• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
08:40
Hürmüz Boğazı'nda bir tanker vuruldu
08:35
Cezayir'de çıkan orman yangınlarında 12 kişi hayatını kaybetti
08:29
Fransa'da araç kalabalığın arasına girdi: 1 ölü, 10 yaralı
08:19
Spor salonunda kadına şiddet kamerada
07:53
Bursa'da mühürlenen boya imalathanesinde yangın
06:40
Avcılar'da oto galeriye ait park halindeki otomobiller alev alev yandı
04:59
Büyükçekmece'de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı
03:14
Adana'da kauçuk ayakkabı tabanı fabrikasında yangın
03:11
Bursa'da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı
02:47
Bursa'da kavga sonrası tüfekle ateş açıldı: 2 yaralı
01:19
Şanlıurfa'da iki yolcu otobüsü çarpıştı: 13 yaralı
00:11
Diyarbakır'da iki kardeşin bıçaklı kavgası: 1 ölü
00:04
Vali Gül, Fatih'te 'Bir Milletin Zafer Günleri' etkinliğine katıldı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Dünyada ayçiçeği üretim alanları düşerken, Türkiye'de yüzde 10 ile 15 arasında arttı
Ekonomi
Yayınlanma: 04 Ocak 2023 - 15:02
Güncelleme: 04 Ocak 2023 - 15:03

Dünyada ayçiçeği üretim alanları düşerken, Türkiye'de yüzde 10 ile 15 arasında arttı

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, düzenlediği basın toplantısında 2022 yılını ve pandemiyi değerlendirdi. Kırbiç, stratejik ürün olarak değerlendirilen ayçiçeğinin dünyada üretim alanlarının düşmesine karşılık, Türkiye'de yüzde 10 ile 15 arasında arttığını ifade etti.

Ekonomi
04 Ocak 2023 - 15:02
Güncelleme: 04 Ocak 2023 - 15:03
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, düzenlediği basın toplantısında 2022 yılını ve pandemiyi değerlendirdi. Kırbiç, stratejik ürün olarak değerlendirilen ayçiçeğinin dünyada üretim alanlarının düşmesine karşılık, Türkiye'de yüzde 10 ile 15 arasında arttığını ifade etti.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, yönetim kurulu ile birlikte basın toplantısı düzenledi. 2022 yılı ve pandeminin değerlendirildiği toplantıda Kırbiç, stratejik ürün olarak değerlendirilen ayçiçeğinin dünyada üretim alanlarının düşmesine karşılık, Türkiye'de yüzde 10 ile 15 arasında artığını ifade ederek, "2 yıl pandemi sürecinin ardından Rusya ve Ukrayna savaşı, dünyada gıdanın önemini daha da yukarılara taşımıştır. Faaliyet alanımız olan ayçiçeği de dünyada aranır hale gelmiş, özellikle geçtiğimiz yıl tüm dünyada ayçiçeği ve ayçiçeği yağı ile ilgili sıkıntılar yaşanmıştır. Bu sürecin ardından ülkemizde tarım teşkilatları, bazı belediyeler ve bizlerin katkılarıyla ayçiçek ekim alanlarında yüzde 10-15 oranında artış sağlanmıştır. Bu da üretime yansımıştır. Ancak yeterli midir? Bu üretim miktarı da ülkemizin ihtiyacını karşılamamaktadır. Ayçiçeği yağı anlamında şu anda ülkemizin ancak yüzde 65-70'ini karşılayabiliyoruz. Bu yüzden ayçiçeği üretiminin daha da artması, ülke ihtiyacını karşılaması hatta ve hatta dışarıya ihraç edilmesi bile mümkündür. Çünkü ayçiçeği ülkemizin her alanında yetişebilen bir bitkidir. Bazı alanlarda biraz daha yüksek, bazı alanlarda verimi daha az olmasına rağmen her türlü iklim şartlarında yetişme mukavemeti olan bir bitkidir. İnşallah önümüzdeki yıllarda ayçiçeği üretimini artırıp, ülke ihtiyacını karşılarız. Bunun yolu da çiftçilerimizin para kazanmasından geçer. Desteklerin artırılması, çiftçilerin para kazanması ayçiçeğinin üretim miktarını artıracaktır" dedi.

"310 bin ton civarında ürün alımı gerçekleştirdik"

Bu dönemde 310 bin ton ürün aldıklarını vurgulayan Kırbiç, "Özellikle bu yıl Trakya Birlik'in, ülkemizdeki çiftçilere, ayçiçeği üreticilerine katkısı büyük oldu. Sizlerin de takip ettiği gibi piyasalarda Trakya Birlik'in faaliyet alanı olmadığı illerde ayçiçek üreticileri bizim aldığımız rakamların çok altında satmak zorunda kalmıştır. Çünkü dünyadaki gelişmeler, kuzeyimizdeki Ukrayna-Rusya'da devir stokları, tahıl koridoru ile ülkede ayçiçeği üretimi anlamında ciddi bir akış olmuş. Bu da ülkemizdeki ayçiçek fiyatlarının çiftçi beklentisinin altında gelişmesini oluşturmuştur. Ancak Trakya Birlik olarak çiftçilerimizi memnun eden bir fiyat açıkladık. Bu da kampanya döneminde alım miktarımıza yansıdı. Geçtiğimiz dönem bir önceki yıla göre yaklaşık 32 bin ton fazla ürün alarak 310 bin ton civarında ürün alımı gerçekleştirdik" diye konuştu.

