• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
08:52
Japonya'da 5.8 büyüklüğünde deprem
08:47
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 235'e yükseldi
08:34
Rusya: Batı Avrupa, Ukrayna'da barışın sağlanmasında en büyük engel
08:26
İngiltere: ABD-İran mutabakatının ardından bir gemi ilk kez saldırıya uğradı
08:18
İstanbul merkezli 11 ilde 4 ayrı suç örgütüne operasyon: 51 gözaltı
08:18
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kanada'da
08:00
Diyarbakır'da yasa dışı bahis operasyonu: 24 tutuklama
06:51
Fatih'te 5 katlı iş hanında yangın: 1 yaralı
06:21
İzmir'de evde çıkan kavgada 9 yerinden bıçaklanarak ağır yaralandı
06:17
Arda Güler tarihe geçti
03:59
Dışişleri Bakanı Fidan, Kanada'da Darlington Nükleer Tesisi'ni ziyaret etti
01:43
Avcılar'da dron destekli 'Huzur Uygulaması' gerçekleştirildi
01:21
Kesici aletle bekçilere saldıran şüpheli, bacağından vurularak yakalandı
00:41
Kütahya'da iş yerindeki patlamada yaralanan işçi, 8 gün sonra yaşamını yitirdi
00:28
Bolu'da düğünde çıkan kavgada damatla birlikte 3 kişi yaralandı
00:05
Ankara'da 'Türkiye Yüzyılı'nda Kardeşlik Konseri' gerçekleştirildi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Evi olanlar dikkat, 21 Nisan'da başlıyor
Ekonomi
Yayınlanma: 31 Mart 2018 - 12:47

Evi olanlar dikkat, 21 Nisan'da başlıyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: "Türkiye'deki kombi ve kazanlarda enerji verimliliğini artırıyoruz. 400 kW ısıtma gücüne kadar olan konvansiyonel kombi ve kazanların üretimi ve ithalatı 21 Nisan'dan itibaren durdurulacak. Bu değişimle birlikte ülkemiz doğalgaz tüketiminde yıllık yaklaşık 1,3 milyar liralık tasarruf sağlanacak" açıklamasında bulundu.

Ekonomi
31 Mart 2018 - 12:47
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Evi olanlar dikkat, 21 Nisan'da başlıyor
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'deki kombi ve kazanlarda enerji verimliliğini artırmak için düzenleme yaptıklarını belirterek, "400 kilovat (kW) ısıtma gücüne kadar olan konvansiyonel kombi ve kazanların üretimi ve ithalatı 21 Nisan'dan itibaren durdurulacak. Üreticilerin ellerindeki ürünleri 1 Ocak 2019 tarihine kadar bayilerine göndermeleri gerekiyor." dedi.

Özlü, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde çevrenin daha fazla korunması ve emisyon değerlerinin azaltılması amacıyla uygulamaya alınan Enerji ile İlgili Ürünler Yönetmeliği'nin yeni fazlarının Türkiye'de de uygulanmaya başlandığını hatırlattı.

Bu kapsamda, Bakanlık tarafından yapılan yoğun çalışmalar sonucu kombi ve kazanlarda enerji verimliliğini artıracak düzenlemelerin Resmi Gazete'de yayımlandığını belirten Özlü, bu düzenlemelerin 21 Nisan 2018'de yürürlüğe gireceğini söyledi.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle Türkiye'de üretilen ve ithal edilen 400 kilovat ısıtma gücüne kadar olan kombi ve kazanların, daha yüksek verimli yoğuşma teknolojisine sahip olmalarının zorunlu olacağını belirten Özlü, 400 kW ısıtma gücüne kadar olan konvansiyonel (yoğuşmasız) kombi ve kazanların üretimi ve ithalatının da bu tarihten itibaren durdurulacağını bildirdi.

