• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
12:41
İspanya'da tren kazası: Çok sayıda ölü var
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. İzmir'de ağlara takılan büyük camgöz için "tahnit işlemi" başladı
Haberler
Yayınlanma: 13 Ocak 2023 - 11:10

İzmir'de ağlara takılan büyük camgöz için "tahnit işlemi" başladı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde, 7,5 metre uzunluğundaki büyük camgöz köpek balığının görüntüsünü koruyarak bozulmasını engellemek üzere yapılan işlemin sonbaharda tamamlanması ve balığın üniversitede sergilenmesi hedefleniyor - Üniversitenin su ürünleri fakültesinde görevli doktor öğretim üyesi Erhan Irmak: - "İyi bir şekilde tahnit edebilirsek, ülkemizde tahnit edilmiş ilk büyük camgöz olma özelliği taşıyacak"

Haberler
13 Ocak 2023 - 11:10
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TEZCAN EKİZLER - İzmir'in Urla ilçesinde balıkçı ağlarına takılan büyük camgöz türündeki köpek balığına İzmir Katip Çelebi Üniversitesinde (İKÇÜ) sergilenmek üzere tahnit (görüntüsünü koruyarak bozulmayı önlemek için ilaçlama) işlemi uygulanıyor.

Urla'da 5 Ocak'ta balıkçılar tarafından karaya çıkarılan 7,5 metre uzunluğunda 2 ton ağırlığındaki köpek balığı, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin el koymasının ardından İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesine getirildi.

İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Erhan Irmak'ın yer aldığı ekip, dünyadaki en büyük deniz canlılarından olan büyük camgöz türündeki köpek balığı için tahnit işlemine başladı.

Ekip, köpek balığının iç organlarının ardından kemik ve kas dokusunu deriye zarar vermeden çıkartıyor. "Diseksiyon" olarak adlandırılan bu işlemin ardından deri, tahnit işleminde kullanılan kimyasal sıvının bulunduğu havuza konulacak ve burada 5 ay bekletilecek ve kurumaya bırakılacak.

Deri kuruduktan sonra 100 kilogram civarında elyafla doldurulacak ve balığa aslına uygun son görünümü verilecek.

Sonbaharda tamamlanması planlanan işlemin sonunda balık, üniversitedeki Deniz Canlıları Koleksiyonu Merkezinde sergilenecek.

- "Yakalanmasında kasıt yok"

Erhan Irmak, AA muhabirine, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin kendilerine ulaşmasıyla camgöz köpek balığından haberdar olduklarını ve hemen Urla'daki balıkçı barınağına gittiklerini belirtti.

Burada büyük camgöz köpek balığı ölüsüyle karşılaştıklarını anlatan Irmak, "Bu balık, balıkçıların ağına kazara yakalanmış. Sosyal medyada birçok asılsız bilgiler dolaşıyor ancak olayda kasıt yok. Yasal alanda, kazara ağa takılıp ağda boğulmuş." ifadelerini kullandı.

Büyük camgöz köpek balığının koruma altında bir tür olduğunu belirten Irmak, "Dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hızlıca aranarak balığın bize ulaştırılması oldukça doğru bir karardı. Burada balığı bozmadan sergiye hazırlıyoruz. Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezinde önümüzdeki sonbahar gibi sergileyeceğiz." dedi.

- "Akdeniz'de nadir görülüyor"

Büyük camgöz köpek balığının, balina köpek balığından sonra dünyadaki en büyük ikinci balık türü olduğunu belirten Irmak, şöyle konuştu:

"Koruma altındaki bir tür. Çok fazla rastlanılmayan bir balık. Akdeniz'de biraz daha nadir görülüyor. Haliyle bizim sularımızda rastlanılması zor bir tür. Gerek boyutuyla gerekse de her zaman rastlanılmamasıyla insanların ilgisini çekiyor. Köpek bağlığı denince hemen 'canavar' oluşları akla gelebiliyor ama zararsız bir tür. Tamamen denizde bulunan küçük plaktonik canlıları süzerek beslenen bir tür."

Balığın bilim insanları için de önemli olduğunu belirten Irmak, şunları kaydetti:

"Çünkü her zaman bilim adamlarının eline geçen örnekler değil bunlar. Yaptığımız çalışmanın bu türün korunmasına yönelik çalışmalara katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Bu balık buradaki (Koleksiyon Merkezindeki) tüm objelerden çok daha büyük. Zaten Türkiye'de şu an bu örneğe sahip, tek müze ve üniversiteyiz. Boyut itibarıyla Avrupa'daki örneklerin en büyüklerinden biri. İyi bir şekilde tahnit edebilirsek, ülkemizde tahnit edilmiş ilk büyük camgöz olma özelliği taşıyacak."

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse de üniversite olarak bilimsel çalışmalara önem verdiklerini söyledi.

İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde bulunan Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezinin ziyarete açık olduğunu belirten Köse, "Öğretim üyesi arkadaşlarımız deniz canlılarının tanınması konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Urla'da ağlara takılan büyük camgöz türü köpek balığının da tahnit edilmesi ile bu çabalara bir yenisini ekliyoruz." ifadesini kullandı.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kimliklerde büyük yenilik!
Kimliklerde büyük yenilik!
3 kişinin mal varlıklarına tedbir kararı
3 kişinin mal varlıklarına tedbir kararı
SPK'dan Tera kararı: İptal edildi
SPK'dan Tera kararı: İptal edildi
Bahçeli’den Azerbaycan-Türkiye mesajı
Bahçeli’den Azerbaycan-Türkiye mesajı
Son Haberler
Osmangazi’de Eskiyen Bayraklar Yenileriyle Değiştirildi
Osmangazi’de Eskiyen Bayraklar Yenileriyle Değiştirildi
Başkan Aydın’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Başkan Aydın’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Osmangazi Belediyesi’nin Kreşlerinde Cumhuriyet Coşkusu Yaşandı
Osmangazi Belediyesi’nin Kreşlerinde Cumhuriyet Coşkusu Yaşandı
Osmangazi’de Yahya Kemal’in Düşünce Dünyası Ele Alındı
Osmangazi’de Yahya Kemal’in Düşünce Dünyası Ele Alındı
İspanya'da tren kazası: Çok sayıda ölü var
İspanya'da tren kazası: Çok sayıda ölü var
Bodrumspor'dan 2 transfer
Bodrumspor'dan 2 transfer

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.