• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
08:53
Katar: Güvenlik tehdidi ortadan kalktı, durum normale döndü
08:37
İran: ABD saldırılarında 8 asker hayatını kaybetti
08:32
İsrail'in Lübnan'a saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 321'e yükseldi
08:24
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 811'e yükseldi
08:19
Kuveyt ordusu: Füze ve İHA saldırıları önlemeye çalışıldı
08:11
İran: Hürmüz Boğazı tehditlerle değil, yalnızca İran'ın düzenlemeleriyle açılır
08:05
ABD: İran'a karşı yeni saldırılar başlattık
07:52
Batman'da zincir marketin dağıtım deposunda yangın
04:16
Ormanda iki grup arasında silahlı kavgada: 1 yaralı
02:18
Bursa'da barakada çıkan yangında 1 kişi öldü
01:49
Bakırköy D-100 kara yolunda otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti
01:41
Bursa'da yanan TIR'ı 10 kilometre kullanıp itfaiyeye ulaştırdı
01:16
14 yaşındaki motosikletli polisten kaçarken kaza yaptı; babasına 247 bin TL ceza
00:39
Bodrum'da maki ve otluk yangını
00:36
İzmir'de 280 bin sentetik ecza ele geçirildi; 3 gözaltı
00:30
İzlanda Başbakanı Frostadottir, Ankara Kalesi'ni gezdi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplandı
Siyaset
Yayınlanma: 05 Nisan 2023 - 19:54

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplandı

İTÜ Rektör Yardımcısı Kumral: - "Bölgede yıkılan binaların çoğu 2000 yılı öncesine ait. Yıkılan binaların çoğunun demirleri Türk yapımı değil. Hatta yanlarında İskenderun Demir Çelik Fabrikası olmasına rağmen birçok insan ucuz olduğu için Suriye demirini kullanmış. Suriye demirinin dayanıklılığı bizim ülkemizin yaptığı demirlerinin yarısı kadar değil. Sonuçları ortada." - İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaltırak: - "Türkiye'nin en büyük tehlikesi, deprem tehlike haritası" - Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu: - "Diri fay hatları çalışılmasıyla ilgili seferberlik yapılması şart"

Siyaset
05 Nisan 2023 - 19:54
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektör Yardımcısı Mustafa Kumral, Hatay'da yıkılan binaların çoğunun demirlerinin Türk yapımı olmadığını, ucuzluğu nedeniyle Suriye'den getirildiğini ve dayanıklılığının Türk yapımı demirlerden az olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Sonuçlarının Bütün Yönleriyle Araştırılması, Depreme Dirençli Yapı Stokunun Oluşturulması ve Kentsel Dönüşüm Uygulamalarının Etkinliğinin Artırılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği, Yükseköğretim Kurulu, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü temsilcilerinin yanı sıra üniversitelerden akademisyenler sunum yaptı.

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, yapı denetim sistemin 1999 depreminden sonra hayata geçtiğini ve bu zamana kadar sistemin 5 deprem gördüğünü anlattı. Van, Elazığ, Malatya ve İzmir depremlerinde yapı denetimli binaların yıkılmadığını belirten Şahin, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ise yapı denetimli 151 bin binadan yaklaşık 290'ının yıkıldığını kaydetti. Şahin, yıkılan binaların yüzde 85'nin de ikinci depremde yıkıldığını aktardı.

2007 yılında çıkan bir kanunla şantiye şefinin 30 bin metrekareye kadar 5 inşaata bakabildiğine dikkati çeken Şahin, kanunun çıktığı dönemde inşaat mühendisi sayısının 57 bin olduğuna, 2023 yılında ise bu sayının 150 binlere yaklaştığına işaret etti. Şahin, "Şantiye şefi çok önemli. Şantiye şefi sahada olmazsa o kalıpçı kafasına takılan soruyu kime soracak? Kafasına göre yapacak. Bizim talebimiz birinci derece deprem bölgesinde olan tüm şantiyelerimizde bin 500 metrekare üzerinde tek şantiye şefi olsun. Tek şantiye şefi olsun, sadece orayla ilgilensin. Mesai saatine kadar orada dursun." görüşünü dile getirdi.

