• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
13:15
Bursa’da elektrik kesintisi!
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. "Sürdürülebilir tarım için adım atılmalı"
Ekonomi
Yayınlanma: 20 Ekim 2022 - 11:25

"Sürdürülebilir tarım için adım atılmalı"

Antalya Ticaret Borsası (ATB), Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Anadolu Aslanları İşadamları Derneğinin (ASKON) düzenlediği "Antalya'da Tarımın Geleceği ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma" çalıştayı, ATB'nin ev sahipliğinde Borsa Toplantı Salonu'nda yapıldı. Çalıştayda; tarımın sorunları ve çözüm önerileri, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın önündeki engeller ve iklim değişikliği gibi birçok konu

Ekonomi
20 Ekim 2022 - 11:25
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Antalya Ticaret Borsası (ATB), Antalya Tarım Konseyi (ATAK), Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Anadolu Aslanları İşadamları Derneğinin (ASKON) düzenlediği "Antalya'da Tarımın Geleceği ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma" çalıştayı, ATB'nin ev sahipliğinde Borsa Toplantı Salonu'nda yapıldı. Çalıştayda; tarımın sorunları ve çözüm önerileri, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın önündeki engeller ve iklim değişikliği gibi birçok konu gündeme geldi.

ATB ve ATAK Başkanı Ali Çandır, borsa olarak 2021-2022 yılını 'sürdürülebilirlik yılı' ilan ettiklerini belirtirken, bu çerçevede yaptıkları çalışmaları anlattı. ATB, ATAK olarak kırsaldan kente göçün nedenleri üzerine kafa yorduklarını kaydeden Çandır, bütünşehir yasası ve sosyal güvenlik yasasının kırsaldan kente göçe etkileriyle ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Yapılan çalışmalarda annelerin mutluluğunun önemli olduğunu gördüklerini anlatan Çandır, "Anneler, çocuklarının geleceği garanti altında olduğunda mutlu olurlar. Onun için çocuklarına, 'Sen köyden şehre git, bekçilik de olsa yap, sosyal güvencen olsun, emekliliğin olsun" diyor ve kente göçmek istiyorlar" dedi.

"Motivasyonu üretime yönlendirelim"

Kırsaldaki sosyal hayatın yok sayıldığını, sağlık, eğitim alanlarında kırsalın ihmal edildiğini vurgulayan Çandır, "Sosyal hayatı, hayat kalitesini kırsalda yaşatmadığımız sürece ne kadar konuşsak boş. Kırsaldan kente göçü önleyemeyiz" diye konuştu. Tarıma özel sosyal güvenlik sisteminin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Çandır, "Devletimiz sosyal desteklerle çok fazla para veriyor ama bu destekler insanları üretimden kaçırıyor, tembelliğe itiyor. İş bulsa bile sosyal yardım aldığı için tarımda çalışmak istemeyenler var. Tembelliği motive ediyoruz, bu motivasyonu üretime yönlendirmeliyiz" diye konuştu.

"Kırsala yönelik proje geliştirilmeli"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, tarımın yaşlandığını söylerken, gençlerin tarıma yönlendirilmesinin önemini vurguladı. Pandemiyle birlikte gıda ve tarımın öneminin daha da anlaşıldığını ifade eden Selışık, tarımın ihmal edilebilir sektör olmaktan çıkarılması gerektiğini kaydetti. Kırsalda mutsuz olan kadının kente göç için ailesini zorladığını anlatan Selışık, kırsalda yaşayan insanların kendini oraya ait hissedebilmesi için nedenlerinin olması gerektiğini belirtti. Selışık, aileleri kırsalda tutacak projeler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Antalya Tarım Orman Müdürü Gökhan Karaca, dünyada 1 milyar insanın yatağa aç girdiğini, Türkiye'nin tarımsal üretim konusunda şanslı bir ülke olduğunu söylerken, "Biz güçlü bir tarım ülkesiyiz" dedi. Antalya'nın tarımda önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Karaca, "Tarımdaki birçok yenilik ilimizden başlıyor. Antalya, tarımsal anlamda Türkiye'de öncü bir il. Biz de bununla gurur duyuyoruz" dedi. Tarımsal üretimde kırsalın önemini vurgulayan Karaca, kırsalı güçlendirerek tarımın daha güçlü olmasının sağlanabileceğini ifade etti.

"Göçün önüne geçilmeli"

ASKON Şube Başkanı Cahit Urfan, Antalya'da tarım alanlarının korunması, hatta artırılması gerektiğini söylerken, "Bunun yanı sıra su kaynaklarımızın da korunarak verimli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Tarım sektöründe yer alacak kişilerin bilinçli bir şekilde eğitilmesi kaçınılmaz bir gerçekliktir. Tarım ile uğraşanları tarımda tutabilmek adına cazip programlar devreye sokulmalı, göçlerin önüne geçilerek sürdürülebilirlik sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.

Çalıştayda düzenlenen oturumlarda; gençlerin tarımda istihdamı, kırsalın avantajları dezavantajları, iklim değişikliği, tarımın sürdürülebilir olması için atılması gereken konular konuşuldu.


Haber Kaynağı: İHA (İhlas Haber Ajansı)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakanlık’tan 430 euro uyarısı
Bakanlık’tan 430 euro uyarısı
Altın haftaya nasıl başladı? İşte fiyatlar…
Altın haftaya nasıl başladı? İşte fiyatlar…
Otogaza zam yolda
Otogaza zam yolda
Otomobil almak isteyenlere kötü haber
Otomobil almak isteyenlere kötü haber
Son Haberler
Demirtaş Sakarya Kapalı Pazar Alanı Açılış İçin Gün Sayıyor
Demirtaş Sakarya Kapalı Pazar Alanı Açılış İçin Gün Sayıyor
Özgür Özel hakkında yeni dosya hazırlığı
Özgür Özel hakkında yeni dosya hazırlığı
Bir kere affetti, iki kere boşandı
Bir kere affetti, iki kere boşandı
Bakın dolandırıcıların yöntemi nasıl işliyor…
Bakın dolandırıcıların yöntemi nasıl işliyor…
Başkan Trump için kritik viraj
Başkan Trump için kritik viraj
Artvin sonbaharda güzelliğiyle hayran bırakıyor
Artvin sonbaharda güzelliğiyle hayran bırakıyor

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.