"Trakya Birlik yerli tohum üretecek"

Tohum ıslah çalışmasıyla yağ oranı yüksek ayçiçek tohumları üretimi yapacaklarını anlatan Kırbiç, "Tohum şirketinde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve yurt dışından da bazı partnerlerimizle tohum ıslah çalışmalarımız var. Ayrıca sadece kendimizin geliştirdiği yeni ayçiçeği tohumları ve buğday tohumları var. Bu gelecekte en önemli projelerden bir tanesidir. İnşallah önümüzdeki yıllarda Trakya Birlik'in kendi ürettiği verimli, yağ oranı yüksek ayçiçek tohumları üretimi gerçekleştirilecektir. Bu da hem ülkemiz hem bölgemiz hem de kurumumuz için oldukça önem arz etmektedir. İnşallah bu çeşitlerle biz de piyasada bir yer ediniriz" şeklinde konuştu.

"Yıllar önce iklim değişikliği söylendiğinde, o zaman çok ciddiye almadık"

İklim değişikliğine değinen Kırbiç, "Kuraklıkla ilgili alınabilecek bazı kültürel tedbirler var. Yıllar önce iklim değişikliği söylendiğinde, o zaman çok ciddiye almadık. Son yıllarda yaşadığımız felaketlere baktığımızda bu anlaşılıyor. Bir bölgede çok sert kuraklık yaşanırken, başka bir bölgede seller yaşanmakta. Bu iklim değişiklikleri, tarımsal üretim anlamında da ciddi sıkıntılar oluşturmaktadır. Kuraklıkla ilgili özellikle sulama faaliyetlerinin önemini daha da arttı. Özellikle boşa akıp giden nehirlerde birtakım çalışmalar yürütülmekte. Bunların artırılması bir nebze kuraklığı ortadan kaldıracaktır" ifadelerine yer verdi.

11 Ocak tarihinde yapılacak Trakya Birlik'in olağan genel kurulunda mevcut yönetimle birlikte yeniden aday olduklarını ifade eden Kırbiç, "Ortaklarımız, delegelerimiz bizi bu göreve tekrar layık görürse, 'Nerede kalmıştık?' deyip bu göreve devam edeceğiz" diye konuştu.

Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen de çok uzun süre ülkede ayçiçeği üretilmeyen alanlarda da artık ayçiçeği ekimi yapıldığına değinerek, "Birçok 1 milyon 900 bin tona varan bir rakama vardık. Bu tarihi bir rekor oldu. Bu bizim ülke yeterliliği hedefimiz için çok önemli bir yıl oldu. Burada hasat döneminde çiftçilerimize, ortaklarımıza faydaların hissedildiği bir yıl oldu. Hali hazırda entegre tesislerimizde yüzde 50 oranında artış sağlayacak bir yatırımın sonuna geldik" ifadelerini kullandı.


Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Mahmut Özgener, İZTO Başkanlığına yeniden aday olduğunu açıkladı
Mahmut Özgener, İZTO Başkanlığına yeniden aday olduğunu açıkladı
Altın fiyatlarında son durum
Altın fiyatlarında son durum
İhracatta Bursa farkı
İhracatta Bursa farkı
Toplam 49,5 megavat kurulu güce sahip Gelgit RES, devreye alındı
Toplam 49,5 megavat kurulu güce sahip Gelgit RES, devreye alındı
Son Haberler
Hürmüz Boğazı'nda bir tanker vuruldu
Hürmüz Boğazı'nda bir tanker vuruldu
Cezayir'de çıkan orman yangınlarında 12 kişi hayatını kaybetti
Cezayir'de çıkan orman yangınlarında 12 kişi hayatını kaybetti
Fransa'da araç kalabalığın arasına girdi: 1 ölü, 10 yaralı
Fransa'da araç kalabalığın arasına girdi: 1 ölü, 10 yaralı
Spor salonunda kadına şiddet kamerada
Spor salonunda kadına şiddet kamerada
Bursa'da mühürlenen boya imalathanesinde yangın
Bursa'da mühürlenen boya imalathanesinde yangın
Pamukkale Belediyesi'nin kurslarına 5 bin 500 genç katılıyor
Pamukkale Belediyesi'nin kurslarına 5 bin 500 genç katılıyor

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.