeni Yüzyılı Müzakeresi" başlıklı toplantı Gaziantep'te yapıldı
Magazin
Yayınlanma: 07 Ocak 2023 - 13:08

"Türkçe'nin Yeni Yüzyılı Müzakeresi" başlıklı toplantı Gaziantep'te yapıldı

TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem: - "Millet parkı yerine millet bahçesi, cafe yerine kıraathanenin seçilmesi yabancı kelime kullanma hastalığına karşı yerli ve milli bir duruştur"

Magazin
07 Ocak 2023 - 13:08
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneğinin (TDED) 7. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, "Türkçe'nin Yeni Yüzyılı Müzakeresi" başlığıyla Gaziantep'te gerçekleştirildi.

TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, bir otelde düzenlenen programın açılışında yaptığı konuşmada, dilini kaybeden milletin her şeyini kaybetmiş olacağını söyledi.

Dilin sadece konuşma yazmaktan ibaret olmadığını belirten Erdem, şunları kaydetti:

"Ekonomi ve bilimde ki gelişmeler tabi ki bir ülkenin en büyük gücüdür. Ancak milletleri millet yapan, medeniyetleri inşa eden, milli kültür ve gelenekleri nesilden nesillere aktarılmasını sağlayan dildir. Unutmayalım güçlü medeniyetler güçlü dillerle inşa edilirler. Yüksek kültür seviyesine ulaşmak için yüksek bir kültüre sahip olmak gerekir. Dünyada söz sahibi olmak isteyen bütün ülkeler öncelikle kendi dillerine sahip çıkmış ve dilini geliştirip zenginleştirmiştir. Türkçe'nin yabancı dillerin baskısından kurtulup bağımsız ve güçlü bir dil olarak varlığını sürdürebilmesi için hayatımızın her alanını kuşatan milli bir dile ve kültür politikasına ihtiyacımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından hayata geçirilen millet bahçesi, kıraathane projelerini milli dil habercisi olarak görebiliriz ve görüyoruz. Millet parkı yerine millet bahçesi, cafe yerine kıraathanenin seçilmesi yabancı kelime kullanma hastalığına karşı yerli ve milli bir duruştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu duruşundan herkesin özellikle yöneticilerin ders çıkarması gerektiğine inanıyorum."

Gaziantep Valisi Davut Gül ise Türkiye'nin son 50 yıldır dil anlamında fetret dönemi yaşadığını söyledi.

Dilin hayatın her anlamında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Gül, "Burada Büyükşehir Belediyemizle birlikte ketteki bütün okullarda kütüphanemiz olsun dedik. Medeniyetimizin temel taşları olan kitapları seçtik. Eskiden okullarımızda 280 bin kitabımız vardı ama hamdolsun şu an 3 milyonun üzerine çıktı. Yeni nesil çok okuyor ama nitelikli kitapların olması lazım." dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise dilin bir medeniyetin mihenk taşı olduğunu ifade etti.

Gaziantep'in bu anlamda bir kültür ve dil şehri olduğunu belirten Şahin, "Burası şehr-i medeniyet. şehr-i merhamettir. Medeniyetin kodları dil ve bağımsızlıktır. Kim medeniyette söz sahibi olmuşsa dilini kullanmıştır." ifadesini kullandı.

Programa, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Müslüm Yüksel, Derya Bakbak, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Mehmet Eyüp Özkeçeci ve diğer ilgililer katıldı.




Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kenan Doğulu'dan ilk açıklama
Kenan Doğulu'dan ilk açıklama
8 ünlü ismin testi pozitif çıktı
8 ünlü ismin testi pozitif çıktı
Mahkemeden Haluk Levent'e 70 milyon TL ceza
Mahkemeden Haluk Levent'e 70 milyon TL ceza
Van'da 'Edebiyat ve Kitap Günleri'ne yoğun ilgi
Van'da 'Edebiyat ve Kitap Günleri'ne yoğun ilgi
Son Haberler
Kayıp polis memurunun denizde cesedi bulundu
Kayıp polis memurunun denizde cesedi bulundu
Manisa'da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: 2 ölü, 4 yaralı
Manisa'da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: 2 ölü, 4...
Kenan Doğulu'dan ilk açıklama
Kenan Doğulu'dan ilk açıklama
İsviçre Bosna Hersek'i 4-1'le geçti
İsviçre Bosna Hersek'i 4-1'le geçti
Rusya'dan Türkiye iddiası
Rusya'dan Türkiye iddiası
Safranbolu'da sokak hayvanları için özel alan oluşturulacak
Safranbolu'da sokak hayvanları için özel alan oluşturulacak

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.