• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
01:54
Kayıp polis memurunun denizde cesedi bulundu
01:48
Manisa'da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: 2 ölü, 4 yaralı
01:34
Cemil Tugay CHP'den istifa etti
01:26
Kayseri'de eski site görevlisi, yöneticiyi bıçakla yaraladı
01:12
Eyüpsultan'da otoparka silahlı saldırı: 1 yaralı
00:55
Muğla'da komşular arasında silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel piyasalar Fed'in para politikası kararları öncesinde negatif seyrediyor
Ekonomi
Yayınlanma: 31 Ocak 2023 - 09:06

Küresel piyasalar Fed'in para politikası kararları öncesinde negatif seyrediyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın açıklayacağı para politikası kararları öncesinde yatırımcıların ihtiyatlı tutumlarıyla negatif seyrediyor

Ekonomi
31 Ocak 2023 - 09:06
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın açıklayacağı para politikası kararları öncesinde yatırımcıların ihtiyatlı tutumlarıyla negatif seyrediyor.

Dünya genelinde bugünden itibaren yoğunlaşacak olan veri takvimi ve merkez bankası kararları yatırımcıların risk iştahını olumsuz etkiliyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre Fed'in yarın 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, politika metninde ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarındaki yönlendirmeler büyük önem arz ediyor.

Analistler, piyasalarda Fed'in faiz artışını nerede durduracağına ilişkin belirsizliklerin varlık fiyatları üzerinde etkili olmayı sürdürdüğüne değinerek, yarınki toplantıyla beraber bu konunun açıklığa kavuşmasının beklendiğini söyledi.

Öte yandan, yoğunlaşan bilanço sezonunda Alphabet, Amazon ve Apple gibi devlerin perşembe günü finansal sonuçlarını açıklayacağını hatırlatan analistler, cuma günü de ABD'de istihdam raporu verilerinin bulunduğunu bildirdi.

Analistler, ABD'de açıklanan bilançolarda şirket karlılıklarının çoğunlukla beklentileri geride bırakması ve makroekonomik verilerin "yumuşak iniş" olasılığını gündeme getirmesiyle resesyon fiyatlamalarının zayıfladığına dikkati çekerek, ABD'nin 3 aylık hazine bonosu getirisi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki farkın yaklaşık 110 baz puana indiğini dile getirdi.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,3, Nasdaq endeksi yüzde 1,96 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,77 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne yatay seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir izlenirken, Alman ekonomisinin resesyona girebileceğine yönelik endişeler güçlenmeye başladı.

Dün açıklanan verilere göre Almanya ekonomisi, 2022’nin son çeyreğinde, enerji krizi ve rekor enflasyonun etkisiyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 küçüldü.

Bölgede gözler Avro Bölgesi 4. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerine çevrilirken, Almanya'da bugün açıklanması beklenen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin teknik sorunlar nedeniyle bir hafta sonraya ertelendiği duyuruldu.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,25 yükselirken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,16, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,38 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne de düşüşle başladı.

New York borsasındaki satıcılı seyir yeni günde Asya'ya da taşınırken, bölgede açıklanan veriler satış baskısını sınırladı.

Çin'de ocak ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,1 seviyesinde gerçekleşerek hem beklentileri aştı hem de imalat sanayinin daralma eğilimini sonlandırdığını gösterdi. Ülkede hizmet sektörü PMI da 54,4'e çıktı

Analistler, Çin'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tedbirleri kaldırmasının ekonomik aktiviteyi olumlu etkilediğinin birçok makroekonomik veride görüldüğünü kaydederek, hızlanan ekonomik aktivitenin dünya geneline olumlu yansımasının beklendiğini ifade etti.

Öte yandan, Japonya'da sanayi üretimi aylık yüzde 0,1 gerilese de beklentilerin üzerinde bir performans sergilerken, perakende satışlar da aralıkta yıllık bazda yüzde 3,8 artarak öngörüleri geride bıraktı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 geriledi.

Yurt içinde, dün düşüş eğilimini altıncı işlem gününe taşıyan BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,84 değer kaybıyla 5.096,29 puandan tamamladı.

Dün, yatay seyirle 18,8101'den kapanan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,8160'tan işlem görüyor.

Analistler, bugün Avro Bölgesi'nde Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) ve Almanya'da perakende satışlar başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.250 ve 5.300 seviyelerinin direnç, 5.000 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Almanya, aralık ayı perakende satışlar

11.55 Almanya, ocak ayı işsizlik oranı

13.00 Avro Bölgesi, 4. çeyrek GSYH

17.00 ABD, kasım ayı S&P Case-Shiller 20 şehir konut fiyat endeksi

17.45 ABD, ocak ayı ISM Chicago PMI

18.00 ABD, ocak ayı CB tüketici güven endeksi


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
'Türkiye'nin Girişimci Kadınları Buluşuyor' programının ikinci durağı Bursa oldu
'Türkiye'nin Girişimci Kadınları Buluşuyor' programının ikinci durağı Bursa oldu
Türkiye'nin tüketim mal ve hizmetleri fiyat düzeyi endeksi 60 oldu
Türkiye'nin tüketim mal ve hizmetleri fiyat düzeyi endeksi 60 oldu
CarrefourSA Ar-Ge Merkezi açıldı
CarrefourSA Ar-Ge Merkezi açıldı
DeFacto, 2025 Entegre Raporu'nu yayımladı
DeFacto, 2025 Entegre Raporu'nu yayımladı
Son Haberler
Kayıp polis memurunun denizde cesedi bulundu
Kayıp polis memurunun denizde cesedi bulundu
Manisa'da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: 2 ölü, 4 yaralı
Manisa'da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: 2 ölü, 4...
Kenan Doğulu'dan ilk açıklama
Kenan Doğulu'dan ilk açıklama
İsviçre Bosna Hersek'i 4-1'le geçti
İsviçre Bosna Hersek'i 4-1'le geçti
Rusya'dan Türkiye iddiası
Rusya'dan Türkiye iddiası
AB elektrik üretiminde rüzgar ve güneş, ilk kez gazı geride bıraktı
AB elektrik üretiminde rüzgar ve güneş, ilk kez gazı geride bıraktı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.