Özlü, üreticilerin ellerindeki ürünleri 1 Ocak 2019 tarihine kadar bayilerine göndermek zorunda olduklarına dikkati çekerek, 2 bin litre hacme kadar sıcak su ısıtıcıları ve boylerlerin (sıcak su kazanları) enerji verimlilik kriterlerinin de yükseltileceğini ifade etti. Özlü, şunları kaydetti: 

"Yönetmelik kapsamında kombilerin içinde yer alan ve ısıtma sistemindeki sıcak su sirkülasyonunu sağlayan devir daim pompalarının daha az elektrik tüketen yüksek verimli pompa olmaları zorunluluğu da getirilecek. Verim değerlerinin yanı sıra enerji etiketlemeleriyle ilgili de bazı yeni düzenlemeler getiriyor. 70 kilovat ısıtma gücüne kadar olan kombi, kazan gibi ısı üreticileri ve 500 litre hacme kadar su ısıtıcıları ve boylerler için üreticilerin enerji verimliliği etiketi düzenlemesi zorunlu olacak.  Buna paralel olarak, kombi, kazan, ısı pompası veya güneş enerjisi sistemi gibi çeşitli ısı üreticilerinin birlikte kullanıldıkları ısıtma sistemlerinde de tüm ısı üreticisi kombinasyonuna ait enerji etiketlemesinin, uygulamacı firmalar tarafından yapılması konusu da gündeme gelecek."

Düzenleme ile son tüketicilere daha yüksek verimli ve çevre dostu ısıtma ürünleri seçenekleri sunulacağını anlatan Özlü, son tüketicilerin de satın almak istedikleri ısıtma cihazının veya cihaz kombinasyonunun enerji tüketim sınıfı hakkında önceden bilgi sahibi olacağını aktardı.

YILDA 1,3 MİLYAR LİRALIK TASARRUF SAĞLANACAK

Türkiye'deki kombi pazarının ortalama yıllık 1,2 milyon adet seviyesi olduğuna işaret eden Özlü, bunun halen yüzde 40'nın Enerji İle İlgili Ürünler Yönetmeliğine uygun olan yoğuşmalı cihazlardan oluştuğunu ifade ettti.

Özlü, "Yönetmeliğin diğer fazlarının devreye girmesiyle birlikte pazarın yüzde 60'lık kısmı da yoğuşmalı cihazlara dönecek. Standart kombilerle yoğuşmalı kombiler arasında yüzde 35-40 seviyelerinde bir fiyat farkı söz konusu olsa dahi özellikle son 3 yılda Bakanlığımızın destekleri ve DOSİDER üyelerinin yaptığı çalışmalarla pazar talebinde önemli bir farklılaşma yaşanmayacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Yoğuşmalı cihazların standart cihazlara göre ortalama yüzde 15 daha verimli olduğuna dikkati çeken Özlü, bunun da yakıt tüketiminin söz konusu nispette azalması anlamına geldiğini söyledi.

Özlü, yoğuşmalı kombiler ile standart kombiler arasındaki fiyat farkının yapılan tasarrufla birkaç yıl içerisinde kendisini hızlı bir şekilde amorti edebildiğine dikkati çekerek, "Bu değişimle birlikte ülkemiz doğal gaz tüketiminde yıllık yaklaşık 1,3 milyar liralık tasarruf sağlanması beklenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Memur ve emeklinin gözü Temmuz zammında! En düşük maaş kaç lira olacak?
Memur ve emeklinin gözü Temmuz zammında! En düşük maaş kaç lira olacak?
Elder Yönetim Kurulu Başkanı Erdeniz: Elektrik dağıtımında 10 yılda en az 50 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı var
Elder Yönetim Kurulu Başkanı Erdeniz: Elektrik dağıtımında 10 yılda en az 50 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı var
Emlak Konut Anahtar Fikirler Zirvesi başladı
Emlak Konut Anahtar Fikirler Zirvesi başladı
Bakan Işıkhan, 30'uncu Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Toplantısı'na başkanlık etti
Bakan Işıkhan, 30'uncu Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi Toplantısı'na başkanlık etti
Son Haberler
Japonya'da 5.8 büyüklüğünde deprem
Japonya'da 5.8 büyüklüğünde deprem
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 235'e yükseldi
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 235'e...
Rusya: Batı Avrupa, Ukrayna'da barışın sağlanmasında en büyük engel
Rusya: Batı Avrupa, Ukrayna'da barışın sağlanmasında en büyük...
İngiltere: ABD-İran mutabakatının ardından bir gemi ilk kez saldırıya uğradı
İngiltere: ABD-İran mutabakatının ardından bir gemi ilk kez saldırıya...
İstanbul merkezli 11 ilde 4 ayrı suç örgütüne operasyon: 51 gözaltı
İstanbul merkezli 11 ilde 4 ayrı suç örgütüne operasyon: 51 gözaltı
Kayıp Polis, göreve gitmeden eşinden helallik istemiş
Kayıp Polis, göreve gitmeden eşinden helallik istemiş

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.