• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
17:11
A Milli Takım'da Sergen Yalçın dönemi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hamilelikte anneye yapılan aşı yenidoğanı da koruyor
Ekonomi
Yayınlanma: 06 Haziran 2023 - 13:46
Güncelleme: 09 Haziran 2023 - 15:15

Hamilelikte anneye yapılan aşı yenidoğanı da koruyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aydan Biri: -"Tdap gebelik aşısı özellikle yaşamın ilk 3-4 ayında bebekleri boğmacaya karşı koruyor"

Ekonomi
06 Haziran 2023 - 13:46
Güncelleme: 09 Haziran 2023 - 15:15
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Aydan Biri, gebelikte rutin olarak yapılması gereken aşılara dikkati çekti.

Yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Biri, hamilelik döneminde yapılacak aşılamanın iki temel amacı olduğunu belirterek, "İlki, annenin yüksek risk altında olduğu bulaşıcı hastalıklara karşı korunmasını sağlamak. Gebelik döneminde annelerin bağışıklık sistemimde değişiklikler oluyor ve hassas hale geliyor.

Normal dönemde anneyi daha az etkileyen bir grip enfeksiyonu, gebelik döneminde ağır bir hastalık olarak geçirilmesine yol açabilir. Ayrıca bu dönemde geçirilen hastalıklar, bebeğin sağlığı üzerinde de olumsuz etki yapacağı için aşılama daha da önemli hale geliyor.” ifadelerini kullandı.

Hamilelikte yapılan aşıların, annelerde aşıya özgü bir bağışıklık yanıtı oluşmasını sağladığını aktaran Biri, "Antikorların plasenta ve anne sütü yoluyla fetusa, bebeğe geçiyor, yaşamın ilk aylarında bebeği hedeflenen patojenlerden doğrudan koruyor. Hem anneyi hem bebeği koruyabilmek için her gebelikte rutin olarak yapılması gereken aşılar arasında influenza, tetanos, difteri, boğmaca sayılabilir. Yaşadığımız pandemi döneminde Covid-19 aşısı da gebelikte yapılması önerilen aşılar arasında yer aldı." şeklinde konuştu.

Biri, dünyada 50’den fazla ülkede rutin olarak uygulanan 3’lü karma yetişkin tip tetanos, difteri, boğmaca (Tdap) aşısı olduğunu hatırlatarak, “Henüz ülkemizde rutin olarak uygulanmasa da kadın doğum hekimlerinin önerileri ve bilinçli annelerin isteği ile hali hazırda rutin uygulamada olan Tetanos ve difteri (Td) aşısının 2. Dozu yerine uygulanabilir.

Tdap aşısı, aşılanamayacak kadar küçük bebeklerde boğmacayı önlemek için de etkili ve güvenli bir stratejidir. Dünya çapında çok sayıda çalışma, Tdap gebelik aşılamasının etkinliğini ve güvenliliğini gösteriyor. Tdap gebelik aşısı özellikle yaşamın ilk 3-4 ayında bebekleri boğmacaya karşı koruyor.” bilgisini paylaştı.

Boğmaca enfeksiyonuna atfedilebilen hastaneye yatış ve ölümlerin büyük çoğunluğunun 3 ay ve daha küçük bebeklerde gerçekleştiğini belirten Biri, şunları kaydetti:

"Diğer deyişle ilk 3 ayda bağışıklık önemli. Bebeklerin, kendi aşı serileri 2 aylıkken başlıyor ve bu ilk seri ancak 6. ayda tamamlanıyor. Bu durum, ciddi boğmaca enfeksiyonu açısından yenidoğanlar için önemli bir savunmasızlık penceresi demek ve bu boşluk gebelikte Tdap aşılaması ile maternal antikor geçişinin sağlanması ile kapatılabiliyor. Diğer deyişle gebelikte boğmaca aşılaması erken çocukluk çağı morbidite ve hatta ölüm oranlarını azaltma potansiyeline sahip.”

-Deprem bölgesinde daha fazla enfeksiyon riski var

Biri, deprem bölgesinde yaşayan hamilelerin bu dönemde bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski taşıyan gruplardan olduğunu vurgulayarak, “Afetlerden sonra gebelerde sağlıklı içme ve kullanma suyu ile uygun gıdaya erişimin sağlanması, folik asit, demir, D vitamini, kalsiyum gibi vitamin ve mineral takviyelerinin sağlanması ve aşılar, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıkları önlemek için son derece önemli. Ülkemizde rutinde uygulanan Td aşılarının bulunamaması durumunda, ek olarak yenidoğanı yüksek bulaşıcılığı olan boğmacadan da koruyabilmek adına Td aşısı yerine Tdap aşısı gebelerde uygulanabilir.” yorumunu yaptı.

 


AA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Her şey Murat 124 ile başladı
Her şey Murat 124 ile başladı
Tabelalar bu gece değişecek!
Tabelalar bu gece değişecek!
Altın alacaklar dikkat! Kuyumculardan önemli uyarı
Altın alacaklar dikkat! Kuyumculardan önemli uyarı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı! İşte yıl sonu enflasyon tahmini
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı! İşte yıl sonu enflasyon tahmini
Son Haberler
Kılıçdaroğlu ile Özel tokalaştı
Kılıçdaroğlu ile Özel tokalaştı
A Milli Takım'da Sergen Yalçın dönemi
A Milli Takım'da Sergen Yalçın dönemi
Çocuklarda kalp hastalığının habercisi mi? Uzmanından üfürüm açıklaması:
Çocuklarda kalp hastalığının habercisi mi? Uzmanından üfürüm...
18 Ekim Dünya Menopoz Günü'nde uzmanlardan kritik uyarı! Kalbi ve kemikleri vuruyor…
18 Ekim Dünya Menopoz Günü'nde uzmanlardan kritik uyarı! Kalbi ve...
Her şey Murat 124 ile başladı
Her şey Murat 124 ile başladı
Mersin'de 'Hayat Boyu Öğrenme Haftası' etkinlikleri
Mersin'de 'Hayat Boyu Öğrenme Haftası' etkinlikleri

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.