• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
09:45
Bursa’da birçok bölgede elektrikler kesilecek!
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Dosyası rafta unutulan dava, 45 yıl sonra kaldığı yerden devam edecek
Haberler
Yayınlanma: 05 Kasım 2023 - 09:53
Güncelleme: 05 Kasım 2023 - 09:53

Dosyası rafta unutulan dava, 45 yıl sonra kaldığı yerden devam edecek

Haberler
05 Kasım 2023 - 09:53
Güncelleme: 05 Kasım 2023 - 09:53
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dosyası rafta unutulan dava, 45 yıl sonra kaldığı yerden devam edecek

İZMİR'de Yargıtay'ca 1977'de bozulup yerel mahkemeye gönderilen tapu iptali ve tescil davası dosyası, rafta unutuldu. Tarafların ve taraf avukatlarının hayatını kaybettiği, şans eseri ortaya çıkan davanın görülmesine 45 yıl 9 ay 11 gün sonra yeniden yerel mahkemede devam edilecek.

Menderes'te oturan Gülizar C. ile 4 akrabası arasında ilçedeki bir arsa nedeniyle anlaşmazlık çıktı. Bunun üzerine Gülizar C., 1974'te durumu yargıya taşıyıp, tapu iptali ve tescil davası açtı. İzmir 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi, 1 Kasım 1976'da davanın reddine ve söz konusu taşınmazın davacı lehine tesciline karar verdi. Kararın ardından tarafların itirazları üzerine dosya, Yargıtay'a taşındı. Dosyayı inceleyen Yargıtay, 4 Mayıs 1977'de İzmir 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını bozup, dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Fakat taraflara ve avukatlara bir daha tebligat yapılmadı. Yargıtay'ın bozma kararının ardından yerel mahkeme tarafından da hiçbir işlem yapılmadı.

TARAFLAR HAYATINI KAYBETTİ

Rafta unutulan dosya, şans eseri ortaya çıktı. Mirasçılar, geçen günlerde aynı taşınmazın satılması ile ilgili bir dava daha açtı. Davanın görüldüğü Menderes Sulh Hukuk Mahkemesi, taşınmazın üzerinde tedbir olduğunu tespit etti. Araştırmalar neticesinde taşınmaz için açılan davanın 1976'dan bu yana açık olduğu, bu nedenle de taşınmaz üzerinde tedbir görüldüğü belirlendi. Bu süre zarfında tarafların ve hatta taraf avukatlarının da hayatlarını kaybettiği ortaya çıktı. Kimlik çalışmaları sonucunda 40 mirasçıya ulaşılırken, 15 Şubat 2024'e duruşma günü verildi. 4 Mayıs 1977'de Yargıtay'dan dönen dosyaya, 45 yıl 9 ay 11 gün sonra yeniden İzmir 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde kaldığı yerden devam edilecek.

'KARAR DEFTERİNDE KAPANMADIĞINI GÖRDÜK'

Unutulan dosyayı ortaya çıkaran avukatlardan Erdoğan Zeren, süreci anlattı. Zeren, "Menderes Sulh Hukuk Mahkemesi'ndeki davada taşınmaz üzerinde tedbir olduğu görülüyor. Mahkeme de tedbirin kaldırıp, kaldırılmadığı ile ilgili yazı yazıyor. İlgili mahkeme yazıya cevap vermeyince müvekkiller, bu işlemin görülmesi ve hızlandırılması için bize müracaat etti. Dosyaya dahil olduktan sonra mahkemeye gidip, araştırma yaptım ve karar defterinde bu dosyanın kapanmadığını gördük. Dosyanın araştırılmasını istediğimizde adliyenin taşınması sırasında rafa kaldırıldığı ve yıllarca orada kaldığı ortaya çıktı. Dosyanın Yargıtay dönüşünde taraflara tebligatların yapılmadığı, dolayısıyla da bırakıldığı tespit edildi" dedi.

'UYAP'A KAYDI YAPILDI'

Dava dosyasının İzmir Adliyesi'ndeki en eski dosya olduğuna vurgu yapan Zeren, "45 yılı aşkın bir süredir rafta bekleyen bir dosya. Onlarca teftiş görüyor. İnceleme denetleme görüyor. Her yıl sonunda da dosya tasvibi yapıldığında açık dosya olarak sistemde görülmesi gerekiyor. Ancak dosya atlatılmış. Karar düzeltme yolunun bitirilmesi için usulü tebligatların yapılması gerekiyordu. Mahkeme de bizlerden yardım istedi. Dosya incelemesi yaptık. Davacının mirasçılarını tespit ettik. Davalıların ve ölen davalıların mirasçılarını tespit ettik. Taraf teşkili sağladıktan sonra dosyanın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) girişini yaptık. Artık dosya 2023 yılında 1974 esasıyla UYAP'a kaydı yapılmış oldu. Tahminimce, İzmir Adliyesi'ndeki en eski dosyadır. En eski olmasının sebebi çetrefilli olması değil; tamamen rafta unutulmuş olmasıdır. Usulen karar düzeltmeye herhangi bir başvuru yapılmadı. Bu nedenle 15 Şubat'a duruşma günü verildi. İlk derece mahkemesinde yargılama sürecek" diye konuştu.

'YARGITAY KARARI DAKTİLO İLE YAZILMIŞ'

1974 esaslı dosyaya bakacak olmanın kendisi için ilginç olduğunu belirten Zeren, "Yargıtay kararı daktilo ile yazılmış. Üzerinde hiçbir çizik yok. Çok düzenli yazılmış. Sade bir Türkçe kullanılmış. Benden yaşça büyük bir dosyaya bakıyor olmak; çok ilginç geldi. Tabii dosyaya bakan meslektaşlarımızın yaşamlarını yitirmesi de çok üzücü. Bu dosyayı onların sonlandırmasını isterdim. Bu da mesleğimizin cilvelerinden" dedi.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Dünyanın en çok aranan 20 mesleği belli oldu
Dünyanın en çok aranan 20 mesleği belli oldu
İşte Türkiye’nin nüfusu
İşte Türkiye’nin nüfusu
Plaka değiştirince hayatı kâbusa döndü!
Plaka değiştirince hayatı kâbusa döndü!
AK Parti'den Fatma Betül Sayan için olay çağrı
AK Parti'den Fatma Betül Sayan için olay çağrı
Son Haberler
Diyetisyen tek tek açıkladı: Tansiyon dengelemeye birebir faydalı 4 besin grubu!
Diyetisyen tek tek açıkladı: Tansiyon dengelemeye birebir faydalı...
Çocuklarda enfeksiyon alarmı! Uzmanından 6 kritik uyarı
Çocuklarda enfeksiyon alarmı! Uzmanından 6 kritik uyarı
Dünyanın en çok aranan 20 mesleği belli oldu
Dünyanın en çok aranan 20 mesleği belli oldu
KAAN ve HÜRJET İçin Bursa’dan kritik hamle!
KAAN ve HÜRJET İçin Bursa’dan kritik hamle!
İşte Türkiye’nin nüfusu
İşte Türkiye’nin nüfusu
Vicdansız hırsız yardım kumbarasını çaldı: O anlar kamerada
Vicdansız hırsız yardım kumbarasını çaldı: O anlar kamerada

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.