• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
01:19
Şanlıurfa'da iki yolcu otobüsü çarpıştı: 13 yaralı
00:11
Diyarbakır'da iki kardeşin bıçaklı kavgası: 1 ölü
00:04
Vali Gül, Fatih'te 'Bir Milletin Zafer Günleri' etkinliğine katıldı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. "Polikistik over sendromu tedavi edilmezse bu sorunlara yol açabilir"
Sağlık
Yayınlanma: 05 Ocak 2023 - 10:44
Güncelleme: 05 Ocak 2023 - 10:45

"Polikistik over sendromu tedavi edilmezse bu sorunlara yol açabilir"

Kadınlarda çok sık görülen polikistik over sendromunun belirtilerinin ve tedavisinin kişiye özgü olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, "PCOS'un en çok adet düzensizliği, tüylenme, sivilce, kilo artışı gibi etkileri mevcuttur. Tedavinin başında sağlıklı bir kiloda olmak, spor yapmak, insülin seviyelerinin düşürülmesi, sigara ve alkolden uzak durmak gelir PCOS tedavi edilmezse uzun dönemde diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom gibi önemli

Sağlık
05 Ocak 2023 - 10:44
Güncelleme: 05 Ocak 2023 - 10:45
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kadınlarda çok sık görülen polikistik over sendromunun belirtilerinin ve tedavisinin kişiye özgü olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, "PCOS'un en çok adet düzensizliği, tüylenme, sivilce, kilo artışı gibi etkileri mevcuttur. Tedavinin başında sağlıklı bir kiloda olmak, spor yapmak, insülin seviyelerinin düşürülmesi, sigara ve alkolden uzak durmak gelir PCOS tedavi edilmezse uzun dönemde diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom gibi önemli sorunlara yol açabilir" dedi.

Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, kadınlarda en sık görülen hormonal düzensizliklerden birisi olan Polikistik Over Sendromu'na (PCOS) ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, polikistik over sendromunun küçük ve iyi huylu birçok kistin yumurtalıkta birikmesi olarak tanımlandığını belirterek, "Ultrason görüntüsü yumurtalıklarda, çok sayıda inci kolye gibi dizilmiş foliküller olarak tabir edilir. Kişide en çok adet düzensizliği (özellikle uzun aralıklarla adet görme), tüylenme, sivilcelenme, kilo artışı gibi etkileri mevcuttur. Uzun dönemde ise şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kısırlık, depresyon, anksiyete bozuklukları, metabolik sendrom gibi önemli sorunlara yol açabilir. Polikistik over sendromunun nedeni net olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve aile öyküsü önemli rol taşır. Bu hastalıkta insülin seviyesinin artışıyla birlikte hormon düzensizlikleri meydana gelir. İnsülin hormonu yüksekliği, erkeklik hormonlarında da yüksekliğe sebep olur. Yükselmiş olan erkeklik hormonları (androjen) vücutta yumurtlamayı bozar. Bu sebeple adet düzensizliği, adet görememe ve çocuk sahibi olamama gibi sonuçlara yol açar" diye konuştu.

"Her kadında belirtiler farklıdır"

PCOS belirtilerinin her kadında farklı görüldüğüne dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, şöyle devam etti: "Normal şartlarda adet başlama yıllarını takiben ilk 3 sene adet düzensizliği olması normaldir. Normal adet döngüsü, adet günlerini de içerecek şekilde 21-35 günde bir olur ve bu sürelerin dışındaki sık veya uzun süren adet gecikmeleri anormal olarak kabul edilir. Bu sendromda genelde adet araları çok uzar. Tüylenme artışı olarak da erkek tipi kıllanma önemlidir, ki bu kıllanma türü, orta hat kıllarında görülür. Çene altı, yüz, göğüs arası, karın ve sırtta sert kıllar PCOS'a bağlı olabilir. Ayrıca sivilcelenme, saç dökülmesi (yine erkek tipli), karın bölgesinde yağlanma, boyun, kol, göğüs veya uylukta kalınlaşmış deri bölgeleri görülebilir. Bir kişide ultrasonda polikistik over görünümü kişiye direkt PCOS tanısı koydurmaz. Bu çok önemli bir husustur. Kişide ultrason görüntüsü ile birlikte adet düzensizliği veya kıllanma, akne, obezite gibi belirtilerden birinin de eşlik etmesi polikistik over sendromu tanısında önem taşır. Yine aynı şekilde hastalık, her kadında aynı belirti ve aynı rahatsızlıklara sebep olmaz. Bu nedenle tanıyı alan kişilerde şikayete yönelik tedavi yapılması gerekir. Her polikistik over sendromunda kısırlık, obezite, tüylenme görülmeyebilir."

