• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
08:30
Bosna Hersek'te seçim sonuçları açıklandı
08:20
İran: ABD'nin 7 günlük planımıza ilişkin ilettiği mesajı inceliyoruz
08:12
COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Fiji'de
01:57
Kastamonu'da deniz ortasında kalp krizi geçiren balıkçı hayatını kaybetti
01:32
İzmir'de 7 otomobil, 1 motosikletin karıştığı zincirleme kaza: 4 yaralı
00:29
Cip, iş yerinin bahçe duvarına çarptı: 4 yaralı
00:24
Bursa'da elektrik arızası için çıktığı çatıdan düşen işçi ağır yaralandı
00:22
Bursa'da elektrik panosuna çarpıp devrilen minibüsün sürücüsü kaçtı
00:19
Kamyon devrildi, savrulan karpuzların çarptığı 2 kişi yaralandı
00:13
Kozan'da yıldırım düştü; elektrik direği ve bina zarar gördü, araçlarda hasar oluştu
00:11
Niğde'de hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 ölü, 1 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. QNB Finansbank "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi"ni yayımladı
Ekonomi
Yayınlanma: 25 Nisan 2023 - 12:50

QNB Finansbank "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi"ni yayımladı

Yüzde 51’ini kadınların oluşturduğu bankacılık sektörü hedef alınarak yayımlanan bu rehberle, çalışma hayatında cinsiyet ayrımcılığının giderilmesi ve daha eşit çalışma koşulları için belirlenen taahhütler de kamuoyuyla paylaşılıyor

Ekonomi
25 Nisan 2023 - 12:50
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
QNB Finansbank, Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nden biri olan toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) kapsamında, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi”ni yayımladı.

QNB Finansbank'tan yapılan açıklamaya göre, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin var olmasında ve sürdürülmesinde, kullanılan dilin en önemli faktörlerden biri olduğu gerçeğinden yola çıkarak, Kadir Has Üniversitesi iş birliğiyle hazırlanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi”nde, QNB Finansbank’ın "Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Bankacılık İlkeleri" yer alıyor.

Yüzde 51’ini kadınların oluşturduğu bankacılık sektörü hedef alınarak yayımlanan bu rehberle, çalışma hayatında cinsiyet ayrımcılığının giderilmesi ve daha eşit çalışma koşulları için belirlenen taahhütler de kamuoyuyla paylaşılıyor. ​​​​​​​

Açıklamada görüşlerine yer verilen QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, rehber ile öncelikle dile yerleşen eril söylem ve cinsiyete yönelik bilinçsiz önyargıları çalışma hayatında ortadan kaldırmayı, kadınların ve erkeklerin çalışma hayatında daha eşit koşullarda yer almasını ve güçlenmesini sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Tan, yayımladıkları bu rehberin sektörde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “QNB Finansbank olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve ilerletilmesi için net hedefler koymak, toplumumuzda ve çalışma dünyamızda kadın-erkek eşitliğine önemli katkılarda bulunacağına inandığımız Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi’ni yayımladık.” ifadelerini kullandı.

Tan, şunları kaydetti:

“2021 yılında Birleşmiş Milletlerin belirlediği Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni (Women's Empowerment Principles-WEPs) imzalayarak toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye yönelik taahhütlerimizi ortaya koyduk. Son olarak da cinsiyet eşitliğini taahhüt eden şirketlerin performansını ölçmek için dünyada yapılan en kapsamlı çalışmalardan biri olan 2023 Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde (GEI) yerimizi aldık.

QNB Finansbank olarak cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarımızı bir adım daha öteye taşıyarak, 5 taahhüdümüz ile hedefimizi 'Daha Eşit Bir Dünya' olarak belirledik. Öncelikli olarak çalışma hayatında farkındalığı ve eşitlikçi dil kullanımını teşvik etmek amacıyla, bu yıldan başlayarak 2023 yılını da kapsayacak şekilde çalışanlarımıza bilinçsiz önyargı, cinsel şiddet ve tacizi önleme konularını içeren toplumsal cinsiyet eşitliğine dair eğitimlerin verilmesiyle tüm finansçılarımızın bu konudaki bilgi ve farkındalığının artırılmasını hedefliyoruz. İleriki yıllarda, bu eğitimlerden sadece finansçılarımızın değil, müşterilerimizin, toplumumuzun, kısacası tüm paydaşlarımızın faydalanmasını sağlamayı amaçlıyoruz."

- Kadın tedarikçi sayısı artırılacak

Ömür Tan, mühendislik ve teknoloji fakültesi mezunu kadın çalışan sayısını artırmayı hedeflediklerini aktararak, eşitliği kuvvetlendirmek adına işe alım süreçlerinde kadın ve erkek aday oranında dağılımın eşit yönetilmesi, mühendislik ve teknoloji fakülteleri mezunu kadın çalışan oranının artırılması öncelikleri arasında olacağını bildirdi.

