• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Şehir Haberleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Dizi ve Fragmanlar Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
10:29
Bedelli askerlik yerleri belli oldu
08:59
Büyükşehir’den ‘Yeni Yıla Merhaba’ konseri
Video Galeri Foto Galeri
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Liseli gençler geliştirdi, bu dron yerde yürüyor
Teknoloji
Yayınlanma: 07 Aralık 2024 - 10:09
Güncelleme: 07 Aralık 2024 - 11:04

Liseli gençler geliştirdi, bu dron yerde yürüyor

Sivas'ta Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören öğrenciler, 4 aylık yoğun bir çalışmayla, otonom bir şekilde hareket edebilen ve örümcek bacaklarıyla yürüyebilen bir dron geliştirdi.

Teknoloji
07 Aralık 2024 - 10:09
Güncelleme: 07 Aralık 2024 - 11:04
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Liseli gençler geliştirdi, bu dron yerde yürüyor
Sivas'ta Bilim ve Sanat Merkezinde eğitim gören öğrenciler, 4 aylık yoğun bir çalışmayla, otonom bir şekilde hareket edebilen ve örümcek bacaklarıyla yürüyebilen bir dron geliştirdi.

Sivas Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören dört genç öğrenci, ekip lideri hocaları Doğan Erol'un öncülüğünde savunma sanayine katkı sunacak yenilikçi bir projeye imza attı. 4 aylık yoğun bir çalışmanın ardından geliştirdikleri "örümcek dron", hem uçabilen hem de engebeli ve ormanlık arazilerde yürüyebilen benzersiz bir tasarıma sahip. 6 kanat ve 6 bacağı bulunan hibrit dron, taşıdığı yapay zekâ tabanlı yazılım sayesinde üstün bir hareket kabiliyeti sergiliyor. 12 kilogram ağırlığında yük taşıyabilen ve 30 dakika uçuş süresi bulunan cihaz, özellikle zor arazi şartlarında görev yapabilmesi için tasarlandı. Üzerindeki gelişmiş kamera sistemi sayesinde asker veya belirlenen hedefleri tespit edebilen dron, otomatik iniş yaparak faydalı yükünü bırakabiliyor. Bu dron üretimindeki amacın askeri personele engebeli alanda yardımcı olmak olduğunu vurgulayan Erol, "Ülkemizde son yıllarda savunma sanayi gelişmekte odluğundan dolayı yapmak istedik" şeklinde konuştu.

"Hem yerde hem havada hareket ediyor"

Erol, amacın engebeli arazide askere ulaşım sağlamak olduğunu belirterek, "Bu dron 4 ay gibi bir sürede ürettik. Teknofest'in insansız hava araçları yarışması vardı. Onla ilgili ne yapabiliriz diye düşünürken aklımıza böyle bir şey geldi. Ülkemizde son yıllarda savunma sanayi gelişmekte odluğundan dolayı yapmak istedik. Burada amaç engebeli arazide askerimize ulaşım sağlamak. Üzerinde bulunan kamera sayesinde askerimizi 3 kilometreden tespit edebiliyor. Bu kamerayla birlikte yapay zekâyı eğittiğimiz bir mimari var. Bu 6 kanadı 6 bacağı olan hibrit bir modelimiz. Hem yerde hem havada gidebiliyor" dedi.

"Kendi yer kontrol istasyonumuz var"

Takımın yapay zekâ sorumlusu Süleyman Gürbüz, "Yapay zekânın eğitilmesi, programların tasarlanmasını ve kodlamaları ben yaptım. Dron 12 kilogramağırlığında yük kaldırabilir ve 30 dakika uçuş süresi var. Normalde dron da yer kontrol yazılım oluyor bunlar hazır olarak kullanılıyor. Biz kendi programımızı kendimiz oluşturduk. Yani kendi yer kontrol istasyonumuz var. Şuan sadece asker tespit edebilen sistemimiz var. Bu sistemi daha da geliştirip devletimizin savunma sanayisine katkı sağlamayız planlıyoruz" şeklinde konuştu.

"Müsait alana inip yürüyor"

Örümcek dron tamamen otonom çalıştığını vurgulayan Ege Altunay, "Üzerinde bulunan kamera ve yapay zekâyla yerde bulunan askeri tespit etmeye çalışıyor. Askeri tespit ettiğinde ise iniş gerçekleştirip örümcek bacaklarıyla askere yaklaşarak faydalı yükü bırakıyor. Bu faydalı yük cephane veya sağlık malzemesi olabilir. Ağaçlık bir alana iniş yapamayacağı için müsait alana inip yürüyor" ifadelerini kullandı.


İHA
EDİTÖR
İHA Haber Editör Servisi
İHA Haber Editör Servisi
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Instagram’da büyük veri sızıntısı
Instagram’da büyük veri sızıntısı
Bilgisayar alacaklar dikkat! Hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz…
Bilgisayar alacaklar dikkat! Hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz…
Gmail’de yeni dönem
Gmail’de yeni dönem
Apple’a 98 milyon euro ceza
Apple’a 98 milyon euro ceza
Son Haberler
11 kilo altın kayıp!
11 kilo altın kayıp!
Eşinden boşanan kişi 8 kurban kestirdi
Eşinden boşanan kişi 8 kurban kestirdi
Bursa’da şok baskın: 46 göçmen yakalandı
Bursa’da şok baskın: 46 göçmen yakalandı
Bursa’da ‘change’ araç operasyonu
Bursa’da ‘change’ araç operasyonu
Bursa’da aranan 3 kişi yakalandı
Bursa’da aranan 3 kişi yakalandı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Şehir Haberleri
Dünya
Ekonomi
Magazin
Dizi ve Fragmanlar
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • Bursa Haberleri
  • Dizi ve Fragmanlar
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Şehir Haberleri
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Biyografiler
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Haber16.com "İHA - DHA" ajansları abonesidir.
Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Copyright © 2017-2024 Haber16.com Tüm Hakları Saklıdır.