• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
01:14
Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı
01:11
Edirne'de tek katlı metruk ev alev alev yandı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Siber saldırganlar da yapay zeka kullanıyor
Teknoloji
Yayınlanma: 03 Mayıs 2023 - 10:58

Siber saldırganlar da yapay zeka kullanıyor

Teknoloji
03 Mayıs 2023 - 10:58
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Siber saldırganlar da yapay zeka kullanıyor
- Yapay zeka teknolojileri, siber saldırganlara da yeni kapılar açtı. Siber güvenlik ekosistemi, yapay zekayla saldırı süreçlerini hızlandıran ve daha karmaşık saldırılar düzenleme yeteneği kazanan siber suçluların üstesinden yine yapay zekanın gelebileceğini düşünüyor. Acumen Research tarafından yürütülen bir araştırma, 2021'de 14,9 milyar dolar büyüklüğe sahip olan yapay zeka (AI) tabanlı siber güvenlik ürünleri pazarının 2030'a kadar 133,8 milyar dolara ulaşacağını öngördü.

Günler içinde 1 milyon kullanıcıyı aşarak bir rekora imza atan, yapay zekanın en yaygın kullanıma ulaşan son ürünlerinden ChatGPT, gelişen teknolojilerin potansiyelini bir kez daha ortaya koydu. Hızlı dijitalleşme ve yapay zeka gibi yükselen teknolojiler siber saldırganların elini güçlendirirken, siber güvenlik konusundaki endişeleri de artırdı. Öte yandan iş dünyası, siber riskleri azaltmak ve tehditlere karşı daha dayanıklı olmak için yapay zekayı benimsemeye başladı.

Küresel standartlarda DNS güvenliği çözümleri sunan DNSSense'in Yapay Zeka Takım Lideri Ebubekir Buber, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi paylaştı:

"Siber güvenlik ve yapay zeka konularında madalyonun iki yüzü var. Bir yanda yapay zeka gibi yeni teknolojileri kullanarak daha karmaşık saldırılar düzenleyebilen siber saldırganlar yer alıyor. Diğer yanda ise yapay zekadan beslenen siber tehditlere karşı yine yapay zeka tabanlı siber güvenlik çözümleriyle karşı konulabileceğini düşünen şirketler konumlanıyor."

10 İŞLETMEDEN 9'U SİBER GÜVENLİKTE YAPAY ZEKAYI BENİMSEYECEK

IBM'in Siber Güvenlik İçin Yapay Zeka ve Otomasyon raporunda, dünya çapındaki şirketlerin yüzde 93'ünün ilerleyen süreçte yapay zekayı siber güvenlik süreçlerinde kullanmayı düşündüğü görüldü. Siber güvenlikte yapay zeka kullanımı konusunda en iyi performansı ortaya koyan şirketler, güvenlik odağındaki yatırım getirilerini yüzde 40 artırırken, veri ihlali maliyetlerini de en az yüzde 18 azalttı.

2022'nin son aylarında yayımlanan verilerin küresel siber güvenlik ihlallerinin ve siber suçların maliyetinin yıllık 1 trilyon dolara ulaştığını gösterdiğini belirten Ebubekir Buber, "Bu rakam küresel gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 1'ine karşılık geliyor. İşletmeler hızla dijitalleşiyor, her katmanda kurumsal ağa bağlı daha çok cihaz kullanılıyor. Uzaktan çalışma yaklaşımı yaygınlaştıkça iç tehdit kaynaklı riskler de artıyor. Siber saldırganların yapay zeka gibi teknolojileri benimsemesi, tehditleri insan gücüyle öngörülemez hale getirirken, işletmeleri her açıdan kırılganlaştırıyor. Bu ortamda güçlü bir siber güvenlik altyapısı kurmak için uygulama katmanının en altında, başka bir deyişle kurumsal ağların merkezinde yer alan DNS güvenliğine önem vermek ve ağlardaki kötü amaçlı trafiği algılayan yapay zeka destekli sistemlere yönelmek gerekiyor" diye konuştu.

