• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
00:26
TBMM Genel Kurulu'nda uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifi kabul edildi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İklim değişikliği nedeniyle Güney Amerika'da sıcak hava dalgası en az 100 kat olası hale geldi
Ekonomi
Yayınlanma: 10 Ekim 2023 - 18:00

İklim değişikliği nedeniyle Güney Amerika'da sıcak hava dalgası en az 100 kat olası hale geldi

İngiltere, ABD, Hollanda ve Brezilya'dan bilim insanlarının araştırmasına göre, iklim değişikliği nedeniyle Güney Amerika'da ağustos ve eylülde sıcaklıklar 1,4 ila 4,3 derece artış gösterdi - Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü Araştırmacısı Lincoln Muniz Alves: - "Araştırmamız, sıcak hava dalgasının ana nedeninin iklim değişikliği olduğunu gösteriyor. İklim değişikliği olmadan, (Güney Amerika'da) bahar döneminde sıcaklığın bu kadar yoğun olması neredeyse imkansız"

Ekonomi
10 Ekim 2023 - 18:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Araştırmacılar, insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin Güney Amerika'da ağustos ve eylülde görülen aşırı sıcak hava dalgasını en az 100 kat daha olası hale getirdiğini tespit etti.

İngiltere, ABD, Hollanda ve Brezilya'dan üniversiteler ve meteoroloji kurumlarından 12 bilim insanı, uluslararası bir girişim olan World Weather Attribution (WWA) bünyesinde, iklim değişikliğinin Güney Amerika'daki aşırı sıcak hava dalgası üzerindeki etkisini inceledi.

Çalışmaya göre, ağustos ve eylülde Güney Amerika'daki yüksek sıcaklıklarda El Nino'nun da etkisi görülürken insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliği, söz konusu bölgede aşırı sıcak hava dalgası yaşanmasını en az 100 kat daha olası hale getirdi. İklim değişikliğinin etkisi olmadan Güney Amerika'da yaz ayları haricinde aşırı sıcak hava dalgaları yaşanma ihtimalinin neredeyse imkansız olduğu tespit edildi.

Sıcaklıklar, iklim değişikliği nedeniyle 1,4 ila 4,3 derece daha yüksek seyretti. Bölgede bahar döneminin ilk günleri olmasına rağmen Brezilya, Bolivya, Arjantin ve Paraguay'da sıcaklıklar 40 dereceyi aştı.

Bilim insanları, sera gazı emisyonlarının hızla net sıfır seviyesine indirilmemesi durumunda, benzer sıcaklık olaylarının daha sık ve aşırı hale geleceği konusunda uyarıyor.

Küresel sıcaklık artışının 2 dereceye ulaşması durumunda sıcak hava dalgalarının her 5-6 yılda bir meydana gelme olasılığı bulunurken, sıcaklıkların bugünün iklimine kıyasla 1,1-1,6 derece daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü Araştırmacısı Lincoln Muniz Alves, araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, Güney Amerika'daki sıcaklıklarda El Nino'nun etkisinin kısıtlı olduğunu belirterek, "Araştırmamız, sıcak hava dalgasının ana nedeninin iklim değişikliği olduğunu gösteriyor. İklim değişikliği olmadan, bahar döneminde sıcaklığın bu kadar yoğun olması neredeyse imkansız." ifadelerini kullandı.

Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü Araştırmacısı Izidine Pinto da dünyanın birçok bölgesinde ilkbaharda görülen 40 derece üzeri sıcaklıkların "endişe verici şekilde" yaygınlaştığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu, hızla değişen iklimimizin bir gerçeği. Her yıl daha fazla ve tehlikeli şekilde sıcak günler yaşıyoruz. Sera gazı emisyonlarını düşürmek için acil adımlar atılmadığı sürece, ilkbahar sıcak hava dalgası daha yoğun hale gelecek, kırılgan toplumları ve ekosistemleri etkileyecek."

Kızılhaç Kızılay İklim Merkezi Direktörü Julie Arrighi ise aşırı sıcak hava dalgalarının ölümlere yol açtığına dikkati çekti.

Ülkelerin sıcak hava dalgalarına karşı planlama yaparak hayatları kurtarabileceğini aktaran Arrighi, "Her ülkenin ve şehrin bir sıcaklık planı olması kritik önemde. Erken uyarı sistemlerini de içeren bu tür planlar sıcaklığa karşı reaksiyon verilmesi ve en savunmasız insanları korumaya yönelik aksiyon alınması için çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Alemdar: Çevreye sahip çıkan hemşehrilerimize teşekkür ediyorum
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Alemdar: Çevreye sahip çıkan hemşehrilerimize teşekkür ediyorum
AJet Genel Müdürü Sarp: Bir haftada 18 yeni dış hat açtık
AJet Genel Müdürü Sarp: Bir haftada 18 yeni dış hat açtık
Şef Danilo Zanna'nın Filo D'olio'su Avrupa'nın 'en iyi 50 restoranı' arasında
Şef Danilo Zanna'nın Filo D'olio'su Avrupa'nın 'en iyi 50 restoranı' arasında
İnşaat sektörü 'CF İstanbul İnşaat Endüstrisi İhracat Fuarı'nda buluştu
İnşaat sektörü 'CF İstanbul İnşaat Endüstrisi İhracat Fuarı'nda buluştu
Son Haberler
TBMM Genel Kurulu'nda uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri de içeren kanun teklifi kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri...
Kastamonu'da bal arılarının soktuğu kişi öldü
Kastamonu'da bal arılarının soktuğu kişi öldü
Ankara'da otluk arazide çıkan yangın söndürüldü
Ankara'da otluk arazide çıkan yangın söndürüldü
Bıçaklı kavgada kardeşlerden biri öldü, diğeri yaralandı
Bıçaklı kavgada kardeşlerden biri öldü, diğeri yaralandı
Kuşadası'nda kooperatif operasyonunda 3 tutuklama
Kuşadası'nda kooperatif operasyonunda 3 tutuklama
Kavgada baltayla ağır yaralandı, 3 gün sonra öldü
Kavgada baltayla ağır yaralandı, 3 gün sonra öldü

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.