• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
02:56
Kayseri'de yan yatan hafif ticari aracının içine girip 1 saat eşya topladı
01:25
Muğla'da orman yangını
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kornişonun anavatanında fide dikimi başladı
Ekonomi
Yayınlanma: 08 Haziran 2021 - 09:24
Güncelleme: 08 Haziran 2021 - 09:24

Kornişonun anavatanında fide dikimi başladı

Son dakika 'EKONOMİ' kategorisinde yer alan habere göre; Türkiye'de salatalık üretiminde başı çeken Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde yapılan kornişonlar, verimiyle fabrikaların ve üreticinin yüzünü güldürdü.

Ekonomi
08 Haziran 2021 - 09:24
Güncelleme: 08 Haziran 2021 - 09:24
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kornişonun anavatanında fide dikimi başladı
Salatalık ekim sezonun başlamasıyla beraber Sındırgı’da çiftçiler de işe koyuldu. Geçen dönemlere göre daha fazla üretimi olan turşuluk kornişonlar, Rusya, Almanya ve Fransa olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor. İlk başlarda merkez ovalarında yapılan kornişon üretimi, kırsal mahallelerde yapılan göletler sayesinde yüksek rakımlı mahallelere ulaştı. Özellikle Yaylabayır Mahallesinde yapılan gölet sayesinde kornişon salatalık üretimi hızlandı. Gölet yapımı ile birlikte sulanabilir tarım alanları da genişledi. Yaylabayır, Yüreğil gibi yüksek rakımlı mahallelerde daha dayanıklı ürün yetişmesi sebebiyle çiftçiler kornişon üretimini tercih ediyor. Bunun yanında sezonun uzun sürmesi ve ürünlerin dayanıklı olması da fabrikaların bölgeden alım yapmasını sağlıyor.
Kornişon salatalık üretiminde Sındırgı Belediyesi ve DSİ tarafından yapılan Yaylabayır göleti ile yaklaşık 4 bin dönümlük arazi sulanabilir üretime geçti. Bu sayede çiftçiler son yıllarda turşuluk kornişon üretimine yöneldi. Sulanabilir alanların genişlemesi ile birlikte önceki yıllara nazaran üretim daha elverişli hale geldi.
Tarladaki üretiminde turşu aşamasına dönüşmesine kadar zorlu bir süreçten geçildiğini belirten çiftçiler, ‘’Salatalık bizim köyümüzün gelir kaynağı. Bizler geçimimizi salatalık üreterek sağlıyoruz. Gölet sayesinde üretimlerimiz oldukça yükseldi. Çok yoğun olduğumuz günlerde amele buluyoruz. Sabah erken saatlerde gelip akşam saatlerine kadar tarlada duruyoruz’’ dedi.
Turşuluk kornişonlar Akpınar yaşam merkezinde de yerini alıyor
Doğal turşulardan ev tipi ürünlere kadar şifa deposu olan birçok ürün Akpınar Yaşam Merkezi’nde satışa sunuluyor. Merkezde bulunan üyeler tarafından tarlalardan toplanan turşuluk kornişonlar katkısız ve doğal olarak üretime geçiriliyor. Sındırgı ilçesinde yöresel ürünlerle yapılan turşular ‘Bereket Versin Kadın Kooperatifi’nin raflarında da yerini almaya devam ediyor.
Üretimin her yıl arttığını aktaran Yaylabayır Muhtarı Mustafa Eraslan, ‘’15 Mayıs itibari ile mahallemizde 3 bin500 bin dönüme yakın salatalık ekimine başlamış bulunmaktayız. Geçtiğimiz yıllara nazaran bu sene ekimimiz daha fazla. Vatandaşımızın naylon çekerek, çapasını ortadan kaldırarak daha kaliteli, verimli ürün almaya çalıştıklarını görüyoruz. Daha önceki yıllarda vatandaşlarımız tütün ekerdi. 2011 yılında göletimiz yapıldıktan sonra yer altı sulaması ovamızın içinden geçerek yaklaşık 4 bin dönümlük sulanabilir üretime geçtik. Sulanabilir tarıma geçtikten sonra kornişon salatalık yaygınlaştı. Ekim mevsimi başladı, hayırlı ve bereketli olsun’’ dedi.

Haber Kaynağı : İhlas Haber Ajansı (İHA)


"Kornişonun anavatanında fide dikimi başladı" başlıklı son dakika haberi İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından "08.06.2021" tarihinde "EKONOMİ" haberlerine otomatik olarak eklenmiştir. Bu haberin içeriğinde "Haber16.com" editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans tarafından geldiği şekliyle yayınlanmıştır. "EKONOMİ" haberleri kategorisinde yer alan "Kornişonun anavatanında fide dikimi başladı" başlıklı haberlere ait yazı, fotoğraf ve video içeriklerinin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardadır.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
En düşük emekli maaşı 23 bin 552 TL oldu
En düşük emekli maaşı 23 bin 552 TL oldu
Kamboçya Büyükelçiliği'nden SANKON'a ziyaret
Kamboçya Büyükelçiliği'nden SANKON'a ziyaret
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı
Dijital Usta Yanınızdayız Projesi deprem bölgesindeki dört ilde tamamlandı
Dijital Usta Yanınızdayız Projesi deprem bölgesindeki dört ilde tamamlandı
Son Haberler
Kayseri'de yan yatan hafif ticari aracının içine girip 1 saat eşya topladı
Kayseri'de yan yatan hafif ticari aracının içine girip 1 saat eşya...
Muğla'da orman yangını
Muğla'da orman yangını
Çanakkale'de alev alev yanan TIR'ın dorsesi kullanılamaz hale geldi
Çanakkale'de alev alev yanan TIR'ın dorsesi kullanılamaz hale...
Şanlıurfa'da inşaattan düşen 2 işçi öldü
Şanlıurfa'da inşaattan düşen 2 işçi öldü
Tokat'ta dereye devrilen traktörün sürücüsü öldü
Tokat'ta dereye devrilen traktörün sürücüsü öldü
Ege Denizi için rahatlatan müsilaj açıklaması
Ege Denizi için rahatlatan müsilaj açıklaması

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.