• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
03:45
Bursa'da iş verenler ile motokuryelerin kavgası kamerada: 10 gözaltı
02:58
Eyüpsultan'da akaryakıt istasyonunda silahlı saldırı: 3 yaralı
01:55
Kızılcahamam'da başıboş köpeklerin, ayılarla karşı karşıya geldiği anlar kamerada
00:57
Avrupalı gazeteciler Polatlı'da Gordion'u ziyaret etti
00:55
Adana'da tankerle çarpışan otomobildeki baba öldü, 2 çocuğu yaralandı
00:18
Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri Apollon Tapınağı'nda başladı
00:12
Diyarbakır'da takla atan otmobildeki anne ve oğllu öldü, 4 kişi yaralandı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merakla beklenen Fed faiz kararı açıklandı!
Ekonomi
Yayınlanma: 01 Kasım 2017 - 21:16

Merakla beklenen Fed faiz kararı açıklandı!

Uluslararası piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı.

Ekonomi
01 Kasım 2017 - 21:16
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Merakla beklenen Fed faiz kararı açıklandı!
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün başlayan para politikası toplantısını bugün sona erdi. 

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bugün sona eren iki günlük toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1.00 - yüzde 1.25 bandında tuttu. Fed bu kararı oy birliği ile aldı.

Fed, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, ekonomik faaliyetin fırtınalara rağmen sağlam bir hızda devam ettiğini kaydetti. Gıda ve enerji dışındaki enflasyon kalemlerinin yumuşak kalmaya devam ettiğini kaydeden Fed, fırtınaların muhtemelen ekonominin orta vadeli gidişatını değiştirmeyeceğini belirtti.

Fed, iş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiğini ve işsizlik oranının düştüğünü kaydetti ve harcamaların ılımlı bir hızda arttığını ve yatırımların yukarı yönde hareket ettiğini ifade etti. Piyasa bazlı enflasyon göstergelerinin halen düşük olduğunu tekrarlayan Fed, enflasyonun orta vadede yüzde 2 civarında istikrar kazanmasını beklediğini bir kez daha vurguladı.

DOLARIN FED'E ETKİSİ
Güne 3.79 seviyesinde başlayan dolar/TL, enflasyon raporu ve Başbakan Binali Yıldırım'ın Kredi Garanti Fonu (KGF) açıklamaları ile gün içerisinde en yüksek 3.8335 seviyesini gördü. Dolar kuru Türkiye piyasalarının kapanış saatinde ise 3.8140 seviyesindeydi. Sonrasında ise 3.82 seviyesinde seyretmeye devam etti. Fed'e dakikalar kala dolar 3,81 seviyesine geriledi.  Fed açıklaması sonrasında dolar 3,8207'ye yükseldi.

Güne 4.42 lira düzeyinde başlayan euro da 4.45 liranın üzerine çıkarken gün sonunda 4,43 seviyesinde dengeledi. Euro Fed öncesi 4,44 seviyesine çıktı. Euro Fed kararına herhangi bir hareket göstermezken euro/dolar kuru ise Fed öncesinde olduğu gibi 1,16 seviyesinde sabit kaldı. 

FAİZLERDE DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYORDU
Analistler iki günlük toplantı sonucunda faizlerde bir değişiklik yapılmasını beklemiyordu. Tahminlere göre faizler yüzde 1.0-1.25 aralığında sabit bırakılacak ve yatırımcılar karar açıklaması sonrasında yapılacak toplantıda faiz artırım takviminin ipuçlarını arayacaktı. 

ARALIK'TA ARTIŞ BEKLENİYOR
Fed, en son 21 Eylül'deki toplantısında da faizleri değiştirmemiş ve sabit bırakmıştı. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) enflasyonun düşük kalmasına rağmen faizleri Aralık ayında artırması bekleniyor. Yatırımcılar, Aralık ayında faiz artırılmasına yüzde 80'den daha yüksek bir ihtimal veriyor.Öte yandan 2018 genelinde de üç kez faiz artışı öngörülüyor.

