• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
03:09
Aydın'da 9 katlı binada yangın: 5 kişi dumandan etkilendi
02:03
Mardin'de hafif ticari araç TIR'a çarptı: 6 yaralı
02:03
Şişli'de eğlence mekanlarına denetim
00:36
Bursa'da motosiklet ile sepetli vinç çarpıştı: 1 ölü, 1 ağır yaralı
00:21
33'üncü Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Fransa'da Müslümanlara yönelik ayrımcılık dinler arası rekabete değil sömürgeciliğe dayanıyor
Haberler
Yayınlanma: 17 Nisan 2023 - 11:06

Fransa'da Müslümanlara yönelik ayrımcılık dinler arası rekabete değil sömürgeciliğe dayanıyor

Fransız Siyaset Bilimci Dr. François Burgat: - "Oryantalizmin önemli özelliklerinden biri üretilirken gayriresmi bir tekelden yararlanması. Çünkü Batılıların egemen olduğu toplumlar, Batı'nın bilgi üretimine karşı koyabilecek 'karşı görüş' üretme yeteneklerini büyük ölçüde kaybetmiştir" - "Bugün Fransa'da sömürgeleştirilen insanların/nesillerin torunları artık seslerini etkili şekilde yükseltebiliyor. Vatandaşlıklarının doğasında var olan hakları ve kolonizasyon tarihi de dahil olmak üzere Fransa tarihinin yazılmasına katılma hakkı talep ediyorlar"

Haberler
17 Nisan 2023 - 11:06
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
GÜLÇİN KAZAN DÖGER - Fransız siyaset bilimci Dr. François Burgat, Fransa'da Arap ve Müslümanlara yönelik ayrımcılığın kaynağının İslamiyet, Hristiyanlık veya diğer dini dogmalar arasındaki rekabet değil Fransa'nın sömürge tarihi olduğunu söyledi.

Siyaset bilimci ve Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) Araştırma Direktörü Dr. François Burgat, AA muhabirine, Fransa'da özellikle son yıllarda artan oryantalist söylemin ülkedeki Arap algısına etkisini ve bu etkinin Müslümanları nasıl ötekileştirdiğini anlattı.

Burgat, Batı'da İslam ve Müslüman algısını kavramak için oryantalizmin iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizerek, oryantalizmi "19. ve 20. yüzyıllarda Avrupa'nın sömürgeci ve emperyalist genişlemesi bağlamında bilim üretmeyi amaçlayan bir anlayış" olarak tanımladı. Burgat şu değerlendirmede bulundu:

"Oryantalizmin önemli özelliklerinden biri, üretilirken gayriresmi bir tekelden yararlanması. Çünkü Batılılar tarafından incelenen ve egemen olunan toplumlar, Batı'nın bilgi üretimine karşı koyabilecek 'karşı görüş' üretme yeteneklerini büyük ölçüde kaybetmiştir. Üretilen bilgi iyi ya da kötü, bilimsel ya da önceden hazırlanmış ve özcü olsun, bu tür anlayışın sistematik olarak Batı'nın emperyalist benlik davasının hizmetinde kullanıldığının altı çizilmelidir."

Oryantalist yorumların Doğu kültürüne ilişkin genellikle olumsuz tanımlar içerdiğini belirten Burgat, "Bilginin, tanımladığı nesnenin kapsamlı sosyolojik anlayışına bağlı olmadığı ve yazarın kendi toplumunun önyargılarını doğrulama eğiliminde olduğu durumlarda 'oryantalist' olduğu söylenebilir. Gözlemci ne kadar uzaksa, basitleştirici, küreselleştirici, özselleştirici (essentializing) ve dolayısıyla doğru olmayan kategorilerden yararlanma olasılığı o kadar fazladır. Bu elbette Avrupa'da veya ABD'de Müslümanlara karşı dolaşımdaki bazı önyargılar için de geçerli." diye konuştu.

Burgat, oryantalizmin çoğu zaman şiddetin kökenlerini "aşırı ideolojikleştiren" yani onu "politika dışına çıkaran" açıklamaların onaylanmasına yol açtığını aktararak, "Bir gözlemcinin Filistin'de yaşananlara ilişkin yorumu aşırı ideolojikleştiğinde, Filistinlilerin bazen saldırılar düzenlemesini, İsrailliler tarafından askeri olarak işgal edilmeleri nedeniyle değil 'Müslüman' olmaları nedeniyle olduğunu tekrar edecektir." ifadesini kullandı.

Ötekinin kültürünü "oryantalist" perspektiften okumanın sadece Batılıların kullandığı bir araç olmadığını, İsrail de dahil birçok ülkede otoriter yöneticilerin muhalifleri suçlamak için aynı bakış açısını kullandığını kaydeden Burgat, sürecin yalnızca Batılıların davranışlarıyla sınırlı olmadığına dikkati çekti.

