• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
08:40
AB ve 51 ülke, Rusya'ya ateşkesi kabul etme çağrısı yaptı
08:25
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD'de
08:17
İngiltere askeri uzay filosu kuruyor
08:09
Zelenskiy: Türkiye'de zirve yapmaya hazırız
07:43
Zeytin Dalı Harekat bölgesinde görevi sırasında rahatsızlanan asker şehit oldu
05:15
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Kardeş Toplulukları Buluşması'nda konuştu
01:50
Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'ta kafede vatandaşlarla bir araya geldi
00:34
Bursa'da apartman dairesinde çıkan yangın söndürüldü: 19 kişi hastaneye kaldırıldı
00:20
Sermaye piyasası soruşturması: Serdar Turhan'ın gözaltı görüntüsü ortaya çıktı
00:12
Otoyolda TIR yanarak kullanılamaz hale geldi
00:12
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerçeklerle buluşmayan iklim önerileri başarısızlığa mahkumdur
00:12
Sermaye piyasası soruşturması: Emre Alkin'in sağlık kontrolü görüntüsü ortaya çıktı
00:12
Seyir halinde alev alan TIR köprüden düştü
00:03
Bodrum Bölge Liman Başkanı rüşvet iddiasıyla gözaltına alındı
00:00
Sermaye piyasası soruşturması: Emre Tezmen ve Alper Öztürk'ün ifadeleri ortaya çıktı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 'Parkinson'un erken evre belirtileri koku duyusunda azalma, kabızlık, uykuda konuşma olabiliyor'
Sağlık
Yayınlanma: 11 Nisan 2025 - 11:16

'Parkinson'un erken evre belirtileri koku duyusunda azalma, kabızlık, uykuda konuşma olabiliyor'

İSTANBUL,(DHA) - DÜNYA genelinde milyonlarca insanı etkileyen Parkinson hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar arasında en yaygınlarından biri olarak öne çıkıyor

Sağlık
11 Nisan 2025 - 11:16
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
'Parkinson'un erken evre belirtileri koku duyusunda azalma, kabızlık, uykuda konuşma olabiliyor'
- DÜNYA genelinde milyonlarca insanı etkileyen Parkinson hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar arasında en yaygınlarından biri olarak öne çıkıyor. Nöroloji Uzmanı Yüksel Dede, "Yapılan araştırmalara göre, 65 yaş ve üzerindeki bireylerde görülme sıklığı yüzde 1 civarındayken, ileri yaşlarda bu oranın daha da yükseliyor. Türkiye'de ise yaklaşık 150 bin Parkinson hastası bulunuyor ve bu sayının giderek arttığı belirtiliyor" dedi. Dr. Dede, hastalığın erken teşhis edilmesi halinde yaşam kalitesinin önemli şekilde yükseldiğini belirterek Parkinson'un uyarıcı olabilecek işaretlerine dikkat çekti.

Yaşlanan nüfusla dünya genelinde Parkinsonlu hasta sayısının artacağının öngörüldüğüne işaret eden Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Dede, hastalığın belirtileri ve risk faktörlerine yönelik önemli bilgiler verdi. Parkinson'u 'beyindeki dopamin üreten hücrelerin zamanla azalmasıyla ortaya çıkan, ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı' olarak tanımlayan Uzm. Dr. Yüksel Dede, dopamin eksikliğine bağlı hareketlerde yavaşlama, titreme, kas sertliği ve denge sorunları görülebileceğini anlattı.

AİLESİNDE PARKİNSON HASTALIĞI ÖYKÜSÜ OLANLARDA HASTALIK DAHA ERKEN YAŞLARDA GÖRÜLEBİLİR

Parkinson'un yaşla birlikte artmakla birlikte sadece yaşlı kişilerde görülen bir hastalık olmadığının altını çizen Uzm. Dr. Dede, "Parkinson, genetik yatkınlığı olan kişilerde daha erken yaşta ortaya çıkabilir. Ayrıca pestisitler gibi kimyasallara uzun süre maruz kalmak da hastalığın gelişiminde rol oynayabilir. Özellikle ailesinde Parkinson öyküsü bulunan bireylerin belirtilere karşı daha dikkatli olmaları gerekir" ifadelerini kullandı.

Hastalığın görülme sıklığının cinsiyetler arasında da farklılık gösterdiğini anlatan Uzm. Dr. Dede, "Genel olarak erkeklerde kadınlara göre yüzde 1.5-2 kat daha sık görülür. Bu farkın hormonal, genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir" dedi.

ERKEN EVRE BELİRTİLERE DİKKAT

Bazı belirtilerin yıllar öncesinden başlamasına karşın erken fark edilmediğinde hastalığın uzun süre sessizce ilerleyebildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Dede, erken evre sinyallerine yönelik şu bilgileri verdi:

"Koku duyusunda azalma, kabızlık, depresif duygu durum, uykuda konuşma, kavga etme gibi sorunları içeren uyku bozuklukları gibi hareket sistemini doğrudan etkilemeyen bulgular hastalığın erken belirtileri olabilir. Bu bulgular katılık, yavaşlık titreme gibi bulgulardan çok daha önce başlayabilirler. Bu belirtiler zamanla ilerleyerek daha belirgin hale gelir. Fark edilmezse uzun yıllar sinsice ilerler."

Uzm. Dr. Dede, "Bu belirtiler genellikle göz ardı ediliyor. Ancak hareketlerde yavaşlama, kas sertliği ve titreme gibi klasik semptomlar ortaya çıktığında teşhis genellikle konulmuş oluyor. Erken dönemde bir nöroloğa başvurmak, hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak açısından çok önemli" ifadelerini kullandı.

