• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
01:54
Kayıp polis memurunun denizde cesedi bulundu
01:48
Manisa'da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: 2 ölü, 4 yaralı
01:34
Cemil Tugay CHP'den istifa etti
01:26
Kayseri'de eski site görevlisi, yöneticiyi bıçakla yaraladı
01:12
Eyüpsultan'da otoparka silahlı saldırı: 1 yaralı
00:55
Muğla'da komşular arasında silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Görme engeline rağmen el becerisiyle herkesin takdirini kazanıyor
Haberler
Yayınlanma: 08 Ocak 2023 - 11:16

Görme engeline rağmen el becerisiyle herkesin takdirini kazanıyor

7 yaşından beri iki gözü de görmeyen, evli ve 3 çocuk babası 49 yaşındaki Hüseyin Güvenin, evindeki tadilat, tamirat ve montaj gibi işleri tek başına halletmenin yanı sıra kurabiye, poğaça ve börek çeşitleri de yapabiliyor - Güvenin: - "Bıçağı göz tutmuyor, sebzeyi doğrarken ya da soyarken bunu göz soymuyor. Bunlar el becerisi gerektiren işler. El becerime birçok konuda güvendiğim için bunu yapabilirim diyorum ve deniyorum"

Haberler
08 Ocak 2023 - 11:16
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
HALİS AKYILDIZ - Görme engeline rağmen evdeki tadilat, tamirat ve montaj işlerini tek başına halletmesinin yanı sıra kurabiye, poğaça ve börek çeşitleri de yapan Hüseyin Güvenin, azmi ve çalışkanlığıyla herkesin takdirini kazanıyor.

Sol gözü doğuştan görmeyen, sağ gözündeki görme yetisini de 7 yaşında yitiren evli ve 3 çocuk babası 49 yaşındaki Güvenin, Anadolu Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu ile Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi.

Lisanslı satranç sporcusu da olan Güvenin, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrenci işlerinde memur olarak görev yapıyor.

Güvenin hem 27 yıllık memur hayatıyla hem de evdeki durumuyla gençlere ve diğer engellilere örnek bir yaşam sürüyor.

AA muhabirine hikayesini anlatan Hüseyin Güvenin, çalışkanlığının çocukluğundan kalan bir alışkanlık olduğunu söyledi.

Annesi ve ablası çalışırken özellikle yaz tatillerinde kardeşlerine baktığını anlatan Güvenin, o zamanlar evin temizliğini, yemeğini ve ütülerini yaptığını, bununla ilgili hiçbir eğitim almadan her şeyi kendi isteğiyle öğrendiğini ifade etti.

Aynı zamanda müzisyen olduğunu, bağlama, piyano ve şan eğitimi aldığını kaydeden Güvenin, satranç turnuvası organizasyonlarına da katıldığını belirtti.

Güvenin, 2005-2007 yıllarında Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi'nde yöneticilik yaptığı dönemde, toplumun engellilere karşı önyargı ve yanlış algısını düzeltmek, doğru bilgilendirmeyle toplumsal eğitimin yaygınlaşması için çalışmalarda bulunduğunu dile getirdi.

Fırsat buldukça kitap okuduğunu kaydeden Güvenin, sesli kitapları dinlediğini, Braille alfabesiyle basılmış kitaplar varsa onları da okuduğunu aktardı.

- "Görmek gözde değil akılda başlar"

Hüseyin Güvenin, çevresindeki insanlara görmenin her zaman gözde değil akılda başladığını anlattığını belirterek, "Benim temel felsefem akıl, mantık, zeka. Bu üçünü çok iyi kullanabiliyor ve yönetebiliyorsak o zaman görselliğin dışında engel olayı tamamen ortadan kalkıyor." dedi.

Görme engellilere güvenilmesi ve inanılması gerektiğini vurgulayan Güvenin, bunun sağlanabilmesi için bir engellinin doğal yaşaması ve engelinin arkasına sığınmaması gerektiğini anlattı.

Güvenin, görememesinin, yemek ve temizlik yapmasına ya da çocuklarına bakmasına engel olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Sonuçta bıçağı göz tutmuyor, sebzeyi doğrarken ya da soyarken bunu göz soymuyor. Bunlar el becerisi gerektiren işler. El becerime birçok konuda güvendiğim için bunu yapabilirim diyorum ve deniyorum. Denemem lazım. Çünkü bugün sağlığım yerinde ama yarın yaşlandığımda belki yanımda kimse olmayacak. O nedenle her zaman hazırlıklı olmak gerektiği düşüncesiyle gerek çocukken annemden, ablamdan veya aşçı arkadaşlar ya da internetten videoları dinleyerek öğreniyorum. Hatta evde bunlarla ilgili kabartma yemek kitabım da var. Hemen hemen unlu mamüllerin hepsini yapıyorum. Kurabiye, poğaça, börek... Yani anne, abla veya eşlerimizin yaptığı karnabahar, brokoli veya çorba çeşitleri, sebze yemekleri, bulgur ya da pirinç pilavı, soslu makarna… Bunları yapıyoruz. Hatta yıllar önce Bayrampaşa Belediyesinin bir organizasyonu vardı. Mutfak işlerinde becerikli görme engelli arkadaşlar toplandık ve ocaklar kuruldu. Herkes yemek yapıyordu, ben de alinazik yemeğini yaptığımda herkes çok şaşırmıştı ve jüri hepimizin yemeğini tatmıştı ve benim yemeğimi çok beğenmişti. Orada birinci olmuştum."

Hüseyin Güvenin, evde tamirat, tadilat gibi işleri de yaptığını anlatarak, matkap da kullandığını ve evini taşırken gardırop, baza ve çekyat gibi eşyaların montajını tek başına yaptığını, böylece insanların sergilediği ön yargıları kırdıklarını ve bütün engellerin kaldırabileceğini sözlerine ekledi.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kayıp polis memurunun denizde cesedi bulundu
Kayıp polis memurunun denizde cesedi bulundu
Manisa'da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: 2 ölü, 4 yaralı
Manisa'da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: 2 ölü, 4 yaralı
Kritik MGK sonrası 11 maddelik bildiri
Kritik MGK sonrası 11 maddelik bildiri
Cemil Tugay CHP'den istifa etti
Cemil Tugay CHP'den istifa etti
Son Haberler
Kayıp polis memurunun denizde cesedi bulundu
Kayıp polis memurunun denizde cesedi bulundu
Manisa'da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: 2 ölü, 4 yaralı
Manisa'da üç aracın karıştığı zincirleme kaza: 2 ölü, 4...
Kenan Doğulu'dan ilk açıklama
Kenan Doğulu'dan ilk açıklama
İsviçre Bosna Hersek'i 4-1'le geçti
İsviçre Bosna Hersek'i 4-1'le geçti
Rusya'dan Türkiye iddiası
Rusya'dan Türkiye iddiası
İstanbul'da kaçakçılık operasyonu: 10 milyon TL'lik ürün ele geçirildi
İstanbul'da kaçakçılık operasyonu: 10 milyon TL'lik ürün ele geçirildi

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.