GÜNLÜK 240 BİN ZARARLI DOMAİN TESPİT EDİLDİ

Buber, yayımladıkları "Things of the Internet" başlıklı raporda yer alan veriye atıfta bulunarak, "İnternetin tamamının verisini elinde tutan yapay zeka destekli domain sınıflandırma çözümümüz Cyber X-Ray'den aldığımız veriler, 2022'nin ikinci yarısında her gün ortalama 240 bin zararlı domain kaydedildiğini gösterdi. Siber saldırganlar, güvenlik önlemlerinden kaçınmak ve zor tespit edilen saldırılar düzenlemek için yapay zeka tabanlı domain oluşturma algoritmalarını (DGA) kullanıyor. Bu durum ağ trafiğinin sürekli izlenmesini, tüm ağ kullanıcılarının DNS seviyesinde korunmasını, saldırılar gerçekleşmeden diğer güvenlik çözümlerinin bilgilendirilmesini ve tetiklenmesini gerektiriyor. DNSSense olarak geliştirdiğimiz teknolojiler, işletmeleri yapay zekanın gücü ve hızıyla DNS katmanında koruyor" ifadelerini kullandı.

"DNS GÜVENLİĞİNDE UÇTAN UCA GÖRÜNÜRLÜK SUNUYORUZ" 

Siber güvenlikte yapay zeka, doğal dil işleme ve makine öğrenmesi gibi yüksek teknolojilerin kullanımına ilişkin akademik çalışmalar yürüten bir ekibe sahip olduklarını ifade eden Ebubekir Buber, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

"7 ülkede milyonlarca kullanıcıyı internete güvenli bir biçimde bağlayan DNSSense olarak geliştirdiğimiz Cyber X-Ray, portföyümüzdeki diğer çözümlerin de veri kaynağı olarak konumlanıyor. Kurumsal ağ trafiğini sürekli izleyen DNSEye, işletmelere DNS güvenliğinde uçtan uca görünürlük sunarken, bulut tabanlı koruma çözümümüz DNSDome, bir ağı kullanan tüm kullanıcı ve cihazları internetteki zararlı içeriklerden koruma görevini üstleniyor. Çözümlerimiz siber güvenlik ekiplerinin yükünü azaltırken, farklı güvenlik çözümlerinin etkinliğine de katkıda bulunuyor."


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Uluslararası Nükleer Bilim Olimpiyatı'nda Türkiye'yi temsil edecek öğrenciler son hazırlıklarını yaptı
Uluslararası Nükleer Bilim Olimpiyatı'nda Türkiye'yi temsil edecek öğrenciler son hazırlıklarını yaptı
TUSAŞ'tan KAAN paylaşımı
TUSAŞ'tan KAAN paylaşımı
Tera Robotik, TERABOT by Unitree'yi tanıttı
Tera Robotik, TERABOT by Unitree'yi tanıttı
Lumison Teknoloji ve Tera Robotik'ten Unitree Robotics ile iş birliği
Lumison Teknoloji ve Tera Robotik'ten Unitree Robotics ile iş birliği
Son Haberler
Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı
Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı
Edirne'de tek katlı metruk ev alev alev yandı
Edirne'de tek katlı metruk ev alev alev yandı
Husumetlisini tüfekle yaraladı
Husumetlisini tüfekle yaraladı
Kayseri'de motosiklet devrildi: 2 yaralı
Kayseri'de motosiklet devrildi: 2 yaralı
Kayseri'de milyonluk ziynet eşyası hırsızlığına 5 tutuklama
Kayseri'de milyonluk ziynet eşyası hırsızlığına 5 tutuklama
Siirt'te yaban keçisi avlayanlara 300 bin lira ceza uygulanacak
Siirt'te yaban keçisi avlayanlara 300 bin lira ceza uygulanacak

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.