• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
09:22
ABD helikopteri Umman Denizi'ne acil iniş yaptı: 1 kişi kayıp
09:19
'Yaz sıcaklarında kalbinizi korumayı ihmal etmeyin'
09:17
Küçükçekmece'de güvenlik görevlisini öldüren meslektaşı yakalandı; saldırıdan sonra hiçbir şey olmamış gibi işe gitti
09:14
Katar: ABD ile İran arasındaki görüşmelerde ilerleme sağlandı
09:14
ABD 10 kişi kaldığı maçta Bosna Hersek'i mağlup etti
09:06
Venezuela'da 7 günlük ulusal yas ilan edildi
08:49
Kiev Belediye Başkanı Kliçko: Kent hava saldırısı altında
08:40
Trump: İspanya NATO üyesi, ama iyi NATO üyesi değil
08:26
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 295'e yükseldi
08:20
ABD Başkan Yardımcısı Vance: Trump mecbur kalmadıkça İran'a ordu göndermeyecek
07:36
Takla atan otomobildeki sürücü hayatını kaybetti etti
07:06
Boru döşeme gemisi 'JSD6000' İstanbul Boğazı'ndan geçiyor -1
02:47
İzmir'de 51 yıl 4 ay hapisle aranan şüpheli yakalandı
02:42
Alanya'da otel çatısında yangın
02:03
Deniz Akkaya, ev sahibinden şikayetçi oldu
00:39
Kayserispor'un 60'ıncı yılı coşkuyla kutlandı
00:36
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
00:02
Manisa'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dünya Diyabet Günü'nde uzmanı uyardı: 50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi 
Sağlık
Yayınlanma: 13 Kasım 2023 - 11:21

Dünya Diyabet Günü'nde uzmanı uyardı: 50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi 

Sağlık
13 Kasım 2023 - 11:21
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dünya Diyabet Günü'nde uzmanı uyardı: 50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi 
- Dünyada olduğu gibi görülme oranı Türkiye'de de artış gösteren diyabet hastalığında erken teşhis hayati önem taşıyor. Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin 50 yaş altı körlüklerin bir numaralı sebebi olduğunu söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Erden, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü'ne özel açıklamalarda bulundu. Erden, "Diyabetik retinopati görme yetisinde yüzde 5 ile yüzde 90 arasında kayıplar yaşanmasına sebep oluyor ve 50 yaş altındaki bireylerde körlüğe yol açan bir numaralı sebep olarak öne çıkıyor" dedi.  

Türkiye'de önceleri diyabetli hasta sayısının Avrupa ülkelerinden daha yavaş artarken son yıllarda Avrupa ülkelerinden daha hızlı artış gösterdiğini; bugün Türkiye'de bilinen, yaklaşık 12 milyon diyabet hastası olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Erden, "Diyabet, kanda bulunan glikoz ve şeker oranlarının artmasıyla ortaya çıkan ciddi bir metabolik rahatsızlıktır. Retina damarlarının tıkanması sebebiyle göz rahatsızlıklarının oluşmasına yol açan bu hastalığa sahip kişilerin düzenli göz muayenelerini aksatmadan gerçekleştirmeleri, görme yetisinin korunması açısından çok büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.  

"DİYABETE BAĞLI OLARAK YÜKSEK ORANDA GÖRME KAYIPLARI YAŞANABİLİYOR" 

Diyabetli hasta gruplarında zamanında ve düzenli göz muayenesi yaptıranların sayısının oldukça düşük olduğuna dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Erden "Bu hastaların çoğunluğunun semptomlar görülmeye başlandığında, yaklaşık yüzde 3'ünün ise görme yetisini kaybettiğinde göz doktoruna başvuruyor. Bu durumda gelen hastanın tekrar görmesini sağlamak mümkün olmuyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Türkiye'de diyabet hastalarının yüzde 82'si bu hastalık yüzünden günlük aktivitelerini yapmakta zorluklar yaşıyor; araştırmaya katılan hastaların tamamı ise bu hastalığın mental sağlıklarını olumsuz etkilediğini söylüyor" şeklinde konuştu.  

