• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
00:39
Kayserispor'un 60'ıncı yılı coşkuyla kutlandı
00:36
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
00:02
Manisa'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kız kardeşinin bağışladığı kök hücre sayesinde lösemiden kurtuldu
Ekonomi
Yayınlanma: 12 Haziran 2023 - 11:44

Kız kardeşinin bağışladığı kök hücre sayesinde lösemiden kurtuldu

Gaziantep'te lösemi tedavisi gören KSÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Ayrıçay, tedavi gördüğü Medical Point Hastanesi'nde kız kardeşinin bağışladığı kök hücre sayesinde hayata yeniden tutundu

Ekonomi
12 Haziran 2023 - 11:44
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Gaziantep'te 9 aydır lösemi tedavisi gören Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Ayrıçay, kız kardeşinin kök hücresini bağışlamasıyla hastalığı yendi.

Medical Point Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, 2022 Ekim'de idrar yolu enfeksiyonu şüphesiyle gittiği hastanede lösemi olduğunu öğrenen ve birkaç farklı merkezde tedavi gören Prof. Dr. Yücel Ayrıçay, tedavisine Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde devam etme kararı aldı.

Hastanenin kemik iliği ve kök hücre nakil merkezindeki doktorların bilgi ve yetkinliğine güvenen Ayrıçay, zor geçen tedavi sürecine rağmen umudunu yitirmeyerek ailesinin verdiği büyük destek ve kız kardeşi Elif Elmalı'nın ilik nakliyle hayata tutunmayı başardı.

Açıklamada, hastalığın hikayesine ilişkin değerlendirmeleri yer alan Yücel Ayrıçay, 2004'te oğlunun aynı süreçleri yaşadığını ve uzun süren tedavinin sonucunda sağlığına kavuştuğunu aktardı.

Ayrıçay, "Hastalığın bizde garip bir hikayesi var. 2004'te oğlum 4 yaşında lösemi hastalığına yakalandı ve o tarihte o günkü koşullar ve ilaçlar altında uzun yıllar tedavi gördü. Dönem dönem tekrar etti. Daha sonra 2013'te oğluma ilik nakli gerçekleştirildi ve bu ilik nakli neticesinde tamamen sağlığına kavuştu." ifadelerini kullandı.

- "İlik nakli sürecinde herhangi bir bedel ödemedik"

Prof. Dr. Ayrıçay, lösemiye yakalandıktan sonra tedavi sürecinde hiçbir sıkıntı yaşamadığını ve hastalara uygun, en hijyenik ve üst düzey konfora sahip olan ortamda gerekli tedaviyi ücret ödemeden gördüklerini kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

"Geçen yıl ekim ayında bir anda idrar yolu enfeksiyonuyla başlayarak löseminin bir başka türüne yakalandım ve o tarihten beri tedavi görüyorum. Bu hastaneye gelmeden önce farklı bir merkezde kemoterapi aldık, sonrasında hocamızın bilgisi ve hastalık hakkındaki yetkinliği üzerine Medical Point Gaziantep Hastanesi'ne geldik. Devletimiz de tüm bu süreçte masraflarımızı karşılıyor. İlik nakli sürecinde herhangi bir bedel ödemeden buradan tedavimizi aldık. Son derece konforlu, steril ve hijyenik bir ortamda gerekli tedaviyi bize sağladılar. Son 1 ayda ilik nakli gerçekleşti ve sağlığımıza kavuştuk."

- "Kız kardeşim canımıza can oldu"

Lösemiyi yenen Pro.f Dr. Yücel Ayrıçay, tedavi sürecinde yaşadığı olumsuzluklara rağmen, kız kardeşi Elif Elmalı'nın donör olarak bağışladığı ilik sayesinde hayata tutunduğunu anlattı.

Hastalık sürecinde yaşadığı talihsizlerden bahseden Ayrıçay, safra kesesinin alındığını, karaciğerde nadir görülen bir tüberküloz tutulumu yaşadığını, sonrasında aile taraması yapıldığını ve kız kardeşinin yüzde 100 uyumlu iliğe sahip olduğu için ondan kök hücre transferi yapıldığını kaydetti.

"Kardeşim bağışta bulunarak canımıza can oldu." ifadesini kullanan ve eşinin tedavi sürecinde kendisini hiç yalnız bırakmadığını vurgulayan Ayrıçay, "Eşim yıllar boyunca çocuğumuzun yanında kaldı ve büyük fedakarlıklar yaptı. Ardından hiç hesapta yokken benim hastalığa yakalanmamla 9 aydır sürekli yanımda. Eşim olmasaydı bu süreçleri atlatmam çok zor olurdu. Sürekli yanımızdaydı, onun desteğiyle süreçleri atlatmış olduk." açıklamasında bulundu.

