• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
09:17
Uzmanı Uyardı: Ağır okul çantası çocukların omurga sağlığını tehdit ediyor
09:14
'Prostat kanseri erken dönemde belirti vermeyebilir, kontrollerinizi ihmal etmeyin'
09:10
'Yenidoğan sepsisinde ebeveyn sezgisi önemsenmeli'
09:06
Seferihisar Belediyesi'nde 'rüşvet' soruşturmasında yeni operasyon; 43 gözaltı
08:32
Eşine ve gelen polislere saldıran şüpheli gözaltına alındı
02:00
876'şar yıl hapisleri istenen Ezgi Apartmanı sanıklarına 8'er yıl hapis ve tahliye
00:40
Takla atan otomobildeki 4 kişi yaralandı
00:27
Aydın'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama
00:22
Mersin'de 11 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi
00:16
Bakan Gürlek: Uyuşturucu ticareti yapan suç örgütünün lideri İslam Yakut yakalandı
00:11
Uluslararası uyuşturucu sevkiyatlarını organize ettiği belirlenen suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
00:06
Ankara'da 21 milyon lira değerinde kaçak ürün ele geçirildi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. SETA'da "Türk Dış Politikasının Yüzüncü Yılı" konulu panel düzenlendi
Haberler
Yayınlanma: 26 Nisan 2023 - 18:12

SETA'da "Türk Dış Politikasının Yüzüncü Yılı" konulu panel düzenlendi

SETA Vakfında, "Türk Dış Politikasının Yüzyılı" konferansı kapsamında panel düzenlendi

Haberler
26 Nisan 2023 - 18:12
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
SETA Vakfında, "Türk Dış Politikasının Yüzyılı" konferansı kapsamında panel düzenlendi.

Konferansın, "1923'ten 2023'e Türk Dış Politikasının Yüzüncü Yılı" konulu ilk panelinde, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci, Nişantaşı Üniversitesinden Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney ve Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Kemal İnat yer aldı.

Prof. Dr. Kireçci, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son dönemde çok aktif bir politika yürüttüğünü belirterek Türkiye eksenli politikanın benimsenmesinin bağımsız bir politikayı ifade ettiğini aktardı.

Türk dış politikasının temelinde birçok konunun yer aldığını söyleyen Kireçci, 1923’te çok uluslu, çok dilli, çok dinli ve hukuklu bir imparatorluktan bir devlete geçiş hikayesinin Türkiye’nin ana hikayesi olduğunu söyledi.

Türk dış politikasını hayata geçiren kadroların, aynı zamanda Türkiye’nin modern yüzünü temsil eden kadrolar olduğunu vurgulayan Kireçci, siyasi iradenin başındaki kişilerin Türkiye'nin dış politikasında çok önemli mesafeler katedilmesinde rol oynadığını dile getirdi.

Kireçci, "Bugün geldiğimiz noktada da Türkiye içerisindeki FETÖ unsurlarının temizlenmesiyle birlikte Türk ordusu Türk dış politikasında önemli hale geldi." diyerek, her neslin gelinen bu noktada bir emeği olduğunu belirtti.

Kireçci, dünyadaki zenginliğin ilk defa Batı’dan Asya’ya doğru kaydığını söyledi.

- "Stratejik otonominin sağlamlaştırılması ve pekiştirilmesi anlamında 2022 yılı çok önemli"

Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney de "Türkiye'nin ekseni" politikasını, "Türkiye'nin stratejik otonomisi olarak okuyorum, Türkiye bunu aslında son 20 yılda başardı." dedi.

Ateşoğlu, "Türkiye'nin etkili kapasitesiyle, askeriyesiyle, diplomasisiyle, savunma sanayiisndeki gelişmelerle ve bunun gibi pek çok yeni edindiği kapasiteler sayesinde daha özgür ve gerektiğinde etkili bir güç olarak Batılı müttefiklerine 'hayır' diyebileceğini ve kendisinin çıkarları doğrultusunda, uluslararası ilişkilerde bulunabileceğini gösterdi." diye konuştu.

Bunun Batı'yı reddetmek anlamına gelmediğini anlatan Ateşoğlu, tam tersine jeopolitik dönüşüm sonucunda, şu anda dünyanın karşı karşıya kaldığı Soğuk Savaş döneminde yeni büyük güçlerin rekabeti çerçevesinde aslında Türkiye'nin yapmaya çalıştığı stratejik otonomi sayesindeki kapasitelerle daha özgür davranması olduğunu ifade etti.

Ateşoğlu, Türkiye'nin bunu başardığının altını çizerek "Bence Türkiye için dönüm noktası bu stratejik otonominin sağlamlaştırılması ve pekiştirilmesi anlamında 2022 yılı çok önemli. Türkiye 2022’de kendisine yöneltilen sıkıştırma politikalarını hem karada hem denizde geriye püskürtmeyi başardı. Hem masada hem sahada başarı olduğu bir yıl oldu." dedi.

- "Son 20 yıl içerisinde Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinde ciddi bir dönüşüm oldu"

Prof. Dr. Kemal İnat da Türkiye’nin son dönemde dış politikasında ciddi bir dönüşüm olduğunu, bu dönüşümü de ekonomik alanda söz konusu olan gelişmenin mümkün kıldığını söyledi.