Gözlerde diyabet sebebiyle oluşan hastalıklar arasında en sık görülenin diyabetik retinopati olduğunu ve bu hastalığın yüzde 90'a varan görme kayıplarına yol açabileceğini ifade eden Doç. Dr. Burak Erden, "Şeker hastalığı, retinadaki kılcal damarların yapısını bozarak hücre kaybına yol açmaya, damar geçirgenliğinin bozulmasına, sarı nokta bölgesinde sıvı ve yağlı maddelerin birikmesine ve beraberinde kılcal damarların tıkanarak beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına neden olur. Retinada kendiliğinden kanayabilen yeni damarlar oluşur. Retinanın önünde ve içinde oluşan kanamalar gözün arka boşluğuna sızabilir. Retinada damarlı zarlar oluşur ve sonuçta ciddi görme kayıpları, ağrılı göz tansiyonu yükselmeleri meydana gelir" şeklinde uyarılarda bulundu. 

50 YAŞ ALTI KÖRLÜKLERİN BİR NUMARALI SEBEBİ 

Diyabetik retinopati etkilerinden bahseden Doç. Dr. Burak Erden, "Bu hastalık görme yetisinde yüzde 5 ile yüzde 90 arasında kayıplar yaşanmasına sebep oluyor ve 50 yaş altındaki bireylerde körlüğe yol açan bir numaralı sebep olarak öne çıkıyor. Diyabet hastalarının, özellikle hastalığın beşinci yılından itibaren yılda en az bir kez göz muayenesi olmaları ve göz diplerini kontrol ettirmeleri gereklidir. Diyabetik retinopati teşhisi konulan hastalarda ise 3-4 aylık süreçlerde düzenli muayenelerini gerçekleştirmeleri, görme yetisinin kaybedilmemesi açısında olmazsa olmazlardan bir tanesi" diye konuştu. 

DİYET VE HAREKETLİ YAŞAM TARZI ÇOK ÖNEMLİ 

Diyabet gelişimindeki en önemli etkenlerden birisinin Obezite olduğunun altını çizen Doç. Dr. Burak Erden, "Hareketli bir yaşam tarzının seçilmesi, bunun yanında açlık ve tokluk kan şekeri arasındaki değişkenliğin kontrol altına alınarak kan şekeri regülasyonunun sağlanması gerekir. Diyabet sebebiyle gözlemlenen diyabetik retinopatinin teşhis ve tedavi sürecinde kontrol süresi 3-4 aya kadar indirilebilir. Tatlı tüketiminin azaltılması etkileri yavaşlatmaya yardımcı olacaktır. Erken teşhis konulan hastalarda ise argon lazer tedavisi ile gözün ömrünü uzatmak mümkün. Kronik bir hastalık olan diyabetten kurtulmak mümkün değilken, diyabetik retinopatide de tedavilerin temel amacı hastalığın hızını yavaşlatmaktır" diye konuştu.  


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
'Yaz sıcaklarında kalbinizi korumayı ihmal etmeyin'
'Yaz sıcaklarında kalbinizi korumayı ihmal etmeyin'
Sıradan sanılıyor ama çok tehlikeli! Tek bacakta şişlik ciddiye alınmalı
Sıradan sanılıyor ama çok tehlikeli! Tek bacakta şişlik ciddiye alınmalı
Zayıflama iğnesi hamile mi bırakıyor?
Zayıflama iğnesi hamile mi bırakıyor?
Kalp damar hastalıklarından ölüm ilk sırada
Kalp damar hastalıklarından ölüm ilk sırada
Son Haberler
ABD helikopteri Umman Denizi'ne acil iniş yaptı: 1 kişi kayıp
ABD helikopteri Umman Denizi'ne acil iniş yaptı: 1 kişi kayıp
'Yaz sıcaklarında kalbinizi korumayı ihmal etmeyin'
'Yaz sıcaklarında kalbinizi korumayı ihmal etmeyin'
Küçükçekmece'de güvenlik görevlisini öldüren meslektaşı yakalandı; saldırıdan sonra hiçbir şey olmamış gibi işe gitti
Küçükçekmece'de güvenlik görevlisini öldüren meslektaşı...
Katar: ABD ile İran arasındaki görüşmelerde ilerleme sağlandı
Katar: ABD ile İran arasındaki görüşmelerde ilerleme sağlandı
ABD 10 kişi kaldığı maçta Bosna Hersek'i mağlup etti
ABD 10 kişi kaldığı maçta Bosna Hersek'i mağlup etti
Dolar/TL, 28,59 seviyesinden işlem görüyor
Dolar/TL, 28,59 seviyesinden işlem görüyor

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.