Sadece banka çalışanları için değil, toplum için cinsiyet eşitliğini hedeflediklerinden, satın alma süreçlerinde de mevcut kadın tedarikçi sayısının gelecek 5 yıl boyunca yıllık yüzde 10 oranına kadar artırılması için en yüksek çabanın gösterileceğini taahhüt ettiklerini vurgulayan Tan, şunları aktardı:

"Bankacılık sektörünün genelinde olduğu gibi yönetim kademelerinde kadın çalışan oranımızın daha düşük olması, cinsiyet bazında banka genel ortalamasına göre ücret açıklığı oranımızın artmasına sebep oluyor. Bu nedenle, kadınların üst yönetim kademelerinde temsil oranının artırılmasıyla ücret açıklığı oranımızı 2023 yıl sonunda yüzde 3,57 ve takip eden yıl yüzde 7,40 oranında düşürerek, her yıl bu farkı oran olarak dengelemeyi hedefliyoruz. Ayrıca, finansçılarımızın çocuklarının eğitimini desteklemek amacıyla 2,5-5,5 yaş arası çocuk sahibi olan çalışanlarımıza 3 yıl süresince çocuklarının eğitimlerinde destek sağlayacak indirim anlaşmaları yapmayı taahhüt ediyoruz. Önümüzdeki dönemde verdiğimiz taahhütlere paralel 5 alanda aldığımız aksiyonları ve gelişimi kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşarak, bu ilkelerin paydaşlarımız arasında ve sektörde yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz."

- "Kadınlar iş hayatında daha zor yükseliyor, eşit işe eşit ücret almakta zorlanıyor"

Kadir Has Üniversitesi Kadın Çalışmaları Doktora Programı Direktörü Prof. Dr. Dilek Cindoğlu da TÜİK’in 2022 verilerine göre Türkiye’de kadınların yüzde 35’inin, erkeklerin yüzde 71’inin iş gücüne dahil olduğunu hatırlatarak, "Dünya Ekonomik Forumu 2022 verilerine göre yönetici pozisyonlarda ve yönetim kurullarında kadınların oranı yüzde 18. Veriler bize gösteriyor ki kadınlar iş hayatında daha zor yükseliyor, eşit işe eşit ücret almakta zorlanıyorlar. Kadınların iş hayatına girebilmesi, kalabilmesi ve yükselebilmesi için çeşitli kurumsal desteklere ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

QNB Finansbank'ın, Türkiye geneline nazaran kadınların iş hayatına katılımı anlamında çok iyi durumda olduğunu vurgulayan Cindoğlu, şunları kaydetti:

"Kadın çalışan oranı yüzde 58, İnsan Kaynakları politikaları, terfiler ve eşit işe eşit ücret konusundaki veriler Türkiye geneli ortalamalarının üstünde. Belirlenen adımlar ve taahhütler çok önemli. Tüm finansçılara verilecek eğitimler, işe alım süreçleriyle ilgili getirilecek yeni düzenlemeler, STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarında kadınların desteklenmesine yönelik projeler, ücret açıklığının düşürülmesine yönelik taahhütler, çocuk sahibi çalışanların okul giderlerine destek sağlanması ve kadın tedarikçilerin sayısının artırılması çok önemli adımlar. Bu uygulamaların, hem QNB Finansbank çalışanlarının koşullarının iyileştirilmesi anlamında hem de kadınlarla erkeklerin çalışma hayatında daha eşit olduğu bir dünya kurmamız için önemli bir adım olmasını diliyorum."


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Faizsiz 125 bin TL kredi!
Faizsiz 125 bin TL kredi!
Bakan Uraloğlu: Konya Çevre Yolu'nun Aksaray-Adana arasını bu yıl tamamlamayı hedefliyoruz
Bakan Uraloğlu: Konya Çevre Yolu'nun Aksaray-Adana arasını bu yıl tamamlamayı hedefliyoruz
Bakan Kacır: Türkiye ekonomisi ihracat rotasında kararlılıkla ilerliyor
Bakan Kacır: Türkiye ekonomisi ihracat rotasında kararlılıkla ilerliyor
Bakan Şimşek: Dış ticaret açığındaki artış savaşın başında öngörülenden daha sınırlı kaldı
Bakan Şimşek: Dış ticaret açığındaki artış savaşın başında öngörülenden daha sınırlı kaldı
Son Haberler
Bosna Hersek'te seçim sonuçları açıklandı
Bosna Hersek'te seçim sonuçları açıklandı
İran: ABD'nin 7 günlük planımıza ilişkin ilettiği mesajı inceliyoruz
İran: ABD'nin 7 günlük planımıza ilişkin ilettiği mesajı inceliyoruz
COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Fiji'de
COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı...
Kastamonu'da deniz ortasında kalp krizi geçiren balıkçı hayatını kaybetti
Kastamonu'da deniz ortasında kalp krizi geçiren balıkçı hayatını...
İzmir'de 7 otomobil, 1 motosikletin karıştığı zincirleme kaza: 4 yaralı
İzmir'de 7 otomobil, 1 motosikletin karıştığı zincirleme kaza:...
Ankara'da son bir haftadaki kaçakçılık operasyonlarında 11 kişi gözaltına alındı
Ankara'da son bir haftadaki kaçakçılık operasyonlarında 11 kişi gözaltına alındı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.