• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
06:03
Osmaniye'de düğünde silahlı kavga: 1 ölü, 6 yaralı
04:59
Bursa'da 'Uluslararası Chveneburebi Festivali' düzenlendi
03:33
Bursa'da geri dönüşüm tesisindeki yangın dronla görüntülendi
02:53
Sultangazi'de motosikletli şüphelilerin silahlı saldırısında ağır yaralandı
02:01
Usta oyuncu Zihni Göktay hayatını kaybetti
01:23
Kuşadası'nda denize giren 3 kişi boğuldu
00:26
Kayseri'de 16 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı
00:04
Bursa’da pompalı dehşeti: Kurşun yağdırdılar
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Kuzey Kore liderinin "güvenli seyahat" aracı: Yeşil tren
Haberler
Yayınlanma: 12 Eylül 2023 - 12:44

Kuzey Kore liderinin "güvenli seyahat" aracı: Yeşil tren

Kuzey Kore'nin kurucu lideri Kim Il-sung ile oğlu Kim Jong-il'in başlattığı trenle seyahat geleneği, torun Kim Jong-un tarafından da zaman zaman tercih ediliyor - Kim Jong-un, eski ABD Başkanı Donald Trump ile Vietnam'da yaptığı görüşme dahil 7 yurt dışı ziyaretinin 4'ünde trenle seyahat etti

Haberler
12 Eylül 2023 - 12:44
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
MUSTAFA DEVECİ - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, Rusya ziyareti kapsamında, bazen saatlerce bazen de günlerce sürmesine rağmen uçak yerine zorlu tren yolculuğunu tercih etmesi ve yeşil rengiyle dikkati çeken bu trenin özellikleri, gündemi meşgul ediyor.

Kuzey Kore'nin kurucu lideri Kim Il-sung ile oğlu ve ikinci devlet başkanı Kim Jong-il'in, başta güvenlik gerekçeleri olmak üzere bazı nedenlerden ötürü başlattıkları "uçak yerine treni kullanma geleneği", mevcut lider Kim Jong-un tarafından da zaman zaman tercih ediliyor.

Kim Jong-un, dedesi ve babası kadar olmasa da yurt dışı seyahatleri için genellikle treni seçiyor.

Kapalı bir rejim olması nedeniyle Kuzey Kore ve liderleri hakkındaki bilgiler, açık kaynaklarda yer alan istihbarata dayalı bilgi ve uluslararası basında çıkan az sayıdaki haberlerin ötesine geçemiyor.

- Trenle seyahat geleneği Stalin'in hediyesiyle başladı

Kim ailesinin trenle seyahat etme geleneği, Kim Il-sung'un aldığı eski bir hediyeye dayanıyor.

Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin, Kim Il-sung'e seyahatlerinde kullanması için özel donanımlı bir vagon hediye diyor ve Kim Il-sung, o tarihten itibaren seyahatlerinde treni tercih etmeye başlıyor.

Tren seyahatleri, Kuzey Kore'yi 1948'de kuran Kim Il-sung ile oğlu Kim Jong-il için bir gelenek haline geliyor ve ikili, iktidarları döneminde yurt dışına uçak yerine trenle gidip geliyor.

Baba Kim, aradaki binlerce kilometre mesafeye rağmen hayattayken Vietnam'a ve Doğu Avrupa'ya yaptığı ziyaretlerde de tren kullanıyor.

- Uçağa binmekten korkan lider

Ülkeyi 1994-2011 döneminde yöneten Kim Jong-il'in uçağa binmekten korktuğu, tren geleneğine ilişkin söylentiler arasında yer alıyor.

Kim Jong-il'in eski korumalarından birinin Güney Kore medyasına verdiği demeçte, eski liderin uçakla seyahat etmesi halinde "düşmanları tarafından vurulmaktan korktuğu" ifadeleri de yer alıyor.

2011'de hayatını kaybeden Kim Jong-il'in ölümüne ilişkin Kuzey Kore medyası, liderin trenle seyahat ettiği sırada kalp yetmezliğinden öldüğünü yazmıştı.

- Torun Kim de daha çok trenle seyahati tercih ediyor

Babasının ölümünün ardından 2011'de ülkenin yönetimine gelen torun Kim, özel uçağı olan bir lider. Torun Kim, babasının aksine zaman zaman yurt dışı seyahatlerinde uçakla seyahat etmeyi de tercih ediyor.