TEDAVİDE ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR

Son yıllarda Parkinson tedavisinde önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Uzm. Dr. Dede, "Daha uzun etkili ve yan etkisi azaltılmış ilaçlar, medikal tedavinin yeterli gelmediği durumlarda devreye girebilecek hareket bozukluklarını dengeleyen infüzyon pompaları ve seçilmiş hastalarda uygulanabilen derin beyin stimülasyonu (beyin pili) gibi cerrahi yöntemler bu önemli gelişmeler arasına sıralanabilir. Özellikle son dönemde birçok alana girmiş olan yapay zeka destekli uygulamalar Parkinson hastalığının takip ve tedavisini desteklemek amacıyla da kullanılmaktadır" dedi.

'BEYİN PİLİ TEDAVİSİNDE UYGUN HASTA SEÇİMİ ÖNEMLİ'

Belirtileri ilaçlarla yeterince kontrol altına alınamayan, ilaç tedavisine yanıt verse de hareketliliğinde günlük yaşamı kısıtlayacak derecede dalgalanmalar yaşayan, genç yaşta Parkinson hastalığı tanısı almış hastalar için beyin pili tedavisinin uygun bir seçenek olabileceğini anlatan Uzm. Dr. Dede, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tedavi ile hareketle ilgili belirtilerde başarılı şekilde düzelme sağlanır, konuşma problemleri gibi bazı belirtilerde etki sınırlıdır. Bu açıdan tedaviye uygun hasta seçimi büyük önem arz etmektedir."

'KÖK HÜCRE TEDAVİSİ UMUT VADEDİYOR'

Dr. Yüksel Dede, son yıllarda Parkinson tedavisi için de adından söz edilen kök hücre tedavisi konusunda şu bilgiyi aktardı:

"Kök hücreden elde edilen dopamin hücreleriyle yapılan klinik çalışmalar sürüyor. Henüz deneme aşamasında olan ve klinik kullanıma girmemiş bu tedaviler, gelecekte Parkinson hastalığının seyrini değiştirebilir."

HASTALARIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRABİLECEK ÖNERİLER

İlaçların düzenli kullanımı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ya da egzersiz yapmak gibi basit görülebilecek ama etkili önlemler ile hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini hatırlatan Dr. Dede, konuyla ilgili şu önerilerde bulundu:

"Parkinson hastalığında ilaç uyumu çok önemlidir. Hastaların ilaçlarını hekimlerinin önerdiği şekilde düzenli kullanımı, öğünlerine dikkat etmesi gerekir. Parkinson hastalarının ilaçlardan gördükleri yararı ve de yan etkileri takip etmeleri ve hekimlerine bildirmeleri tedaviyi düzenlemek açısından çok yardımcı olacaktır. Parkinson hastalığında yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyen önemli faktörlerden biri düzenli egzersizdir (özellikle yürüyüş, pilates ve dans). Denge, yürüme, konuşma ve hatta yutma açısından ihtiyaç duyan hastaların fizik tedavi ile desteklenmeleri günlük hayatlarında büyük fark yaratmaktadır. Beslenme parkinson hastalığında önemli bir yer tutmaktadır. Kabızlıkla mücadele edebilmek için liften zengin beslenmek, bol su içmek ve olabildiğince hareket etmek önemlidir. Dengeli beslenme ile kilo kaybı önlenmeli, kilo alımından kaçınılmalıdır. Parkinson hastalarını günlük hayatlarının içinde sosyal hayata katılıma davet etmek hem ruhsal hem de fiziksel sağlıklarına katkı yapacaktır. Hasta ve yakınlarının desteklenmesi, bilgilendirilmesi için dernekler ve kamu kurumları aracılığıyla eğitim ve sosyal faaliyetler düzenlenmekte, bu faaliyetlere katılımın hem hastalar hem de hasta yakınları için faydalı olacağını düşünüyorum."


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Prof. Dr. Şahiner: Fıtıkta laparoskopik cerrahi, hastaya hızlı iyileşme sağlıyor
Prof. Dr. Şahiner: Fıtıkta laparoskopik cerrahi, hastaya hızlı iyileşme sağlıyor
Uzmanı uyardı: Rahim ağzı kanserinde bu belirtiler göz ardı edilmemeli
Uzmanı uyardı: Rahim ağzı kanserinde bu belirtiler göz ardı edilmemeli
15 yıldır kolunda taşıdığı kitleden ablasyonla kurtuldu
15 yıldır kolunda taşıdığı kitleden ablasyonla kurtuldu
'Her unutkanlık Alzheimer değildir'
'Her unutkanlık Alzheimer değildir'
Son Haberler
AB ve 51 ülke, Rusya'ya ateşkesi kabul etme çağrısı yaptı
AB ve 51 ülke, Rusya'ya ateşkesi kabul etme çağrısı yaptı
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD'de
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD'de
İngiltere askeri uzay filosu kuruyor
İngiltere askeri uzay filosu kuruyor
Zelenskiy: Türkiye'de zirve yapmaya hazırız
Zelenskiy: Türkiye'de zirve yapmaya hazırız
Zeytin Dalı Harekat bölgesinde görevi sırasında rahatsızlanan asker şehit oldu
Zeytin Dalı Harekat bölgesinde görevi sırasında rahatsızlanan asker...
DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 4
DHA Görüntülü Yurt Haber Bülteni - 4

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.