• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
00:54
Yalova'da eşi tarafından tüfekle vurulan hamile kadın hayatını kaybetti
00:44
Bursa'da kontrolden çıkan otomobil beton direğe çarptı: 1 yaralı
00:38
Diyarbakır'da otomobiller çarpıştı: 7 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Tiran'da 'Yerel yönetimler Forumu'nda deneyimler paylaşıldı
Dünya
Yayınlanma: 16 Ekim 2023 - 14:37
Güncelleme: 16 Ekim 2023 - 14:39

Tiran'da 'Yerel yönetimler Forumu'nda deneyimler paylaşıldı

Güneydoğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS) 2023-2024 dönemi başkanlığını üstlenen Fatih Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekili Mehmet Ergün Turan, Arnavutluk'ta düzenlenen 'Yeşil Şehirler-Bölge Genelinde Deneyimlerin Paylaşımı' Forumu'nun açılışında, "İyi fikirlerin, ulusal ve bölgesel stratejilerin, yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin ancak yerel yönetimlerin koordineli eylemleriyle hayata geçebileceğine

Dünya
16 Ekim 2023 - 14:37
Güncelleme: 16 Ekim 2023 - 14:39
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Güneydoğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS) 2023-2024 dönemi başkanlığını üstlenen Fatih Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekili Mehmet Ergün Turan, Arnavutluk'ta düzenlenen 'Yeşil Şehirler-Bölge Genelinde Deneyimlerin Paylaşımı' Forumu'nun açılışında, "İyi fikirlerin, ulusal ve bölgesel stratejilerin, yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin ancak yerel yönetimlerin koordineli eylemleriyle hayata geçebileceğine inanıyorum. Bu eylemlerin bir yandan merkezi hükümet tarafından yeterli kaynak ve politikalarla, diğer yandan da vatandaşların aktif katılımıyla desteklenmesi gerekiyor" dedi.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da düzenlenen Berlin Süreci Zirvesi çerçevesinde, Bölgesel İşbirliği Konseyi (Regional Cooperation Council) ve NALAS, Tiran Belediyesi, Arnavutluk'un Yerel Yönetim İşleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Yerel Yönetimler Destek Ajansı ve Arnavutluk Yerel Yönetimler Birliği iş birliğiyle 12-13 Ekim'de Tiran'da 2 gün sürecek bir konferans düzenlendi. Konferans Batı Balkanlar'dan belediye başkanları ve yerel yönetim temsilcilerini Tiran'da bir araya getirerek yeşil şehirler ve yerel yönetimlerin AB'ye katılımı ve Berlin süreçlerindeki önemini tartışmayı ve iyi uygulamaları paylaşmayı amaçladı.

NALAS Başkanı ve Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, bu çerçevede 12 Ekim'de ilk kez düzenlenen "Yerel Yönetimler Forumu"nun açılış konuşmasında şunları söyledi: "Tiran'da, önemli bir olaya tanıklık ediyoruz; çünkü Balkanlar'daki en ilgili iki bölgesel işbirliği ağı, hem merkezi yönetimleri birbirine bağlayan Bölgesel İşbirliği Konseyi hem de yerel yönetimleri belediye birlikleri aracılığıyla birbirine bağlayan NALAS, 'Yeşil Gündem'i tartışmak üzere bir araya geldi. Ben, İstanbul'un tarihi belediyesinin Belediye Başkanı ve NALAS Başkanı olarak, iyi fikirlerin, ulusal ve bölgesel stratejilerin, yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin ancak yerel yönetimlerin koordineli eylemleriyle hayata geçebileceğine inanıyorum. Bu eylemlerin bir yandan merkezi yönetim tarafından yeterli kaynak ve politikalarla, diğer yandan da aktif vatandaşların katılımıyla desteklenmesi gerekiyor. Artık tüm Güneydoğu Avrupa'daki vatandaşlar için refah umudu oluşturmak ve kalkınma gündemini hayata geçirmek için NALAS ile güçleri birleştirmenin zamanı geldi. Batı Balkanlar'a yönelik Yeşil Gündemin vaatlerini yerine getirmek için iddialı bir başlangıca ihtiyacımız var" dedi.

