• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
02:24
Vincenzo Montella: Hatalarımızdan ders çıkarmaya çalışacağız
01:47
Sokak ortasında tartıştığı arkadaşını bıçakla öldürdü
01:15
Roberto Mancini: Karşımızda iyi bir Türkiye vardı
00:58
BUDO'nun 8 seferi iptal edildi
00:46
Pancar toplama makinesinin altında kalarak öldü
00:38
Zonguldak'ta kömür silosuna düşen işçi ağır yaralandı
00:19
Ankara'da makas atıp kazaya neden olan ehliyetsiz sürücüye 176 bin TL ceza
00:14
Minibüs trafik tabelası, elektrik direği ve ağaca çarptı: 6 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. İsrail'de hükümetin yargı düzenlemesi Bakan'ın katıldığı programda protesto edildi
Haberler
Yayınlanma: 22 Mart 2023 - 16:12

İsrail'de hükümetin yargı düzenlemesi Bakan'ın katıldığı programda protesto edildi

Göstericiler, Başbakan Netanyahu ve kabine üyelerinin de katılması beklenen konferansta sloganlarla İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf'un konuşmasını engelledi

Haberler
22 Mart 2023 - 16:12
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ve bazı bakanların katılması beklenen konferansta, hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemeleri protesto edildi.

Tel Aviv'deki Eretz Ulusal Müzesi'nde, konut ve iskana ilişkin konuların ele alınacağı konferans öncesinde, bölgede toplanan yaklaşık 500 kişi, İsrail bayrakları ve hükümeti eleştiren pankartlar taşıdı.

İsrail ordusunda hükümetin yargı düzenlemesine karşı çıkan yedek askerlerin düzenlediği protesto eyleminde, Netanyahu ve hükümetine yönelik "diktatör", "utanın" sloganları atıldı, konferansın düzenlendiği müzenin duvarına, "İsrail bağımsızlık bildirgesi" pankartı asıldı.

- Tepkiler artınca Bakan, konuşmasına ara verdi

Bir grup gösterici ise daha sonra konferansın gerçekleştirildiği salonun girişinde toplandı. İsrail polisi ve özel güvenlik görevlileri, göstericilerin içeri girmesini engelledi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun katılmadığı programda hükümeti temsilen koalisyon ortağı Ultra Ortodoks Birleşik Tevrat Yahudilik Partisi lideri ve İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf yer aldı. Goldknopf, konferans salonunda konuşma için sahneye çıktığında, göstericiler slogan atmaya başladı.

"Demokrasi" ve "utanın" sloganları atılırken bir gösterici de Bakan'a "Sizlere ayıp, yeter artık, ülkeyi mahvettiniz." diyerek tepki gösterdi. Konferans salonundaki bazı katılımcılar da alkışlarla eylemcilere destek verdi.

Tepkilerin artması üzerine Bakan Goldknopf, sahneyi terk etmek zorunda kaldı, bu esnada güvenlik görevlileri ise göstericilere müdahale etmeye çalıştı.

Göstericilerin uzaklaştırılmasının ardından Goldknopf, konuşmasına devam etti.

Netanyahu'nun danışmanlarından ve Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Avi Simhon da konferans alanından ayrılırken göstericilerin tepkisiyle karşılaştı.

Göstericilerden 52 yaşındaki Ilan Yakar, AA muhabirine, "devletin çürümesini" protesto ettiklerini belirterek, "ülkenin suçlular tarafından yönetilen bir diktatörlüğe dönüşmesini, adaletten kaçmak için yargı sisteminin değiştirilmesini engellemek için gösterilere katıldığını" söyledi.

Hükümetin yargı düzenlemesini hayata geçirmesi durumunda gösterilere devam edeceklerini vurgulayan Yakar, hükümetin yargıyı değiştirse bile "ülkeyi yönetemez hale geleceğini ve iktidarda kalmasına izin vermeyeceklerini" dile getirdi.

Kendisinin zorunlu askerliği tamamladığını, yaşının yedeklik dönemini de geçtiğini anlatan Yakar, hükümetin yargı düzenlemesini hayata geçirmesi durumunda "çok sayıda yedek askerin orduda görev almayı reddedebileceğini" ifade etti.

- İsrail'deki tartışmalı yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargı reformu" planladıklarını açıklamıştı.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını belirtmişti.

Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yargının yetkilerini kısıtladığı gerekçesiyle yoğun şekilde eleştirilmişti.

İsrail ordusunda aralarında savaş pilotları, denizaltı subayları, siber güvenlik uzmanları, özel kuvvetler gibi birimlere bağlı yüzlerce yedek asker, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini uygulaması durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya eğitimlere katılmayacaklarını açıklamıştı.

İsrail'de iç ve dış istihbarat teşkilatları, diğer güvenlik kurumlarının çalışanları da yaptıkları açıklamalarla hükümetin yargı düzenlemelerine karşı itirazlarını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un krize çözüm için sunduğu yargı düzenlemesi tasarısı, muhalefet tarafından kabul edilmiş ancak iktidar tarafından reddedilmişti.

Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar, 11 haftadır yüz binlerce kişinin katılımıyla devam ediyor.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sokak ortasında tartıştığı arkadaşını bıçakla öldürdü
Sokak ortasında tartıştığı arkadaşını bıçakla öldürdü
BUDO'nun 8 seferi iptal edildi
BUDO'nun 8 seferi iptal edildi
Pancar toplama makinesinin altında kalarak öldü
Pancar toplama makinesinin altında kalarak öldü
Zonguldak'ta kömür silosuna düşen işçi ağır yaralandı
Zonguldak'ta kömür silosuna düşen işçi ağır yaralandı
Son Haberler
Vincenzo Montella: Hatalarımızdan ders çıkarmaya çalışacağız
Vincenzo Montella: Hatalarımızdan ders çıkarmaya çalışacağız
Sokak ortasında tartıştığı arkadaşını bıçakla öldürdü
Sokak ortasında tartıştığı arkadaşını bıçakla öldürdü
Roberto Mancini: Karşımızda iyi bir Türkiye vardı
Roberto Mancini: Karşımızda iyi bir Türkiye vardı
BUDO'nun 8 seferi iptal edildi
BUDO'nun 8 seferi iptal edildi
Pancar toplama makinesinin altında kalarak öldü
Pancar toplama makinesinin altında kalarak öldü
Silopi'de jimnastik kursu açıldı
Silopi'de jimnastik kursu açıldı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.