• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
00:26
TBMM Genel Kurulu'nda uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifi kabul edildi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. KTÜ Ortahisar Creatiny RoboTeam takımı, ABD'den ödülle döndü
Teknoloji
Yayınlanma: 04 Nisan 2023 - 09:58

KTÜ Ortahisar Creatiny RoboTeam takımı, ABD'den ödülle döndü

Elektrikli otonom su üstü aracı ile dünya ikincisi seçilen Dr. Öğretim Üyesi Rafet Çağrı Öztürk'ün danışmalığındaki 10 öğrenciden oluşan takım, başarılarına başarı katmayı hedefliyor - Otonom sistemleri ve yazılım kısmında görev alan Abdullah Kırmızıyüz: - "Önümüzdeki zamanlarda da bu projeyi şirketleştirme aşamasına sokmayı düşünüyoruz"

Teknoloji
04 Nisan 2023 - 09:58
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ABD'de 22-28 Mart'ta gerçekleştirilen "13. RoboBoat 2023 Elektrikli Otonom Su Üstü Araç Yarışması"nda dünya ikincisi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ortahisar Creatiny RoboTeam takımı, Trabzon'a döndü.

Dünya genelinde 19 takımın katılımıyla gerçekleştirilen, ülkelerin mühendislik açısından dizayn, mekanik, yazılım ve elektronik alanlarında boy gösterdiği yarışmaya katılan takım üyelerinin, yarışma için gerekli teçhizat ve donanımı üzerinde barındırabilecek şekilde katamaran gövde formunda tasarladığı araç, Ares Tersanesi'nde üretildi.

Gemide kullanılan sevk sistemi, lityum iyon piller ve güç dağıtım sistemi, "Degz Robotics" tarafından ekibe hediye edildi.

Otonom teknenin elektronik ve yazılım ile ilgili ihtiyaçları, geçen yıl takımın kazandığı birinciliğin ardından takımı tebrik amacıyla Armelsan tarafından temin edildi.

ABD'de 22-28 Mart'ta gerçekleştirilen "13. RoboBoat 2023 Elektrikli Otonom Su Üstü Araç Yarışması"nda dünya ikincisi olan Dr. Öğretim Üyesi Rafet Çağrı Öztürk'ün danışmalığındaki 10 öğrenciden oluşan takım, tasarladıkları aracı daha da geliştirerek yeni dereceler hedefliyor.

- "Seneye birinciliği düşünüyoruz"

Ekipte otonom sistemleri ve yazılım kısmında görev alan Abdullah Kırmızıyüz, gazetecilere, takımın, geçen yıl Savunma Sanayii Başkanlığının düzenlediği yarışma için kurulduğunu söyledi.

Kırmızıyüz, o yarışmada aldıkları dereceden sonra daha büyük hedefler belirlediklerini aktararak, "Amerika'da düzenlenen RoboBoat yarışmasına katıldık. Geçen seneki ekibimiz 10 kişiden oluşuyordu. Bu sene de aynı şekilde 10 kişilik bir ekibimiz var ama tabii ki de ekibimizin arkasında Creatiny topluluğumuz var. 150 kişilik ekip. Hep beraber projeyi geliştiriyoruz." diye konuştu.

Katıldıkları yarışmada ilk seneleri olmasına rağmen güzel derece aldıklarını vurgulayan Kırmızıyüz, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki zamanlarda da bu projeyi şirketleştirme aşamasına sokmayı düşünüyoruz. Kurduğumuz platformun üzerine eklemek istediğimiz daha yeni teknolojiler var. Bunları deneyeceğiz. Katıldığımız yarışma 13 senedir düzenlenen yarışma. Bu sene biz tatmin olmadık. Seneye tekrar katılmayı düşünüyoruz. Tabii ki de seneye birinciliği düşünüyoruz."

- "Teknemiz istediğimiz alet ekipmanlarını içine yerleştirebileceğimiz büyüklükte"

Projenin teknik detayları hakkında bilgilendirmede bulunan Ceren Yedican da projeyi yarışmanın istemlerine göre hazırladıklarını ifade etti.

Bu kapsamda da katamaran tipi iki gövdeli, biraz daha stabilitesi yüksek, yüksek yüzey alan imkanları sunan bir tekne tasarımına geçiş yaptıklarını belirten Yedican, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Teknemiz şu anda istediğimiz alet ekipmanlarını üzerine ve içine yerleştirebileceğimiz büyüklükte. Bize pek çok istediğimiz alet edevatlar için imkanlar sunuyor. Bunun yanında elektronik anlamdaki ağırlık gibi sıkıntılarımızı da çözebiliyor. Çünkü gövde gayet hafif."

Yedican, geliştirdikleri araçla 19 takımla yarıştıklarını kaydederek, "19 ülkeden farklı arkadaşlarla orada yarıştık. Bir arada yer aldık, birbirimize bir şeyler kattık. Sonrasında yarışma tamamlandı. Dünya ikincisi olduk." diye konuştu.

Başarı hedefiyle çok çalıştıklarına dikkati çeken Yedican, "Yarışmaya başlıyoruz, dediğimiz andan itibaren tüm 24 saatimizi aldı diyebiliriz. Çünkü yarışmayla yatıp yarışmayla kalkıyorduk." dedi.



AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Rosatom, NPPES 2026'da Türkiye'nin enerji geleceğine yönelik nükleer çözümlerini tanıttı
Rosatom, NPPES 2026'da Türkiye'nin enerji geleceğine yönelik nükleer çözümlerini tanıttı
Kullanıcılar internette en çok bakın ne yaptı
Kullanıcılar internette en çok bakın ne yaptı
ASELSAN, Akıllı Mühimmat ve Sualtı Sistemleri İlave Üretim ve Test Merkezleri'ni devreye aldı
ASELSAN, Akıllı Mühimmat ve Sualtı Sistemleri İlave Üretim ve Test Merkezleri'ni devreye aldı
Bakın Kacır: Öğrencilerimizi, TÜBİTAK yaz etkinliklerine davet ediyoruz
Bakın Kacır: Öğrencilerimizi, TÜBİTAK yaz etkinliklerine davet ediyoruz
Son Haberler
TBMM Genel Kurulu'nda uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifi kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri...
Kastamonu'da bal arılarının soktuğu kişi öldü
Kastamonu'da bal arılarının soktuğu kişi öldü
Ankara'da otluk arazide çıkan yangın söndürüldü
Ankara'da otluk arazide çıkan yangın söndürüldü
Bıçaklı kavgada kardeşlerden biri öldü, diğeri yaralandı
Bıçaklı kavgada kardeşlerden biri öldü, diğeri yaralandı
Kuşadası'nda kooperatif operasyonunda 3 tutuklama
Kuşadası'nda kooperatif operasyonunda 3 tutuklama
Uğur Okulları robotik takımı, FRC'de şampiyon oldu
Uğur Okulları robotik takımı, FRC'de şampiyon oldu

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.