• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
00:23
Diyarbakır'da video oyun salonuna silahlı saldırı: 3 yaralı
00:00
MSB, Tuğberk İmamoğlu gemisi için arama kurtarma faaliyetlerine devam ediyor
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 'Her an bir şey olacak hissi birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor'
Sağlık
Yayınlanma: 06 Şubat 2025 - 09:46

'Her an bir şey olacak hissi birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor'

İSTANBUL, (DHA)- 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 2 yıl geçti

Sağlık
06 Şubat 2025 - 09:46
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
'Her an bir şey olacak hissi birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor'
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 2 yıl geçti. Klinik Psikolog Gözde Göktaş, ikincil travmanın etkilerine dikkat çekerek "Her an bir şey olacak hissi birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor" dedi.

Medipol Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapan Klinik Psikolog Gözde Göktaş, hem doğrudan depremi yaşamış kişilerde hem de yardım için bölgeye gidenlerde ikincil travma belirtilerinin görüldüğünü söylüyor. Zihinlerde tekrar tekrar canlanan görüntüler, gece korkuları ve 'her an bir şey olacak' hissi birçok kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiliyor. Göktaş, özellikle EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) gibi terapi yöntemlerinin depremden kaynaklı travmalarla baş etmede önemli rol oynadığını ve profesyonel destek almanın bu süreçte büyük kolaylık sağlayacağını belirtiyor. Psikolojik dayanıklılığı artırmak adına, eski rutinlere dönmek ve aile-arkadaş desteğini güçlendirmek de uzmanların önerileri arasında yer alıyor.

'DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK ÖNEMLİ'

Deprem sonrası görülen görsellerin hem depremzedelerde hem de oraya yardıma gidenlerde ikincil travma oluşturduğunu dile getiren Göktaş, "Depremle ilgili süreçte aklımıza kazınan bazı görseller var; bizim bile zihnimizde silmeyi başaramadığımız, tıpkı birer 'flashback' gibi gelip bizi rahatsız eden, o ana götüren görüntüler. Hem o dönemde İstanbul'a belirli süreli göçlerle gelip orada işleri toparladıktan sonra memleketine geri dönen danışanlarımız oldu hem de bizlerin de yaşadığı, 'ikincil travma' dediğimiz bir süreç söz konusu oldu. Görseller insanın zihnine gelip, daha yoğun empati kurarak oraya yardıma giden kişilerin ikincil travmayı daha fazla yaşamasına yol açabiliyor. Bu görüntüler gözümüzde canlandığında, sanki aynı şeyi biz de yaşayacakmışız gibi bir his oluşuyor. Öyle ki, gece yatağa korkuyla giren, başucunda su, düdük bulunduran ve telefonunu sürekli şarjda tutan danışanlarım vardı. Bir ay gibi bir süre geçmesine rağmen hala bu davranışlarını sürdüren kişiler varsa, mutlaka profesyonel destek almaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sonuçta bir deprem bölgesinde yaşıyoruz; buna alışalım demiyorum ama hazırlıklı olmak da önemli" diye konuştu.

'İKİNCİL TRAVMA' DEDİĞİMİZ DURUMDA DA BENZER BELİRTİLER YAŞAYABİLİYORUZ'

Kişilerin profesyonel yardım almadan önce bireysel olarak yapabilecekleri olduğunu belirten Göktaş, "Bireysel olarak yapabileceğimiz şeylerden biri, eski rutinlerimize dönmeye çalışmak olabilir. Bu, iş hayatına geri dönmek veya sosyal desteğimizi (ailevi ve arkadaşlık ilişkileri) güçlendirmek şeklinde de olabilir. Her ne kadar depremi biz burada yaşamamış olsak da kendimizi tam olarak güvende hissetmiyoruz. Ayrıca, öngörülemeyen doğal afetlerden dolayı kontrolün bizim elimizde olmadığını bilmek kaygı ve korkularımızı artırıyor. Buna bağlı olarak bedensel semptomlarımız da çoğalıyor. 'İkincil travma' dediğimiz durumda da benzer belirtiler yaşayabiliyoruz" dedi.

EMDR terapisinde kişinin yaşanan travmatik anıları yeniden işlediklerini söyleyen Göktaş, "Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) kapsamında, benim de çalıştığım yöntemlerden biri EMDR terapisidir (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme). Burada, kişinin deprem bölgesinde yaşadığı travmatik anıları alıyor, yeniden işliyor ve danışana, "Bu anılar sizde kalacak ama eskisi kadar etkilemeyecek," diyoruz. Deprem bölgesine ait bazı görseller, zihnimize kazınan ama bir türlü gitmeyen resimler vardır; EMDR terapisiyle bu görüntüleri de çalışabiliyoruz. Beden duyumunu, duyguyu, görüntüyü ve bizi rahatsız eden tüm unsurları tek tek ele alıyoruz. Deprem bölgesinde yaşayan kişilerde de EMDR en hızlı geri dönüş aldığımız terapi yöntemlerinden biri. Her sene depremin yıldönümünde, o olayı yaşamış veya yaşadığı dönemde atlattığını düşündüğü halde tekrar korkularının depreştiğini söyleyerek başvuran danışanlarımız oluyor ve onlarla da çalışmalar yapıyoruz. Bu yöntem, TSSB'de kullanılan en etkili terapi yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak EMDR sadece TSSB'yeyönelik bir terapi yöntemi gibi görünse de; panik atak, korkular, kaygılar, özgüven problemleri, fobiler, yas süreçleri, OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) gibi pek çok alanda da başarıyla uygulanabiliyor" ifadelerini kullandı.


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kalp yetersizliği böyle sinyal veriyor! Günlük hayatta fark edilmeyen 6 belirti
Kalp yetersizliği böyle sinyal veriyor! Günlük hayatta fark edilmeyen 6 belirti
Uzmanından okul döneminde çocuklar için
Uzmanından okul döneminde çocuklar için "60 dakika hareket" uyarısı!
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan aşı çağrısı
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan aşı çağrısı
6'ncı kattan düşen, doktorların 'yürüyemez' dediği üniversiteli Ceylan, ayağa kalktı
6'ncı kattan düşen, doktorların 'yürüyemez' dediği üniversiteli Ceylan, ayağa kalktı
Son Haberler
Diyarbakır'da video oyun salonuna silahlı saldırı: 3 yaralı
Diyarbakır'da video oyun salonuna silahlı saldırı: 3 yaralı
MSB, Tuğberk İmamoğlu gemisi için arama kurtarma faaliyetlerine devam ediyor
MSB, Tuğberk İmamoğlu gemisi için arama kurtarma faaliyetlerine devam...
Manisa'da maki yangını
Manisa'da maki yangını
Edirne'de uyuşturucu imalathanelerine operasyon; 2 tutuklama
Edirne'de uyuşturucu imalathanelerine operasyon; 2 tutuklama
Kayserispor'da, Esenler Erokspor maçı mesaisi
Kayserispor'da, Esenler Erokspor maçı mesaisi
Osmaniye'de deprem şehitleri için sessiz yürüyüş ve anma programı düzenlendi
Osmaniye'de deprem şehitleri için sessiz yürüyüş ve anma programı düzenlendi

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.