• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
00:33
Kağıthane'de yıkım sırasında yanındaki binalar hasar gördü; 2 bina tahliye edildi
00:08
AKINCI TİHA, BOZOK Lazer Güdümlü Mühimmat atış testini başarıyla tamamladı
00:03
Motosikletle hafif ticari aracın çarpıştığı kaza kamerada: 1 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kırgızistan-Özbekistan İş Forumu
Ekonomi
Yayınlanma: 26 Ocak 2023 - 15:26

Kırgızistan-Özbekistan İş Forumu

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı ve Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov: - "Özbekistan, Kırgızistan için güvenilir komşu, kardeş ülke ve stratejik partner. İki ülke arasında yapıcı ve güvene dayalı diyalog kuruldu" - Özbekistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Sardor Umurzakov: - "İki ülke arasında iş birliği yeni bir ivme kazandı"

Ekonomi
26 Ocak 2023 - 15:26
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı ve Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, Özbekistan ile ticaret hacminin 2022'de 543 milyon dolardan fazla olduğunu ve bunu milyarlarla ifade edebilecek seviyelere ulaştırmayı ümit ettiklerini kaydetti.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Ulusal Yatırım Ajansı ile Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı himayesinde, her iki ülkeden 200'den fazla iş insanı karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatlarının ele alındığı Kırgızistan-Özbekistan İş Forumu düzenlendi.

Forumun açılışında konuşan Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı ve Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, kardeş ülke Özbekistan'dan gelen işadamlarını ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, forumla, iki ülke ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi ve iki halkın refahını iyileştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Kırgızistan'a yarın gelmesi beklenen Özbekistan Cumhurbaşkanı Şefket Mirziyoyev'in ziyaretini, "tarihi" olarak nitelendirdiklerini vurgulayan Caparov bu ziyaretin iki ülke diplomatik ilişkilerinin tesisinin 30. yıl dönümünde yapıldığına dikkati çekti.

Caparov, Özbekistan'ın Kırgızistan için güvenilir komşu, kardeş ülke ve stratejik partner olduğunu belirterek, Kırgızistan halkının çoğunluğunun, Özbekistan'ı, Semerkant, Buhara, Hiva, Hokand gibi şehirlerle ve El-Harezmi, Mirza Uluğbek, Alişer Navoi gibi büyük şahsiyetleri ile gönül bağı olduğuna dikkati çekti.

Caparov, iki ülke arasında en yüksek stratejik partnerlik ilişkisi yanı sıra yapıcı ve güvene dayalı diyaloğun kurulduğunun altını çizdi.

- Kırgızistan'da 22 ortak, 38 Özbek sermayeli şirket faaliyet gösteriyor

Caparov, Kırgızistan'da 22 Kırgız ve Özbek ortaklığı yanı sıra 38 Özbek sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Ülkede özel vergi sistemi oluşturduklarını söyleyen Caparov, Özbek yatırımları bağlamında ise ileri teknolojili ve ulusal ekonomiye katkı sunacak kurumsal yatırımları da beklediklerini hatırlattı.

Caparov, iki ülke dış ticaret hacminin 2022'de 543 milyon dolardan fazla olduğunu ve bunu milyarlarla ifade edebilecek seviyelere ulaştırmayı ümit ettiklerini ifade etti.

- "Enerji sektörüne yatırım bekliyoruz"

Hava kirliliği ve iklim değişikliği gibi küresel sorunların yaşandığına dikkati çeken Caparov, "Kırgızistan, yenilenebilir enerji yatırımlarına ihtiyaç duyuyor. Hidro, güneş, rüzgar ve termal enerji kaynakları zengini olan Kırgızistan'ın Özbekistan'dan öğreneceği çok şey var. Özbek şirketlerinden küçük ve orta hidroelektrik santrallerin inşaatına yatırım yapmasını bekliyoruz." dedi.

