• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
07:33
İstanbul'da uyuşturucu operasyonu: 4 şüpheli yakalandı
02:12
Bursa'da otomobil dere yatağına uçtu: 1 yaralı
02:06
Kaza yerine gelen anne, yaralı oğlunun elini tutarak moral verdi
01:33
Niğde'de zincirleme kaza: 10 yaralı
01:19
Mersin'de üst aramasında polislerin 'kötü muamelesi' iddiasına soruşturma
01:15
Ticari araç takla attı: 2 yaralı
01:15
Gaziosmanpaşa'da gecekondu alev alev yandı
01:08
TBMM Genel Kurulu'nda, emniyet teşkilatına ilişkin düzenlemeleri de içeren teklifin ilk 6 maddesi kabul edildi
01:03
Gaziosmanpaşa'da motosikletli şüphelinin silahlı saldırısında yaralandı; iş yerine sığındı
00:33
Kağıthane'de yıkım sırasında yanındaki binalar hasar gördü; 2 bina tahliye edildi
00:08
AKINCI TİHA, BOZOK Lazer Güdümlü Mühimmat atış testini başarıyla tamamladı
00:03
Motosikletle hafif ticari aracın çarpıştığı kaza kamerada: 1 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. TBMM Başkanı Şentop'tan seçim kararı ve cumhurbaşkanı adaylığı değerlendirmesi:
Siyaset
Yayınlanma: 27 Ocak 2023 - 15:28

TBMM Başkanı Şentop'tan seçim kararı ve cumhurbaşkanı adaylığı değerlendirmesi:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu, birinci dönemidir. İkinci defa adaylığı normal prosedürlere göre olur, Meclis'in karar almasına bu anlamda bir gerek yok" - "Meclis'in feshi söz konusu değildir. Seçimlerin yenilenmesi kararı alınır. Bu kararı Meclis de cumhurbaşkanı da alabilir"

Siyaset
27 Ocak 2023 - 15:28
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu, birinci dönemidir. İkinci defa adaylığı normal prosedürlere göre olur, Meclis'in karar almasına bu anlamda bir gerek yok." dedi.

Şentop, Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine yönelik saldırıya işaret eden Şentop, büyükelçiliklerin, görev yaptıkları ülkelere emanet olduklarını, buraların çok iyi bir şekilde korunması gerektiğini söyledi.

Soruşturmanın hızlıca yapılmasının, faillerin bulunup cezalandırılmasının bir yükümlülük olduğunu belirten Şentop, "Konuyla ilgili olarak da Azerbaycan Meclis Başkanı Sayın Gafarova'yı aradım, kendisinden bilgi aldım. Ayrıca hem taziye hem başsağlığı dileklerimi ilettim. İnşallah bu tür olaylar yaşanmaz." diye konuştu.

- "Yeni sistemde cumhurbaşkanı, eski sistemdekiyle aynı değildir"

Seçimlerin yenilenmesinde kararını Cumhurbaşkanı'nın vermesi durumunda yeniden aday olamayacağı yönündeki altılı masa bildirisine ilişkin Şentop, cumhurbaşkanlığı adaylığı ve seçim süreci meselesinin, masa değil, yasa ve Anayasa konusu olduğunu daha önce yaptığı açıklamalarda da belirttiğini anımsattı.

Şentop, iki defa seçilmeyle ilgili iki farklı hükmün bulunduğunu, bunlardan ilkinin 2017'de yürürlüğe girip 2018'de yürürlükten kalkan bir hüküm olduğuna işaret etti. Şentop, diğerinin Nisan 2018'de seçim takviminin başlamasıyla beraber yürürlüğe giren ve o tarihten itibaren herkese iki defa aday olma ve seçilme imkanı tanıyan hüküm olduğunu kaydetti.

Yeni hükümet sistemiyle beraber yeniden herkese iki defa seçilme imkanının tanındığının altını çizen Şentop, önceki dönemde Cumhurbaşkanlığı yapanlara da bu imkanın tanındığını dile getirdi.

TBMM Başkanı Şentop, şöyle devam etti:

"Konuşanların gözden kaçırdıkları birçok şey var. Faili meçhul bazı makaleler yazdırıyorlar. 2017 Anayasa değişikliğiyle beraber 101. madde değiştirildi, 101. madde ve 102. madde birleştirilerek tek bir madde halinde yazıldı. Buradaki çok önemli bir hususa şu ana kadar değineni görmedim. Cumhurbaşkanı aday gösterilmeyle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Yeni sistem döneminden önce seçimlerde ayrı olarak ya da birlikte olarak yüzde 10 oy alan partilerin de aday gösterileceği vardı. Bu oran yeni sistemle yüzde 5'e indirildi. Sisteme bir de daha önce hiç olmayan 100 bin vatandaş imzasıyla aday gösterilme eklendi. Dolayısıyla sistem sadece cumhurbaşkanı kavramının içeriği, kapsamı, yetki alanları değil, cumhurbaşkanı seçim süreciyle ilgili de değişiklikler var 2018'de yapılan yeni Anayasa çalışmasında. Bütün bunları dikkate aldığımızda hukukta itibar kelimelere, telaffuzlara değildir, itibar; maksat yani amaçlara ve manayadır. Dolayısıyla hukuk, kavramların içeriğini, kapsamını değerlendirir ve ona göre karar verir.