- "Deprem destek illerinin dışında hiçbir ilimizde eğitim öğretime engel bir şey yok"

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar (KYK) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özgül, deprem bölgesinde 76 yurt olduğunu, bu yurtlardan sadece 6'sında hasar oluştuğunu, yıkılan yurt ise bulunmadığını söyledi. Özgül, hasar alan 6 yurtla ilgili de çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Şu anda yurtlarda 144 bin 847 depremzede vatandaşın misafir olarak kaldığını söyleyen Özgül, deprem bölgesine destek için 11 ilin belirlendiğini belirtti. Özgül, "Destek iller çevrimiçi eğitime devam ediyor. Diğer illerimiz yüz yüze eğitime geçmiş olup yurtların tamamı öğrencilerimizin kullanımına hazır. Deprem destek illerinin dışında hiçbir ilimizde eğitim öğretime engel bir şey yok." dedi. Yurtlarda kalan depremzede öğrencilere yönelik kurs açtıklarını dile getiren Özgül, kursların devam ettiğini bildirdi.

- "Şu anda yeraltı suları kirlenmiş durumda"

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yapı denetim mekanizmasının yeniden gözden geçirilmesinin, yapı stoğuyla ilgili çalışmaların da bir an önce tamamlanmasının önemli olduğunu vurguladı. Sözbilir, ara eleman olarak adlandırılan inşaat işçilerine de belli bir kalitede eğitim verilmesi gerektiğini ifade etti.

Depremden sonra birçok yeraltı suyunun yolunun değiştiğini gördüklerini anlatan Sözbilir, birçok yerde de suların kirlendiğini kaydetti. Hatay örneğini veren Sözbilir, "Bölgede çok temiz sular da var ama yüksek kesimlerde. Alt kesimlere doğru yeraltı sularının büyük bir kısmı kirlenmiş durumda. Katı atıklar nedeniyle, yıkılan binaların varlığı nedeniyle, doğanın kendisinin yarattığı problemler nedeniyle şu anda yer altı suları kirlenmiş durumda." dedi.

2020 yılında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendilerinden fay sakınımıyla ilgili çalışma yapmalarını istediğini aktaran Sözbilir, " Zayıf insan var şişman insan var. Aynı insan gibi her fayın bir genişliği var. Fayın genişliğinden itibaren etrafına 20'şer metre koyduğunuzda fayla ilgili problemi çözüyorsunuz. Şu anda 500 metre, Bakan Bey'e de 'çok fazla' diye söyledim ama o iyice güvende kalmak istedi. Şu anda kalıcı konut olarak belirlenen yerlerin hepsi en az 500 metre faydan uzakta." diye konuştu.

Sözbilir, Pazarcık ve Amanos segmenti üzerinde hendek açarak çalışma yaptıklarını ve onların 7,4'lük bir deprem oluşturacağını Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) söylediklerini belirtti. AFAD'ın da Kahramanmaraş'ta 7,4'lük bir deprem olacağından yola çıkarak tatbikat yaptığını kaydeden Sözbilir, "Normalde biz depreme hazırdık ama bu gerçekleşmedi. İki fayın yanında 5 fay daha kırıldı, toplam 7 fay. Biz ülke olarak o faylara göre hazırlanmadık. O 5 fayı neden devlete sunamadık? Çünkü onları daha çalışmamıştık. Oralara da hendek açıp bakabilseydik, o fayların 500 yıldır kırılmadığını görecektik. Dolayasıyla devlete '7 fay birlikte kırılacak buna göre kendinizi ayarlayın' diyecektik." sözlerini sarf etti.

- Türkiye yer bilimleri araştırma kurumu önerisi

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Türkiye Deprem Tehlike Haritasını eleştirdi. Yaltırak, "Türkiye'nin en büyük tehlikesi, deprem tehlike haritası." dedi. Yaltırak, deprem haritasının değişmesi gerektiğini, mevcut harita ile devam edilmesi halinde depremin yine şehirleri vuracağını dile getirdi. Yaltırak, "Her fayın kendine has bir ömrü var. Hiçbir fay birbirinin aynısı değil. Her birinin geometrisi, boyu farklı. Bunlar birer birey. Bunlar, bir havuzun içerisinde toplama yapabileceğimiz şeyler değil." değerlendirmesinde bulundu.

