• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
04:55
İstanbul'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve bazı yollar trafiğe kapatıldı
04:37
Çankaya Belediye Başkanı Güner ve 23 kişi tutuklandı
02:56
Kayseri'de yan yatan hafif ticari aracının içine girip 1 saat eşya topladı
01:25
Muğla'da orman yangını
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kolorektal kanser ön tanısı; kusma, kanama ve karın şişliğine dikkat
Sağlık
Yayınlanma: 26 Nisan 2025 - 11:11

Kolorektal kanser ön tanısı; kusma, kanama ve karın şişliğine dikkat

Gülşah ÖZGEN-Eser PAZARBAŞI/ADANA,(DHA)- ADANA Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof

Sağlık
26 Nisan 2025 - 11:11
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kolorektal kanser ön tanısı; kusma, kanama ve karın şişliğine dikkat
ADANA Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3'üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20'li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, "Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim" dedi.

Adana'da 3 gün sürecek '8. Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi' kapsamında Adana Şehir Hastanesi'nde mide ve bağırsak sistemi ile ilgili cerrahiler gerçekleştirildi. Bu yöntemle çok sayıda asistan ve genç cerrahlar, branşlarında en yetkin deneyimli doktorlardan ameliyathane ortamında pratik eğitim alma fırsatı buldu. Ayrıca kongre kapsamında düzenlenen toplantılarla bilimsel bilgiler paylaşıldı.

HEMOROİD VAKALARI BATIDA SIK GÖRÜLÜYOR

Kongre kapsamında ameliyatlara girmek için Ankara'dan gelen Prof. Dr. Bülent Menteş, cerrahinin bir sanat olduğunun altını çizerek, batıda en sık hemoroid ve çatlak gibi vakaların sıklıkla görüldüğünü belirtti. Bunun daha çok modern yaşamın getirdiği handikaplardan kaynaklı olduğunu dile getiren Menteş, Akdeniz tipi diyet, düzenli tuvalet ve duş alışkanlıkları ile bu hastalıkların önüne geçilebileceğini söyledi.

KOLON KANSERİ UYARISI; YANIK ET TÜKETMEYİN

Çukurova Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ömer Alabaz ise kongreye 500'e yakın katılım olduğunu söyledi. Bölgede mide, kolon, rektum kanserlerinin çok görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Alabaz, "Bu da bölgemizdeki yeme alışkanlıklarından kaynaklanıyor. Özellikle kolon kanseri açısından bakarsak, eğer aileden gelen genetik bir durum yoksa yanık et yemek, çok fazla kırmızı et tüketmek bu hastalıkların oluşumunda etkili oluyor" dedi.

KOLOREKTAL KANSER GÖRÜLME YAŞI 20'YE İNDİ

Kolorektal kanser vakası cerrahisini yöneten Adana Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alper Sözütek de bu vakaların bölgede 20'li yaşlara kadar düştüğünü belirterek, "Benim yönettiğim ameliyattaki vaka kolorektal kanserli ve rektum tıkanıklığı olan bir hastaydı. Kolorektal kansere bağlı bağırsak tıkanıklığı maalesef tedaviye geç kalmış hastalarda görüyoruz. Bu nedenle kolonoskopi taramalarını önemsiyoruz. Ailede, yakın akrabalarda eğer bir risk faktörü varsa erken dönemde kalın bağırsak taramalarını kolonoskopi ile yaptırmalarını öneriyoruz. Çünkü bu vakalar bizim bölgemizde 20'li yaşlara kadar indi ve çok fazla artmış durumda. Dolayısıyla risk faktörleriniz varsa altını çiziyorum; illa bir şikayet beklemeyin, taramalarınızı yaptırın" diye konuştu.

'CİĞERLERDE METASTAZLA KARŞILAŞILABİLİR'

Bu hastalığın bazen semptom vermediğine dikkat çeken Prof. Dr. Sözütek, "Kolorektal kanser hiç semptom vermeyeceği gibi son dönemde tıkanıklık ya da herhangi bir nedenle doktora gittiğinizde rutin taramalarda karaciğer ya da akciğere metastazlarla karşılaşabiliyorsunuz. Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim. Halkımızın 'Bağırsaklarım dışarı çıkacak, torba açılacak' gibi korkuları oluyor. Erken dönem müdahalelerde bunlar söz konusu değil" dedi.
DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Klimalar için ideal sıcaklık belli oldu! İşte ayarlamanız gereken o aralık…
Klimalar için ideal sıcaklık belli oldu! İşte ayarlamanız gereken o aralık…
Yaz tatilinde çocuklar için görünmeyen tehlike! Uzman tek tek anlattı
Yaz tatilinde çocuklar için görünmeyen tehlike! Uzman tek tek anlattı
Ambulans uçak, Tülin bebek için havalandı
Ambulans uçak, Tülin bebek için havalandı
Prof. Dr. Özlü'den 'klima' uyarısı
Prof. Dr. Özlü'den 'klima' uyarısı
Son Haberler
İstanbul'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve bazı yollar trafiğe kapatıldı
İstanbul'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve bazı yollar trafiğe...
Çankaya Belediye Başkanı Güner ve 23 kişi tutuklandı
Çankaya Belediye Başkanı Güner ve 23 kişi tutuklandı
Kayseri'de yan yatan hafif ticari aracının içine girip 1 saat eşya topladı
Kayseri'de yan yatan hafif ticari aracının içine girip 1 saat eşya...
Muğla'da orman yangını
Muğla'da orman yangını
Çanakkale'de alev alev yanan TIR'ın dorsesi kullanılamaz hale geldi
Çanakkale'de alev alev yanan TIR'ın dorsesi kullanılamaz hale...
Erciyes'e nisan karı
Erciyes'e nisan karı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.