Yeni sistemde cumhurbaşkanı, eski sistemdeki cumhurbaşkanıyla aynı değildir. Ayrıca 2018'den itibaren bütün vatandaşlara yeniden iki defa seçilme hakkı tanınmıştır, tereddütsüzdür. Hukuki bir tartışma yoktur. Siyaseten adaylık konusunda, çekindiği adayların engellenmesi konusunda bazı siyasetçilerin kararları, kanaatleri olabilir. Bunu hukuki bir tartışma olarak yansıtmak yanlıştır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu, birinci dönemidir. İkinci defa adaylığı normal prosedüre göre olur, Meclis'in karar almasına bu anlamda bir gerek yok."

- "Anayasa metnini okuyanlar bunu rahatlıkla anlayabilirler"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı'nın seçim kararı almasıyla Meclis'in feshedileceği tartışmalarının da "saçma" olduğunu söyledi.

Türkiye'deki sistemde Meclis'in feshinin hiç olmadığına dikkati çeken Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hukuki tabir olarak seçimlerin yenilenmesi vardır. Meclis, yeni Meclis göreve başlayana kadar görevine devam eder. Bir devamlılık ilkesi vardır bizim tarihimizde, parlamento geleneğimizde. Dolayısıyla Meclis'in feshi söz konusu değildir, seçimlerin yenilenmesi kararı alınır ve bu kararı nitelikli çoğunlukla Meclis de alabilir, cumhurbaşkanı da alabilir. Bu bir Anayasa hükmüdür. Böyle bir yetki vardır. Bunu tartışmayı çok anlamsız ve saçma görüyorum. Anayasa metnini okuyanlar bunu rahatlıkla anlayabilirler. Meclis, feshedilmiş olmuyor. Meclis, yeni Meclis göreve başlayana kadar görevine devam eder, cumhurbaşkanı için de aynı şey geçerli. Yenisi seçilip göreve başlayana kadar görevi devam eder. Bu konuda hiçbir boşluk yok bizim sistemimizde.

Siyaset yapıyor herkes. Sonuç itibarıyla siyasette adil, gerçek bir yarış olmalı. Herkes kendi vasıflarıyla kendi çalışmaları ve gayretleriyle milletin teveccühüne mazhar olarak kazanmalıdır seçimleri. Hukuki tartışmaları, siyasi tartışmalarla karıştırmamak lazım. Bu konuda hukuken hiçbir tartışma yoktur. Siyasi olarak herkes istediğini mesnetsiz, dayanaksız da olsa söyleyebilir. Siyasette düşünce, ifade özgürlüğü vardır. İfadelerin, ifade edilen düşüncelerin doğru olması gibi bir şart yoktur. Saçma düşüncelerin de ifade edilmesi özgürlük kapsamındadır."


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
TBMM Genel Kurulu'nda, emniyet teşkilatına ilişkin düzenlemeleri de içeren teklifin ilk 6 maddesi kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, emniyet teşkilatına ilişkin düzenlemeleri de içeren teklifin ilk 6 maddesi kabul edildi
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
Devlet Bahçeli, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile bir araya geldi
Devlet Bahçeli, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile bir araya geldi
CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir partisinden istifa etti
CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir partisinden istifa etti
Son Haberler
İstanbul'da uyuşturucu operasyonu: 4 şüpheli yakalandı
İstanbul'da uyuşturucu operasyonu: 4 şüpheli yakalandı
Bursa'da otomobil dere yatağına uçtu: 1 yaralı
Bursa'da otomobil dere yatağına uçtu: 1 yaralı
Kaza yerine gelen anne, yaralı oğlunun elini tutarak moral verdi
Kaza yerine gelen anne, yaralı oğlunun elini tutarak moral verdi
Niğde'de zincirleme kaza: 10 yaralı
Niğde'de zincirleme kaza: 10 yaralı
Mersin'de üst aramasında polislerin 'kötü muamelesi' iddiasına soruşturma
Mersin'de üst aramasında polislerin 'kötü muamelesi' iddiasına...
Polonya'daki Auschwitz toplama kampından kurtulanlar anılarını anlattı
Polonya'daki Auschwitz toplama kampından kurtulanlar anılarını anlattı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.