• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
03:18
Nevşehir'de tartıştığı ağabeyinin evini yaktı
02:50
Bursa'da asayiş denetlemesinde aranan 4 şüpheli yakalandı
02:29
Bursa'da fabrika bahçesinde çıkan yangın büyümeden söndürüldü
01:35
Beylikdüzü'nde denetim sırasında polis ile şüpheliler arasında arbede: 1 kişi silahla yaralandı
01:19
İsveç Başbakanı Kristersson ve İzlanda Başbakanı Frostadóttir Ankara'da
00:37
Bakan Güler: Türkiye, 2025 yılında 185 farklı ülkeye 230 çeşit savunma ürünü ihraç etti
00:15
Edirne'de durdurulan minibüste 24 kaçak göçmen ele geçirildi
00:04
NATO Zirvesi kapsamında Türkiye'yi anlatan sergiler Ankara'da ziyaretçilerle buluştu
00:02
Bakan Fidan, ABD Senatosu NATO Gözlem Grubu Eş Başkanı Shaheen'i kabul etti
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. SAÜ'lü profesörden bölgesel mutasyon uyarısı
Sağlık
Yayınlanma: 09 Mart 2021 - 21:15
Güncelleme: 09 Mart 2021 - 21:15

SAÜ'lü profesörden bölgesel mutasyon uyarısı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Köroğlu, korona virüsün bölgesel mutasyonlarla etkisini artırabileceğine işaret ederek, Sakarya'ya özgü...

Sağlık
09 Mart 2021 - 21:15
Güncelleme: 09 Mart 2021 - 21:15
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
SAÜ'lü profesörden bölgesel mutasyon uyarısı
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Köroğlu, korona virüsün bölgesel mutasyonlarla etkisini artırabileceğine işaret ederek, Sakarya'ya özgü mutasyonların ise kaçınılmaz olduğunu söyledi.

SAÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Köroğlu, yeni tip korona virüsün uğradığı mutasyonları ve aşıların mutant virüse olası etkilerini değerlendirdi. RNA moleküllerinin korona virüslerin genetik kodunu taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Köroğlu, korona virüsün bölgesel mutasyonlarla etkisini artırabileceğine işaret ederek, Sakarya'ya özgü mutasyonların ise kaçınılmaz olduğunu söyledi.



Virüs şimdiye kadar pek çok mutasyon geçirdi

Salgının ilk dönemlerinden beri virüsün birçok değişikliğe uğradığını belirten Köroğlu, "SARS-CoV-2 virüsü Çin'de ilk ortaya çıktığı dönemden beri bilim insanlarınca RNA'sında meydana gelen değişiklikler takip ediliyor. Salgının çok erken dönemlerinden beri virüsün birçok değişikliğe uğradığını ve daha önce de varyantları olduğunu biliyoruz. Dünya Sağlık Örgütüne bildirilen üç belirli varyant oldu. Birleşik Krallık'ta, Güney Afrika'da ve Brezilya'da tespit edildi. Bu varyantların RNA'larında ortak bir değişiklik olduğu öğrenildi, biz buna N501Y mutasyonu diyoruz. Mutant virüslerle ilgili daha şiddetli hastalığa, yüksek bir ölüm oranına veya herhangi bir farklı klinik belirtiye neden olduklarına dair herhangi bir veri yoktur. Mutasyon aslında insan vücudunda çoğalırken ortaya çıkan bir hatadır. Bir virüste mutasyon meydana geldiyse, bu virüsün bulaştığı kişilerdeki virüslerde de bu mutasyon olacak ve hatta üzerine yeni mutasyonlar meydana gelecektir. Dolayısıyla virüs bir bölgede yayılırken mutasyon geçireceği için yapısında o bölgeye özel mutasyonların geliştiğini görürüz" dedi.