Türkiye'nin, daha bağımsız, denge politikası içerisinde hareket ettiği için, başta ABD olmak üzere Avrupa ülkeleriyle de ciddi sorunlar yaşadığını ve baskılara maruz kaldığını aktaran İnat, Türkiye'nin geçmişte Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerine değindi.

İnat, Türkiye Asya’nın yükselişini ve Batı’nın mutlak üstünlüğünün kalmadığını gördüğünü, denge politikasının da bunun bir sonucu olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"1990 yılında satın alma paritesine göre, milli gelirde üretimde batılı ülkelerin dünyadaki üretimdeki payı yüzde 45, 2021 yılında bu yüzde 36’ya düşüyor. Batı derken hepsini kastediyorum.

Asya’nın yükselişi derken, Rusya hariç 21 ülke bunlar yüzde 23’ten yüzde 30’a çıkarmış rakamı. Yani 1990’da yüzde 23’tü şu anda 36 olduğu söyleniyor, Batıyı geçmiş durumda."

İnat, bu bağlamda bakıldığında dünyanın en büyük ekonomik gücünün Batı olmadığını aktardı.

"Türk Dışı Politikasının Güncel Meseleleri" konulu ikinci panelde, SETA ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinden Prof.Dr. Murat Yeşiltaş ve Ankara Üniversitesinden Prof.Dr. Taşansu Türker panelist olarak yer aldı.

Yeşiltaş, Türk dış politikası açısından son 20 yılda pragmatik bir oluş yaşandığını belirterek dış politikanın önünde sınayıcı meydan okuyucu gelişmelerin var olduğunu ifade etti.

Dönüşen dünyada Türkiye’nin hem kendisini dönüştürmek hem de dönüştürme yolundaki stratejisini sürdürmek zorunda olduğunu söyleyen Yeşiltaş, şunları kaydetti:

"Türkiye, küresel siyasetin içinden geçtiği dönüşümü anlamak zorunda ve buna bir şekilde intibak etmek durumunda, bu intibada edilgen bir şekilde olmaması gerekiyor. Dönüşümün rüzgarına kapılarak sadece seyreden bir dış politika paradigması değil, dönüşüm içerisinde hem kendini dönüştürebilen hem de o dönüşüme bir katkı sunan ve nihayetinde Türkiye'nin hak ettiği gerçek ve gerçekçi uluslararası bir konuma kavuşmasını sağlamak."

Yeşiltaş, Türkiye'nin içinden geçtiği Türk dış politikasının yaşadığı dönüşümü, uluslararası dönüşümünden bağımsız olarak ele almanın mümkün olmadığını aktardı.

Panelist Taşansu Türker de dünyanın bir geçiş döneminde olduğunu belirterek, dünyanın farklı katmanlarda, farklı alanlarda belirsizlik dönemi içinde olduğunu ifade etti.

"Geçiş dönemi, dünyanın yeniden kurulum dönemi olarak adlandırılabilir.” diyen Türker, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyada yaşanan değişimler hakkında konuştu.

Türker, dünyanın karmaşık bir döneme evrildiğini kaydederek, "Türk tarihi dediğiniz şey medeniyettir. Medeniyet dediğiniz şey teşkilattır. Bizim böyle bir müktesebatımız var. Bunun önemli bir husus olduğunu düşünüyorum." dedi.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Seferihisar Belediyesi'nde 'rüşvet' soruşturmasında yeni operasyon; 43 gözaltı
Seferihisar Belediyesi'nde 'rüşvet' soruşturmasında yeni operasyon; 43 gözaltı
Eşine ve gelen polislere saldıran şüpheli gözaltına alındı
Eşine ve gelen polislere saldıran şüpheli gözaltına alındı
876'şar yıl hapisleri istenen Ezgi Apartmanı sanıklarına 8'er yıl hapis ve tahliye
876'şar yıl hapisleri istenen Ezgi Apartmanı sanıklarına 8'er yıl hapis ve tahliye
Takla atan otomobildeki 4 kişi yaralandı
Takla atan otomobildeki 4 kişi yaralandı
Son Haberler
Uzmanı Uyardı: Ağır okul çantası çocukların omurga sağlığını tehdit ediyor
Uzmanı Uyardı: Ağır okul çantası çocukların omurga sağlığını...
'Prostat kanseri erken dönemde belirti vermeyebilir, kontrollerinizi ihmal etmeyin'
'Prostat kanseri erken dönemde belirti vermeyebilir, kontrollerinizi...
'Yenidoğan sepsisinde ebeveyn sezgisi önemsenmeli'
'Yenidoğan sepsisinde ebeveyn sezgisi önemsenmeli'
Seferihisar Belediyesi'nde 'rüşvet' soruşturmasında yeni operasyon; 43 gözaltı
Seferihisar Belediyesi'nde 'rüşvet' soruşturmasında yeni...
Eşine ve gelen polislere saldıran şüpheli gözaltına alındı
Eşine ve gelen polislere saldıran şüpheli gözaltına alındı
İzmir'de minibüsle çarpışan otomobil ikiye bölündü; 2 yaralı
İzmir'de minibüsle çarpışan otomobil ikiye bölündü; 2 yaralı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.