Caparov, denize çıkışı olmayan, uluslararası pazarlara erişmek için birbirine bağımlı ülkelerin ulaşım koridorları oluşturmasının önemli olduğunu kaydetti ve geçen yıl Özbekistan'da imzalanan Çin-Kırgızistan-Özbekistan demir yolu inşaat projesinin, Güney Doğu, Orta Doğu ve Batı pazarlarını hedeflediğini söyledi.

İki ülkenin turizm alanındaki iş birliğine de değinen Caparov, 2022 yılında ülkelerine 3 milyon Özbek turistin ziyarette bulunduğunu, Kırgızistan vatandaşlarının ise Özbekistan'a ziyarette artış kaydettiğini hatırlattı.

- "İş birliği yeni bir ivme kazandı"

Özbekistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Sardor Umurzakov da konuşmasında, "Cumhurbaşkanları arasındaki siyasi irade, kişisel ilgi ve dostane ilişkilerin sayesinde Özbekistan ile Kırgızistan arasındaki işbirliği yeni bir ivme kazandı. Ülkelerimizde, ekonomik iş birliğini artırmak için mevcut ortak siyasi irade ve siyasi düzeyde eşi benzeri görülmemiş karşılıklı güven düzeyi mevcut." diye konuştu.

İki ülke ekonomisinin birbirini tamamlayıcı unsurlarla gelişmesi adına her türlü çabayı gösterdiklerini belirten Umurzakov, "Her iki ülke yatırıma odaklanmalıdır. Yeni yeni meydan okumaların ve yeni yeni risklerin ortaya çıktığı bugünlerde insanlığı ve dünyayı yarın ne beklediği bilinmiyor. Bizler, kardeş halk, kardeş ülke olarak birbirimizin yanında olmalıyız." dedi.

Umurzakov, ilişkilerin geliştirilmesi için endüstriyel, bölgesel işbirliği ile ulaşım ve lojistik alanlarında yatırımın önem arz ettiğini kaydetti.

Forumun sonunda, tarım, tekstil, inşaat ve makine satışı alanında 150 milyon doları aşkın anlaşma teatisinde bulunuldu.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Bayraktar, DEİK heyetini kabul etti
Bakan Bayraktar, DEİK heyetini kabul etti
İş Bankası ve İMEAK Deniz Ticaret Odası iş birliği protokolü imzaladı
İş Bankası ve İMEAK Deniz Ticaret Odası iş birliği protokolü imzaladı
Cevdet Yılmaz: Önemli kazançlar sağlayacağımız bir döneme giriyoruz
Cevdet Yılmaz: Önemli kazançlar sağlayacağımız bir döneme giriyoruz
Ankara'da Türkiye-Burindi 1'inci Dönem KEK Toplantısı gerçekleştirildi
Ankara'da Türkiye-Burindi 1'inci Dönem KEK Toplantısı gerçekleştirildi
Son Haberler
Kağıthane'de yıkım sırasında yanındaki binalar hasar gördü; 2 bina tahliye edildi
Kağıthane'de yıkım sırasında yanındaki binalar hasar gördü;...
AKINCI TİHA, BOZOK Lazer Güdümlü Mühimmat atış testini başarıyla tamamladı
AKINCI TİHA, BOZOK Lazer Güdümlü Mühimmat atış testini başarıyla...
Motosikletle hafif ticari aracın çarpıştığı kaza kamerada: 1 yaralı
Motosikletle hafif ticari aracın çarpıştığı kaza kamerada: 1 yaralı
Seyir halindeyken kalp krizi geçirip park halindeki araçlara çarpan sürücü hastanede öldü
Seyir halindeyken kalp krizi geçirip park halindeki araçlara çarpan...
Konya semalarında 'Ay yıldız' şölen
Konya semalarında 'Ay yıldız' şölen
Kuşadası'nda hırsızlara geçit yok
Kuşadası'nda hırsızlara geçit yok

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.