• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
01:57
Kastamonu'da deniz ortasında kalp krizi geçiren balıkçı hayatını kaybetti
01:32
İzmir'de 7 otomobil, 1 motosikletin karıştığı zincirleme kaza: 4 yaralı
00:29
Cip, iş yerinin bahçe duvarına çarptı: 4 yaralı
00:24
Bursa'da elektrik arızası için çıktığı çatıdan düşen işçi ağır yaralandı
00:22
Bursa'da elektrik panosuna çarpıp devrilen minibüsün sürücüsü kaçtı
00:19
Kamyon devrildi, savrulan karpuzların çarptığı 2 kişi yaralandı
00:13
Kozan'da yıldırım düştü; elektrik direği ve bina zarar gördü, araçlarda hasar oluştu
00:11
Niğde'de hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 ölü, 1 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Prof. Dr. Uğur Bilge'den '1-7 Ekim Emzirme Haftası' açıklaması
Sağlık
Yayınlanma: 06 Ekim 2023 - 15:10
Güncelleme: 06 Ekim 2023 - 15:12

Prof. Dr. Uğur Bilge'den '1-7 Ekim Emzirme Haftası' açıklaması

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge "1-7 Ekim Emzirme Haftası" vesilesiyle açıklamalarda bulundu.

Sağlık
06 Ekim 2023 - 15:10
Güncelleme: 06 Ekim 2023 - 15:12
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge "1-7 Ekim Emzirme Haftası" vesilesiyle açıklamalarda bulundu.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge "1-7 Ekim Emzirme Haftası" nedeniyle basın açıklaması yayımladı. "Bütün bebekler ve çocuklar sağlıklı olmak, sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir" diyerek açıklamasına başlayan Bilge, "Emzirme ise bebeklere ve çocuklara bu hakkı sağlayan en ideal yöntemdir. Sağlıklı bir büyümeye giden yolda atılması gereken ilk adım anne sütü ile emzirmenin korunması, desteklenmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için şart koşmakta ve her yıl ekim ayının ilk haftasını "Dünya Emzirme Haftası" olarak kutlamaktadır. Son yıllarda Sağlık Bakanlığı'nın çalışmaları ve bütün sağlık personelinin çabalarıyla ülkemizde ilk 6 ay sadece anne sütü verme ve emzirme oranları giderek artmaktadır" dedi.

"Bebeği enfeksiyonlardan korur"

Anne sütünün önemi hakkında da konuşan Prof. Dr. Uğur Bilge şöyle devam etti;

"Yeni doğan bir bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan her besini tek başına sağlayabilen en doğal, en taze, en ekonomik besin olma özelliğine sahiptir. Bebekler 6.aydan sonra da ek besinlerle beraber 2 yaş ve üzerine kadar emzirilmeye devam edilmelidir. Özellikle yaşamın ilk altı ayında beslenmenin sadece anne sütü ile gerçekleşmesi, anne ile bebeğin sağlığı üzerinde çok özel biyolojik ve duygusal bir etkiye sahiptir. Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, vitamin gibi her türlü besin değerini içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen kolostrum (ağız sütü) bebeğin ilk aşısı niteliğinde olup, yüksek protein ve vitamin içeriği ile bebeğin beslenmesini sağlayarak ishal, soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklara karşı korur. Anne sütü ile beslenen çocuklarda "aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, damar sertliği, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, bronşit, ishal, astım, alerji ve psikolojik rahatsızlıklar" daha az görülür. Anne sütü alan bebeklerde kanser görülme oranının daha düşük olduğu bilinmektedir. Emzirilen bebeklerde pişik, karın ağrısı ve kabızlık daha az oluşmaktadır. Nedensiz bebek ölümlerini azaltır. Emzirme, annelerde doğum sonu kanamalarını azaltır. Meme kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri gibi kanserlerden kısmen korur. Anneler doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında hem aileleri ve toplum tarafından hem de sağlık sistemi tarafından desteklenmelidir. Bu nedenle amacımız emzirmenin korunması, özendirilmesi, desteklenmesi ve yapay beslenmenin çocuk sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin halkımıza duyurulması ve annelerimizin bilinçlenmesine katkıda bulunmaktır."

"Bebekler hayata anne sütü ile başlayıp sağlıkla devam etsin"

1-7 Ekim Emzirme Haftası'nın öneminden de bahseden İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, "Emzirme konusunda farkındalık yaratmak için ülkemizde her yıl 1-7 Ekim Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır. Söz konusu hafta içinde tüm Türkiye'de konunun öneminin vurgulanması, toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla çeşitli aktiviteler ve eğitimler planlanıp uygulanmaktadır. Ayrıca İlimizde hizmet veren Eskişehir Şehir Hastanesi, Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Bebek Dostu Hastane olup hastanelerimizde Emzirme ve Laktasyon Poliklinikleri ile hizmet vermektedir. Hastanelerimizde ayrıca anne ve bebekler için emzirme odaları bulunmaktadır. Emzirme Haftası kapsamında hastanelerimiz ile birlikte İlçe sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı merkezleri, aile hekimlikleri ile sağlıklı hayat merkezlerinde farkındalık yaratmak amacıyla aktivitelerde bulunulmuştur. 4 Ekim 2023 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü ek hizmet binası önünde kurulan stand ile Halk Sağlığı Başkanlığı ÇEKÜS Birimi tarafından farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır. Bebekler hayata anne sütü ile başlayıp sağlıkla devam etsin" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Çocuğunuz özellikle geceleri öksürüyorsa hafife almayın! Nedeni evinizde olabilir
Çocuğunuz özellikle geceleri öksürüyorsa hafife almayın! Nedeni evinizde olabilir
Beyin yaşlandıkça yavaşlamıyor, şekil değiştiriyor! Bilim dünyasını şaşırtan keşif
Beyin yaşlandıkça yavaşlamıyor, şekil değiştiriyor! Bilim dünyasını şaşırtan keşif
Medipol'den Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve Dünya Yürüyüş Günü kapsamında etkinlik
Medipol'den Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve Dünya Yürüyüş Günü kapsamında etkinlik
Genç yaşta kazanılan o alışkanlık kireçlenmeyi önlüyor!
Genç yaşta kazanılan o alışkanlık kireçlenmeyi önlüyor!
Son Haberler
Kastamonu'da deniz ortasında kalp krizi geçiren balıkçı hayatını kaybetti
Kastamonu'da deniz ortasında kalp krizi geçiren balıkçı hayatını...
İzmir'de 7 otomobil, 1 motosikletin karıştığı zincirleme kaza: 4 yaralı
İzmir'de 7 otomobil, 1 motosikletin karıştığı zincirleme kaza:...
Cip, iş yerinin bahçe duvarına çarptı: 4 yaralı
Cip, iş yerinin bahçe duvarına çarptı: 4 yaralı
Bursa'da elektrik arızası için çıktığı çatıdan düşen işçi ağır yaralandı
Bursa'da elektrik arızası için çıktığı çatıdan düşen işçi...
Bursa'da elektrik panosuna çarpıp devrilen minibüsün sürücüsü kaçtı
Bursa'da elektrik panosuna çarpıp devrilen minibüsün sürücüsü...
Egekent Hastanesi'nden emzirmenin anneye ve bebeğe faydaları eğitimi
Egekent Hastanesi'nden emzirmenin anneye ve bebeğe faydaları eğitimi

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.