Yaltırak, Türkiye'nin içinde ve dışında toplanmış yaklaşık 30 bin kilometre veri olduğunu, büyük bir veri setiyle Marmara'nın gerçek fay haritasını yaptıklarını kaydetti.

Yaltırak, Türkiye'de yer bilimleri araştırma kurumu kurulması gerektiğini vurgulayarak, "Bu üst kuruluşun da altında bölgesel uzmanlaşmış, bir faya, bir bölgeye ömrünü adamış insanlara ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

- "Yetkin mühendisliğin gelmesi gerekiyor"

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Kumral, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Adıyaman, Hatay ve Gaziantep illerindeki küçük ölçekli organize sanayi bölgelerine etkilerini anlattı.

Bölgede yıkılan binaların çoğunun 2000 yılı öncesi olduğunu belirten Kumral, yıkımların sebebinin ise zeminden ve kullanılan malzemelerden kaynaklı olduğunu vurguladı. Hatay'da bölgede vatandaşlarla konuştuklarını, halkın kendilerine kullanılan demirlerin Suriye'den getirildiğini söylediğini aktaran Kumral, "Yıkılan binaların çoğunun demirleri Türk yapımı değil. Hatta yanlarında İskenderun Demir Çelik Fabrikası olmasına rağmen bir çok insan ucuz olduğu için Suriye demirini kullanmışlar. Suriye demirinin dayanıklılığı bizim ülkemizin yaptığı demirlerinin yarısı kadar değil. Sonuçları ortada." dedi.

Türkiye'de artık yetkin inşaat, jeoloji, jeofizik mühendisliği kavramlarının yerleşmesi gerektiğini söyleyen Kumral, "Bu arkadaşların en az 4 sene bir proje ofisinde ya da bir kurumda çalışmalarının faydalı olabileceği ondan sonra imza atmaları kanaatine sahibim. Yetkin mühendisliğin gelmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu da Türkiye'de diri fay hatları çalışması yapılması gerektiğine işaret ederek, "Diri fay hatların çalışılmasıyla ilgili seferberlik yapılması şart." dedi.

Eroğlu, bazı akademisyenlerin, alanı olmamasına rağmen depremle ilgili açıklamalarda bulunduğunu, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti. İstanbul'un bazı yerlerinin zeminin kötü, bazı yerlerin zemininin ise Türkiye'nin en sağlam zeminlerinden olduğunu belirten Eroğlu, "Bir profesör kalkıyor 'İstanbul'u terk edin, 500 kilometre uzağa gidin' derse ben buna isyan ederim. Bunun yaptırımı yok mu? Fevkalade yanlış, insanları huzursuz eden bir durum. Bu ne biçim bilim adamı. Çıkıyor ahkam kesiyor. Bilmiyorsun işte cahilsin. Çoluk çocuk korku içinde." ifadelerini kullandı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Fidan: Avrupa-Atlantik güvenliğinin gündemindeki önemli meseleler etraflıca ele alındı
Bakan Fidan: Avrupa-Atlantik güvenliğinin gündemindeki önemli meseleler etraflıca ele alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO birbirine güç katan müttefiklerin ittifakı olmalıdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO birbirine güç katan müttefiklerin ittifakı olmalıdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Costa ve AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'i kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Costa ve AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'i kabul etti
ABD Başkanı Trump: F-35'ler konusunda karar vermemiz gerekiyor
ABD Başkanı Trump: F-35'ler konusunda karar vermemiz gerekiyor
Son Haberler
Katar: Güvenlik tehdidi ortadan kalktı, durum normale döndü
Katar: Güvenlik tehdidi ortadan kalktı, durum normale döndü
İran: ABD saldırılarında 8 asker hayatını kaybetti
İran: ABD saldırılarında 8 asker hayatını kaybetti
İsrail'in Lübnan'a saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 321'e yükseldi
İsrail'in Lübnan'a saldırılarında hayatını kaybedenlerin...
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 811'e yükseldi
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin...
Kuveyt ordusu: Füze ve İHA saldırıları önlemeye çalışıldı
Kuveyt ordusu: Füze ve İHA saldırıları önlemeye çalışıldı
AVRASYA TÜNELİ'NDE KAZA
AVRASYA TÜNELİ'NDE KAZA

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.