Göreve geldiğinden bu yana torun Kim, 7 yurt dışı seyahati düzenledi. Bu seyahatlerden ilkini, Mart 2018'de Çin'e yaptı. Kim, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Pekin'de görüştü. Kuzey Kore lideri, bu ilk yurt dışı seyahatinde tren kullandı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşme için Haziran 2018'de Singapur'a giden Kim, bu yolculukta Çin Hava Yollarının uçağına binmişti.

Kim'in bugüne kadarki 7 yurt dışı seyahatinin 4'ünü trenle, 3'ünü de uçakla yolculuk yaptığı ifade ediliyor.

- Trenle 60 saat seyahat

Torun Kim'in en dikkat çekici yurt dışı ziyareti, Şubat 2019'da yine Trump ile Vietnam'da yaptığı görüşme için çıktığı seyahat. Kuzey Kore lideri, bu ziyaret için 60 saat trenle yolculuk yaparak Vietnam'a ulaşmıştı.

Kim, Putin ile Nisan 2019'da Rusya'nın Vladivostok şehrinde yaptığı görüşme için de trenle seyahati tercih etmişti.

Kuzey Kore liderinin son trenle yurt dışı seyahati dün başladı. Moskova basını, Putin ile görüşmek üzere Vladivostok'a gittiği söylenen Kim'in treninin, bu sabah Rusya topraklarına girdiğini bildirdi.

- Lüks trenin vagonları kurşun geçirmez zırha sahip

Kim'in kullandığı trenin özelliklerine ilişkin kısıtlı da olsa uluslararası basında bazı bilgiler yer alıyor.

Buna göre, torun Kim'in kullandığı lüks tren, 21 vagondan oluşuyor. Bu vagonların tamamı kurşun geçirmez zırha sahip. İçinde oturma odası, yatak odası ve uydu telefon bağlantısı gibi özellikleri bulunan tren, zırhlı olması dolayısıyla saatte ortalama 50 ila 80 kilometre gibi düşük bir hızla yol alıyor.

İçerisindeki pembe koltukların fotoğrafıyla dünya basınında sık sık gündeme gelen trenin hızının düşük olması nedeniyle Kim'in yurt dışı seyahatleri saatlerce, bazen de günlerce sürebiliyor.

Güney Kore'nin Chosun gazetesinin 2009 tarihli bir haberine göre, bu tren yola çıktığında bazı güvenlik tedbirleri alınıyor.

Kuzey Kore liderinin seyahatine, kendisinin içinde bulunduğu tren dışında 2 tren daha eşlik ediyor. Bu trenlerden ilki, seyahat edilecek bölgeye önden gidiyor, yolda veya gidilecek alanda güvenlik kontrollerini yapıyor. İkinci trende de devlet başkanı seyahat ediyor. Arkadan gelen üçüncü tren de koruma ve destek ekiplerini taşıyor.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Osmaniye'de düğünde silahlı kavga: 1 ölü, 6 yaralı
Osmaniye'de düğünde silahlı kavga: 1 ölü, 6 yaralı
Bursa'da geri dönüşüm tesisindeki yangın dronla görüntülendi
Bursa'da geri dönüşüm tesisindeki yangın dronla görüntülendi
Sultangazi'de motosikletli şüphelilerin silahlı saldırısında ağır yaralandı
Sultangazi'de motosikletli şüphelilerin silahlı saldırısında ağır yaralandı
Boğulma haberleri peş peşe geldi
Boğulma haberleri peş peşe geldi
Son Haberler
Osmaniye'de düğünde silahlı kavga: 1 ölü, 6 yaralı
Osmaniye'de düğünde silahlı kavga: 1 ölü, 6 yaralı
Bursa'da 'Uluslararası Chveneburebi Festivali' düzenlendi
Bursa'da 'Uluslararası Chveneburebi Festivali' düzenlendi
Bursa'da geri dönüşüm tesisindeki yangın dronla görüntülendi
Bursa'da geri dönüşüm tesisindeki yangın dronla görüntülendi
Neymar'dan Norveç maçı sonrası şok karar!
Neymar'dan Norveç maçı sonrası şok karar!
Bursa'da yeni haftanın hava durumu belli oldu!
Bursa'da yeni haftanın hava durumu belli oldu!
Rusya'da yolcu uçağı toprak zemine acil iniş yaptı
Rusya'da yolcu uçağı toprak zemine acil iniş yaptı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.