"Yüzde 5 kilo kaybı bile yumurtlamayı başlatabilir"

Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, PCOS'un şikayete yönelik tedavi gerektirdiğine değinerek, şu bilgileri verdi: "Tanı almış her kişide olması gereken mutlaka iyi bir beslenme tarzı ve düzenli spordur. Tedavinin başında sağlıklı bir kiloda olmak, spor yapmak, insülin seviyelerinin düşürülmesi, sigara ve alkolden uzak durmak gelir. Adet düzensizliği tedavisinde kilo verme çok büyük rol oynar. Yüzde 5 kilo kaybı bile yumurtlamayı başlatır ve bu sayede çocuk istemi olan hastalarda büyük fayda sağlar. Adet düzensizliği, kıllanma, akne gibi durumlarda doktor eğer uygun görürse doğum kontrol hapı başlayabilir ki, bu hapların erkeklik hormonunu düşürerek polikistik over sendromuna bağlı vücuttaki kıllanma akne gibi koşulları da düzeltmekle birlikte, yumurtalık fonksiyonlarını düzenlediği için çocuk olmasını da kolaylaştırır. Eğer doğum kontrol hapı kullanılamıyorsa, ayın belirli günleri kullanılabilen adet düzenleyicileri de mevcuttur. Özellikle obez hastalarda daha çok olan kısırlık sorunu, demin de ifade edildiği gibi en başta kilo verme ile çözülebilir. Ayrıca yumurtlamayı kolaylaştıran, yumurtaların büyümesini sağlayan bazı ilaçlar doktor kontrolünde kullanılabilinir. Eğer ağızdan ilaçlarla yumurtlama elde edilemezse, iğne yöntemine geçilebilir. Yumurta elde edilince aşılama ve yine başarısızlık meydana gelirse tüp bebek yöntemi gerekebilir."


Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yazın böbrek taşı riskine dikkat! Uzman En etkili adım diyerek açıkladı
Yazın böbrek taşı riskine dikkat! Uzman En etkili adım diyerek açıkladı
Hemşire Burcu, 9 ayda 42 kilo verip 72 kiloya düştü
Hemşire Burcu, 9 ayda 42 kilo verip 72 kiloya düştü
Uzmanından bağırsak enfeksiyonuna karşı 'marul' ve 'buz' uyarısı
Uzmanından bağırsak enfeksiyonuna karşı 'marul' ve 'buz' uyarısı
Uzmanlardan okula dönüş öncesi çocuklar için öneriler
Uzmanlardan okula dönüş öncesi çocuklar için öneriler
Son Haberler
Şanlıurfa'da iki yolcu otobüsü çarpıştı: 13 yaralı
Şanlıurfa'da iki yolcu otobüsü çarpıştı: 13 yaralı
Diyarbakır'da iki kardeşin bıçaklı kavgası: 1 ölü
Diyarbakır'da iki kardeşin bıçaklı kavgası: 1 ölü
Vali Gül, Fatih'te 'Bir Milletin Zafer Günleri' etkinliğine katıldı
Vali Gül, Fatih'te 'Bir Milletin Zafer Günleri' etkinliğine...
Eşinin silahından çıkan kurşunlarla hayatını kaybetti
Eşinin silahından çıkan kurşunlarla hayatını kaybetti
Fenerbahçe Devler Ligi’nde
Fenerbahçe Devler Ligi’nde
BUÜ'den hibrid ve elektrikli araç alanında özel protokol
BUÜ'den hibrid ve elektrikli araç alanında özel protokol

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.