Burgat, "Dinleri veya kültürleri ne olursa olsun 'egemen olanın' davranışı ayırt edici özelliktir. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, muhaliflerin 'Müslüman Kardeşler' ya da 'siyasal İslam' taraftarı oldukları için kendisine karşı direndiklerini açıkladığında bölgedeki diğer birçok devlet başkanı gibi o da aynı oryantalist kısa yolu kullanıyordu." görüşünü paylaştı.

- "Oryantalizm ile İslamofobi birbiriyle yakından ilişkilidir"

Oryantalist yorumların Müslüman karşıtlığını arttırdığına işaret eden Burgat, "Oryantalizm ile İslamofobi birbiriyle yakından bağlantılıdır. Çünkü ötekinin reddedilmesi, tanınmamasından kaynaklanıyor. Ötekinin anlayışını geliştirmek bazı yanlış anlamaları ortadan kaldırabilirken, ötekilik ile yüzleşmeye bağlı gerilimleri, rekabetleri ve kıskançlıkları ortadan kaldırmanın mutlak garantisi değildir." şeklinde konuştu.

Burgat, Fransa'da Müslümanları dışlayan pratiklere ilişkin, "Arap ve Müslüman görümüne yönelik reddetme tepkilerinin İslamiyet ve Hristiyanlık veya diğer dini dogmalar arasındaki rekabetten kaynaklandığını düşünmüyorum. Bu tepkiler ne Fransa'nın dini tarihine ne de kamusal alanda dini ifadeyi yasaklama eğiliminde olan ve 1789 devrimiyle ortaya çıkan laikliğin özgüllüğünden kaynaklanıyor. Bana göre bu daha ziyade, Fransa'nın sömürge tarihine dayanıyor." dedi.

Fransa'da doğan Müslüman neslin sömürge zihniyetini kabul etmediğini ifade eden Burgat, şöyle devam etti:

"Bugün Fransa'da Müslümanlar, uzun süredir doğrudan sömürge döneminden miras kalan tahakküm ilişkisine tabi olan bir nüfusun 4'üncü neslini temsil ediyor. Sömürgeleştirilen insanların torunları artık seslerini etkili şekilde yükseltebiliyor. Hem vatandaşlıklarının doğasında var olan hakları hem de kolonyal tarih de dahil olmak üzere Fransa tarihinin yazılmasına katılma hakkı talep ediyorlar."

- "Avrupa'da artan Müslüman görünürlüğü 'İslam' korkusunu yenmede pozitif etki yapabilir"

Burgat, son yıllarda birçok Avrupa başkentinde İslami merkezlerin açılmasının ve Müslümanların daha görünür olmasının yerel halkla temas açısından pozitif etki yaratabileceğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Fransa'da göçmen veya Müslüman karşıtı söylem, göçmen veya Müslümanların çok az bulunduğu bölgelerde daha güçlü. Müslüman varlığının yoğun olduğu bölgelerde, çeşitli Müslüman dernekleri karşılıklı tanıma mekanizmasının işleyişinde olumlu rol üstlenebilir. Kişi, günlük olarak karşılaştığı birinden aynı mantıksız şekilde nefret etmez veya korkmaz. Bu yüzden bence Müslüman birleştirici aktörlerin varlığı ve yakınlığı olumlu bir faktör. Bu, cehalete dayalı gerilimlerin hafiflediğini umut etmemizi sağlıyor."


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Aydın'da 9 katlı binada yangın: 5 kişi dumandan etkilendi
Aydın'da 9 katlı binada yangın: 5 kişi dumandan etkilendi
Mardin'de hafif ticari araç TIR'a çarptı: 6 yaralı
Mardin'de hafif ticari araç TIR'a çarptı: 6 yaralı
Şişli'de eğlence mekanlarına denetim
Şişli'de eğlence mekanlarına denetim
Bursa'da motosiklet ile sepetli vinç çarpıştı: 1 ölü, 1 ağır yaralı
Bursa'da motosiklet ile sepetli vinç çarpıştı: 1 ölü, 1 ağır yaralı
Son Haberler
Aydın'da 9 katlı binada yangın: 5 kişi dumandan etkilendi
Aydın'da 9 katlı binada yangın: 5 kişi dumandan etkilendi
Mardin'de hafif ticari araç TIR'a çarptı: 6 yaralı
Mardin'de hafif ticari araç TIR'a çarptı: 6 yaralı
Şişli'de eğlence mekanlarına denetim
Şişli'de eğlence mekanlarına denetim
Bursa'da motosiklet ile sepetli vinç çarpıştı: 1 ölü, 1 ağır yaralı
Bursa'da motosiklet ile sepetli vinç çarpıştı: 1 ölü, 1 ağır...
33'üncü Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu
33'üncü Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde ödüller...
Rekortmen milli atlet Eda Nur Tulum uluslararası yarışlarda zirveyi hedefliyor
Rekortmen milli atlet Eda Nur Tulum uluslararası yarışlarda zirveyi hedefliyor

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.