İKİ KEZ ARTIRDI
Fed, en son faiz artırımını Temmuz ayında gerçekleştirmiş ve faizler çeyrek puan yükseltmişti. Böylece sene içinde ikinci kez artırımı yapmıştı. Son 14 ay içerisinde ise toplam 4 faiz artışı yapıldı.

YENİ BAŞKAN YARIN AÇIKLANACAK
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı adayını perşembe günü açıklayacak.

Trump, mevcut Fed Başkanı Janet Yellen'in 4 yıllık görev süresinin Şubat 2018'de dolmasıyla boşalacak başkanlık koltuğu için Yellen de dahil olmak üzere 3 adayı değerlendiriyor. Yellen'in rakiplerini, Fed Guvernörü Jerome Powell ve Stanford Üniversitesi Ekonomi Profesörü John Taylor oluşturuyor.

POWELL ÖNE ÇIKIYOR
Beyaz Saray'dan son günlerde yapılan isimsiz açıklamalar, Trump'ın Powell'ı aday göstereceğine yönelik beklentileri güçlendirdi. Fed başkanlığına en yakın isim olarak görünen Powell'ı öne çıkaran faktörlerin başında Cumhuriyetçi Parti'yi desteklemesi ve para politikası açısından Yellen ile aynı çizgide durması geliyor.

Adaylığının piyasalarda büyük bir dalgalanmaya yol açması beklenmeyen Powell, George H.W. Bush döneminde ABD Hazine Bakanlığında üst düzey görevlerde bulundu. Hukuk alanında eğitim gören Powell, 2012'den bu yana Fed Guvernörü olarak görev yapıyor.

Özel sektör tecrübesine de sahip olan Powell, kamu kuruluşlarındaki kariyerinden önce uzun süre Dillon, Read & Co ve Carlyle Group gibi yatırım şirketlerinde çalıştı.

NADİR BİR DURUM
Powell, beklentiler doğrultusunda Fed'in yeni lideri seçilirse, Yellen başkanlık koltuğuna 3 Şubat 2018 tarihinde veda edecek.

Fed'in siyasetten bağımsız bir kurum olarak görüldüğü ülkede, Yellen'in ikinci başkanlık dönemi için atanmaması, nadir yaşanan bir durum olarak tarihe geçecek.

Buna karşın, Yellen isterse Fed'in yönetim kurulu üyeliğini 31 Ocak 2024 tarihine kadar sürdürebilecek.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Vali Gül, 'Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Sıfır Atık' sergisine katıldı
Vali Gül, 'Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Sıfır Atık' sergisine katıldı
Bakan Şimşek: Yenilenebilir enerji yatırımlarını destekliyoruz
Bakan Şimşek: Yenilenebilir enerji yatırımlarını destekliyoruz
Türk Telekom'dan Dünya Wi-Fi Günü'ne özel 81 ilde ücretsiz internet
Türk Telekom'dan Dünya Wi-Fi Günü'ne özel 81 ilde ücretsiz internet
Süper Loto'da rekor büyük ikramiye 1 milyar TL'yi aştı
Süper Loto'da rekor büyük ikramiye 1 milyar TL'yi aştı
Son Haberler
Bursa'da iş verenler ile motokuryelerin kavgası kamerada: 10 gözaltı
Bursa'da iş verenler ile motokuryelerin kavgası kamerada: 10 gözaltı
Eyüpsultan'da akaryakıt istasyonunda silahlı saldırı: 3 yaralı
Eyüpsultan'da akaryakıt istasyonunda silahlı saldırı: 3 yaralı
Kızılcahamam'da başıboş köpeklerin, ayılarla karşı karşıya geldiği anlar kamerada
Kızılcahamam'da başıboş köpeklerin, ayılarla karşı karşıya...
Avrupalı gazeteciler Polatlı'da Gordion'u ziyaret etti
Avrupalı gazeteciler Polatlı'da Gordion'u ziyaret etti
Adana'da tankerle çarpışan otomobildeki baba öldü, 2 çocuğu yaralandı
Adana'da tankerle çarpışan otomobildeki baba öldü, 2 çocuğu...
Bursalı Youtube fenomeni intihar etti
Bursalı Youtube fenomeni intihar etti

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.