• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
13:52
Bir devir sona erdi! Cristiano Ronaldo veda etti
13:06
Fatma Betül Sayan Kaya hakkında adli kontrol talebi
11:39
Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya ifade için adliyede
10:10
Şarkıcı Sinan Özen trafik kazası geçirdi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Prof. Dr. Kutoğlu: Kahramanmaraş'ta kırılan 3 segment, tek faya bağlı
Haberler
Yayınlanma: 28 Eylül 2023 - 10:13
Güncelleme: 28 Eylül 2023 - 10:13

Prof. Dr. Kutoğlu: Kahramanmaraş'ta kırılan 3 segment, tek faya bağlı

Haberler
28 Eylül 2023 - 10:13
Güncelleme: 28 Eylül 2023 - 10:13
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Kutoğlu: Kahramanmaraş'ta kırılan 3 segment, tek faya bağlı

ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Rektör Yardımcısı ve Geomatik Mühendisliği'nde görevli Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde kırıldığı belirtilen 300 kilometrelik Amanos, Pazarcık ve Erkenek segmentlerinin bulunduğu bölgedeki yer yüzeyi hareket hızının 2 milimetre olduğunu söyledi. Kutoğlu, "Amanos, Pazarcık ve Erkenek segmentlerinin 3'ünün aynı anda kırılabilmesi için en az 3 bin 500 yıl gerekiyor. Her 2 taraf da 300 kilometre boyunca ortak hareket ediyorlar. Biz bu fayların daha derinde tek 1 fay üzerinde birleştiğini düşünüyoruz. 'Kahramanmaraş'ta kırılan 3 segment, tek faya bağlı" dedi.

ZBEÜ Rektör Yardımcısı ve Geomatik Mühendisliği'nde görevli Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Doğu Anadolu Fayı'nın yeryüzünde ayrı segment gibi görünen Amanos, Pazarcık ve Erkenek segmentlerinin aynı anda kırılmasıyla olduğunu ve büyüklüğünün 7.8 olarak ölçüldüğünü söyledi. 3 segmentin ayrı ayrı kırılmasının beklendiğini, ancak aynı anda kırılmalarının bilim dünyasında şaşkınlık yarattığını ifade eden Prof. Dr. Kutoğlu, uydu jeolojisi tekniğinden yararlanarak yüzey hareketlerini inceledi. Doğu Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolunda Bingöl-Karlıova'dan Çelikhan'a kadar olan fayın, solunda kalan alanın sağa göre daha hızlı hareket ederek batıya doğru 1 santimetre kaçma hareketinin etkisinde kaldığını söyleyen Kutoğlu, "6 Şubat depreminin son bulduğu, Çelikhan'daki kavşak noktasında batıya kaçma hareketinin fayın her 2 yanında aynı hızda olduğunu görüyoruz. Burada batıya kaçma hareketi bir gerinim oluşturamaz. Depremin meydana geldiği bölgedeki mekanizma, kuzeydeki mekanizmadan çok daha farklı" dedi.

'FAYLARI AŞAĞIDA ÇOK DAHA BÜYÜK BİR MEKANİZMA KONTROL EDİYOR'

Deprem oluşumu için yukarı yönlü hareketleri incelediklerini ifade eden Prof. Dr. Kutoğlu, "6 Şubat depremini meydana getiren Amanos, Pazarcık ve Erkenek kollarının geçtiği bölgeye baktığımızda, Hatay'dan Çelikhan'a kadar yukarı yönlü hareketler, depremde kırılan kolu çalıştırıyor. Buradaki stresin nedeni yukarı yönlü hareketler, yani batıya değil kuzey güney yönlü hareket. Çelikhan'a kadar bu hareket etkili oluyor. Sonrasında fay sağa dönüş yaparken hareket farklı yöne doğru gidiyor. Depremin yaşandığı 300 kilometrelik fayı kontrol eden mekanizma, tek bir mekanizma. Fayın doğu ve batı tarafındaki hareket hızı 300 kilometre boyunca homojen bir şekilde 2 milimetre. Bu 3 kolu, Amanos, Pazarcık ve Erkenek kollarının kırılan faylarını aşağıda çok daha büyük bir mekanizma kontrol ediyor. Bunun da hareket hızı 2 milimetre" diye konuştu.

'AYNI ANDA KIRILMA İÇİN 3 BİN 500 YIL GEREKİYOR'

Kutoğlu, Doğu Anadolu Fayı'nın kuzey tarafıyla depremin olduğu güney kısmının farklı hareket sistematiğine sahip olduğunu söyledi. 2 milimetrelik hareket hızının 7 metrelik kırılmayı 3 bin 500 yıldan daha uzun sürede oluşturacağını ifade eden Prof. Dr. Kutoğlu, "Bizim kayıtlarımızda geçmişte böyle bir deprem göremememizin sebebi çok daha uzun aralıklarla meydana gelmiş olması. Bu faylar tek başına bu hareket hızıyla 400-500 yılda bir kırılır. Ama üçünün aynı anda kırılabilmesi için en az 3 bin 500 yıl gerekiyor. Her iki taraf da 300 kilometre boyunca ortak hareket ediyorlar. O yüzden bunları aşağıda ortak hareket ettiren bir mekanizma olmalı. Literatüre baktığımız zaman yeryüzünde birbirinden farklı görmüş olduğumuz yüzey kırıkları, aşağıda tek bir fay üzerinde birleşebilirler. Elde edilen sonuçlarda eğer 300 kilometre boyunca bu fayı çalıştıran mekanizma ortaksa, bu fayların biz 10-15 kilometre aşağıda tek bir fay üzerinde birleştiğini düşünüyoruz. Hareket mekanizmasına baktığımız zaman fayın etrafında homojen bir hareket söz konusu, dolayısıyla bu 3 segmenti hareket ettiren mekanizma aynı. Buradan yola çıkarak biz bu fayların daha derinde tek bir fay üzerinde birleştiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Fatma Betül Sayan Kaya hakkında adli kontrol talebi
Fatma Betül Sayan Kaya hakkında adli kontrol talebi
Fon iddianamesi: Dört gazeteci için istenen cezalar…
Fon iddianamesi: Dört gazeteci için istenen cezalar…
‘Ummadığınız insanlar bu işlerin içine girmiş’
‘Ummadığınız insanlar bu işlerin içine girmiş’
Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan’a gidecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan’a gidecek
Son Haberler
Osmangazi’de Cumhuriyet Coşkusu Atatürk Sevgisiyle Buluştu
Osmangazi’de Cumhuriyet Coşkusu Atatürk Sevgisiyle Buluştu
Bakan Şimşek’ten emekli zammı açıklaması
Bakan Şimşek’ten emekli zammı açıklaması
Lösemili Çocuklar Hayallerini Resimlerle Anlattı
Lösemili Çocuklar Hayallerini Resimlerle Anlattı
Bir devir sona erdi! Cristiano Ronaldo veda etti
Bir devir sona erdi! Cristiano Ronaldo veda etti
Bursa Şehir Hastanesi’nde organ bağışı zirvesi
Bursa Şehir Hastanesi’nde organ bağışı zirvesi
Antalya Adliyesi emanetinden 6 kilo kokain çalındı; 3'ü memur 5 tutuklama
Antalya Adliyesi emanetinden 6 kilo kokain çalındı; 3'ü memur 5 tutuklama

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.