"Yeşil Gündemin uygulanması için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerek"

Turan, "Yerel yönetimler, Yeşil Gündemin uygulanmasında önemli bir rol oynuyor. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekiyor. NALAS tarafından Batı Balkanlar'daki 149 yerel yönetimin dahil olduğu bir araştırma, bunların yalnızca 3'te 1'inin çevre stratejilerine sahip olduğunu gösterdi. Diğer yandan, Güneydoğu Avrupa'daki yerel yönetimler Yeşil Gündemin gerekliliklerini karşılayacak mali araçlardan yoksun. Güneydoğu Avrupa'daki yerel yönetimler, Avrupalı emsallerine göre, kişi başına ortalama 7 kat daha az gelir elde ediyor ve çevre, bu noktada öncelikli bir işleve sahip değil. Yerel yönetimlerimiz, yeşil kalkınmaya ve müreffeh bir gelecek için bölgenin dönüşümüne katkıda bulunacak şekilde güçlendirilmelidir. Bunun kolay olacağını söylemiyorum ama başka alternatifimiz de yok" şeklinde konuştu.

Berlin Süreci nedir

Almanya tarafından 2014 yılında başlatılan Berlin Süreci, AB entegrasyon sürecinin dinamiklerini güçlendirmeyi ve Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Kosova'dan oluşan 6 Batı Balkan ülkesiyle çok taraflı ilişkileri canlandırmayı amaçlayan bir girişimdir. Berlin Süreci Zirveleri Batı Balkan ülkelerine önemli ve somut faydalar sağlamıştır. Süreç şimdiye dek daha çok merkezi yönetimlere odaklansa da anlaşmaların yerel yönetimler üzerinde de doğrudan etkileri vardır. Yerel yönetimler, yerel iklim eylemleri aracılığıyla bölgenin yeşil kalkınmasına ve istenen dönüşümüne katkıda bulunabilir ve bu süreci hızlandırabilirler. Bu eylemler arasında kamu sektörü enerji yönetimi, akıllı enerji sistemleri, kentsel yeşil hareketlilik, şehir alanlarını yeşillendirmeye yönelik doğa tabanlı çözümler, çevresel etki değerlendirmesini şehir gelişiminin içine entegre etme, kentsel yayılma, atık yönetimi, kanalizasyon suyu arıtma gibi yerel iklim eylemleri bulunmaktadır.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Pakistan Başbakanı Şerif ile bir araya geldi
Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Pakistan Başbakanı Şerif ile bir araya geldi
İran Devrim Muhafızları'ndan 'yeni savaş' uyarısı: Daha yıkıcı silahlar kullanacağız
İran Devrim Muhafızları'ndan 'yeni savaş' uyarısı: Daha yıkıcı silahlar kullanacağız
Netanyahu’ya kendi ülkesi de tepkili
Netanyahu’ya kendi ülkesi de tepkili
Kiev'e Rusya'dan balistik füze saldırısı: 15 ölü, 33 yaralı
Kiev'e Rusya'dan balistik füze saldırısı: 15 ölü, 33 yaralı
Son Haberler
Yalova'da eşi tarafından tüfekle vurulan hamile kadın hayatını kaybetti
Yalova'da eşi tarafından tüfekle vurulan hamile kadın hayatını...
Bursa'da kontrolden çıkan otomobil beton direğe çarptı: 1 yaralı
Bursa'da kontrolden çıkan otomobil beton direğe çarptı: 1 yaralı
Diyarbakır'da otomobiller çarpıştı: 7 yaralı
Diyarbakır'da otomobiller çarpıştı: 7 yaralı
Trabzonspor – Ferencvaros maçının ardından
Trabzonspor – Ferencvaros maçının ardından
Diyarbakır'da kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Diyarbakır'da kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Bursa Günlüğü Hikâye Yarışması'nın kazananları belli oldu
Bursa Günlüğü Hikâye Yarışması'nın kazananları belli oldu

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.