"Sakarya'ya özgü mutasyonlar olabilir"

Türkiye'ye ve hatta Sakarya'ya özgü mutasyonların olmasının kaçınılmaz olduğundan bahseden Köroğlu, "Mutasyonlar pasaport damgası gibi davranır. Bundan sonra nereye giderseniz gidin, pasaportunuzdaki önceki damgalar nerede olduğunuzu hala gösterir. Moleküler genetikçiler bu bilgiyi korona virüs ve diğer birçok mikroorganizma için aile ağaçları oluşturmakta, virüsün seyahat rotalarını izlemekte ve bir kişiden diğerine ne kadar hızlı ve kolay yayıldığı gibi soruları yanıtlamakta kullanırlar. Dolayısıyla Türkiye'ye ve hatta Sakarya'ya özgü mutasyonlar olması kaçınılmazdır. Bunun takip edilebilmesi için virüs RNA'sının dizilenmesini gerektiren ileri düzey bir tanı yöntemi kullanılmaktadır. Türkiye'de de başta Halk Sağlığı Kurumu olmak üzere dizileme işlemini yapan çeşitli kurumlar, bölgemize özel mutasyonların ortaya konulması için çalışmalar yapmaktadırlar" diye konuştu.



"Aşıların bileşimini oldukça hızlı bir şekilde değiştirmek mümkün olacaktır"

SARS-CoV-2 için aşının uzun süre koruyucu mu olacağı yoksa belirli aralıklarla aşı içeriğinin değişme gerekliliğinin olup olmayacağı konusunun belirsizliğini korumakta olduğunu belirten Köroğlu, "Salgının dinamikleri değişken, her geçen gün edindiğimiz bilgiler artıyor. Ancak şu noktada, çoğu bilim insanı, şu anda geliştirilmekte ve onaylanmış olan birçok aşının bu üç varyant üzerinde etkinliğinin devam ettiğini düşünüyor. Çünkü bu aşılar, bir dizi antikor ve hücresel aracılı bağışıklık yanıtı ortaya çıkarıyor. Şu anda dünyanın dört bir yanındaki laboratuvarlarda bunu doğrulamak için yapılan çalışmalar var. Bu aşıların belki de bu varyantlardan birine veya her üçüne karşı daha az etkili olma ihtimalinde, influenzada olduğu gibi aşıların bileşimini oldukça hızlı bir şekilde değiştirmek mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.



"Maske, mesafe, hijyen bulaşı önlemek için oldukça etkin silahlar"

Virüsün hızla yayılımında mutasyon dışında birçok sebebin olabileceğini ifade eden Köroğlu, "Mutasyon dışında belli bölgede yaşan insanların önlemlere uyumu, iklimi, nüfusu ve benzeri etkenlerde önem taşıyor. Bu durumun sadece mutasyonla ilişkilendirilmeden önce geniş epidemiyolojik çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Vatandaşların mevcut önlemlerimiz olan maske, mesafe, hijyen konularında bulaşı önlemek için oldukça etkin silahlar olduğunu unutmamalıdır" ifadelerine yer verdi.
İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yazın en büyük kabusu! Sinek ısırığında bu belirtileri hafife almayın
Yazın en büyük kabusu! Sinek ısırığında bu belirtileri hafife almayın
'Yazın sinek ısırıklarını hafife almayın'
'Yazın sinek ısırıklarını hafife almayın'
Yüksek protein ve maksimum lif ile sağlığınızı koruyun
Yüksek protein ve maksimum lif ile sağlığınızı koruyun
Lens kullananlar dikkat! Bu hatanın bedeli göz nakline kadar gidebiliyor
Lens kullananlar dikkat! Bu hatanın bedeli göz nakline kadar gidebiliyor
Son Haberler
Nevşehir'de tartıştığı ağabeyinin evini yaktı
Nevşehir'de tartıştığı ağabeyinin evini yaktı
Bursa'da asayiş denetlemesinde aranan 4 şüpheli yakalandı
Bursa'da asayiş denetlemesinde aranan 4 şüpheli yakalandı
Bursa'da fabrika bahçesinde çıkan yangın büyümeden söndürüldü
Bursa'da fabrika bahçesinde çıkan yangın büyümeden söndürüldü
Beylikdüzü'nde denetim sırasında polis ile şüpheliler arasında arbede: 1 kişi silahla yaralandı
Beylikdüzü'nde denetim sırasında polis ile şüpheliler arasında...
İsveç Başbakanı Kristersson ve İzlanda Başbakanı Frostadóttir Ankara'da
İsveç Başbakanı Kristersson ve İzlanda Başbakanı Frostadóttir...
Samandağ'da tarihi eser operasyonu
Samandağ'da tarihi eser operasyonu

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.