- "Kız kardeşinden ilik alarak bu hastalıktan kurtulmasını hedefledik"

Yücel Ayrıçay'a uygulanan tedaviler hakkında bilgiler veren Medical Point Gaziantep Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. İlhami Kiki de hastanın başka merkezde tedavi altında olduğunu ve birtakım talihsizlikler yaşadığını bildirdi.

Hasta kendilerine ulaştığında onda birtakım enfeksiyonlar geliştiğini ve buna bağlı olarak uzun süre antibiyotik kullandığını gördüklerini aktaran Kiki, şu bilgileri verdi:

"Hastamız bazı toksik etkilere de maruz kalmıştı. Sonuçta biz tam uyumlu kardeşinden ilik nakli yaparak bu hastalıktan kurtulmasını hedefledik. Hastayı yaklaşık 1 ay önce servisimize kabul ettik ve burada takip ettik. Sonrasında kız kardeşinden kök hücre nakli uyguladık. Yaklaşık olarak bir hafta hazırlık süreci var ve hastanın toplamda 1 aylık süreci sorunsuz geçti. Hasta titiz bir bakımla oldukça iyi kan değerlerine sahip ve kendi kanını üretmeye başladı. Kan değerleri yükseldi, enfeksiyon riski azaldı. Hasta tabii bundan sonraki süreçlerde de kontrolümüz altında olacak."

Prof. Dr. Kiki, nakil sonrası çıkacak problemlerde doktorların öngörü ve çözüm odaklı olmaları gerektiğine dikkati çekerek, tedavi sürecinde öngördükleri sorunların hastayı etkilememesi için ek tedaviler uyguladıklarını bildirdi.

Kiki, "Örneğin biz bu nakil esnasında verilen ilaçların karaciğere olumsuz etkileri olabileceğini öngörerek bunu önlemek için Sağlık Bakanlığı'ndan onay alarak ek tedaviler verdik. Karaciğer koruyucu tedaviler uyguladık. Bundan dolayı hastamızda herhangi bir karaciğer problemi de yaşamadık." ifadelerini kullandı.

- "Moral vererek destek olduğuma inanıyorum"

Prof. Dr. Yücel Ayrıçay'ın eşi Gülcan Ayrıçay da hastanede gerçekleştirilen tedavi sürecine ilişkin bilgi verdi.

İlaçlar kadar etkili olan manevi desteğini eşine gösterdiğini belirten Ayrıçay, şunları kaydetti:

"Önce oğlumun, sonra eşimin hastalık sürecinde hep yanlarındaydım. Benim için ilgilendiren tarafı refakatçi kısmı. Özellikle hava sirkülasyonu konusunda, yemekler ve hijyen konusunda bazı merkezlerde sıkıntılar yaşadık. Buradan daha güzel bir ortamda kaldığımızı hatırlamıyorum herkese çok teşekkür ediyorum. Mutlaka bu hastalığın ilaçlar kısmından farklı olarak manevi destekle de yok olduğuna inanıyorum. Ben elimden geldiğince dualarımla ve de moral vererek destek olduğuma inanıyorum."


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Uraloğlu: Osmangazi Köprüsü ile toplam 211 milyar lira tasarruf edildi
Bakan Uraloğlu: Osmangazi Köprüsü ile toplam 211 milyar lira tasarruf edildi
En düşük emekli aylığına zam geliyor mu?
En düşük emekli aylığına zam geliyor mu?
Otoyol ve köprü ücretlerine zam
Otoyol ve köprü ücretlerine zam
11 yılda üretimi 4 kat artan muzun fiyatı 20 TL'ye kadar düştü; üretici şikayetçi
11 yılda üretimi 4 kat artan muzun fiyatı 20 TL'ye kadar düştü; üretici şikayetçi
Son Haberler
Kayserispor'un 60'ıncı yılı coşkuyla kutlandı
Kayserispor'un 60'ıncı yılı coşkuyla kutlandı
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
Manisa'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Manisa'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Balıkesir'de sazlık alanda çıkan yangın söndürüldü
Balıkesir'de sazlık alanda çıkan yangın söndürüldü
Küçükçekmece'de husumetlisi tarafından bıçaklanan bisiklet tamircisi ağır yaralandı
Küçükçekmece'de husumetlisi tarafından bıçaklanan bisiklet...
Sağanak yağışlar Kırşehir'in ilçelerini vurdu
Sağanak yağışlar Kırşehir'in ilçelerini vurdu

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.