• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
01:05
Mersin'de derede akıntıya kapılan Enes boğuldu
00:42
Tekirdağ Kiraz Festivali'nde Sakiler ve Demet Akalın konseriyle sona erdi
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Dijitalleşme verimliliği artırıyor, imalat maliyetlerini düşürüyor
Ekonomi
Yayınlanma: 16 Ekim 2020 - 11:24
Güncelleme: 16 Ekim 2020 - 11:24

Dijitalleşme verimliliği artırıyor, imalat maliyetlerini düşürüyor

Endüstriyel nesnelerin interneti (IIoT), dijital ikiz, enerji verimliliği, Endüstri 4.0'la ilgili Türkiye ve Almanya'da son yıllarda yaşanan gelişmeler ve yeni uygulamalar, Ege Demir ve...

Ekonomi
16 Ekim 2020 - 11:24
Güncelleme: 16 Ekim 2020 - 11:24
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dijitalleşme verimliliği artırıyor, imalat maliyetlerini düşürüyor
Endüstriyel nesnelerin interneti (IIoT), dijital ikiz, enerji verimliliği, Endüstri 4.0'la ilgili Türkiye ve Almanya'da son yıllarda yaşanan gelişmeler ve yeni uygulamalar, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği organizasyonu Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi katkılarıyla gerçekleşen dijital forumda konuşuldu.
Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası, Bayern International ve Bavyera Ekonomi Bakanlığı iş birliğindeki webinara, Türk ihracatçı firmalar ve kurum temsilcileriyle Alman firma ve kurum yetkilileri katıldı.vAynı zamanda 14-15 Ekim tarihlerinde Concept Laser, AUDİ Ingolstadt Fabrikası ve Endüstri 4.0 fabrikası olarak da bilinen Siemens Amberg Fabrikasına sanal ziyaret gerçekleştirildi.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Endüstri 4.0'ın Ticaret Bakanlığının 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda, küresel piyasalarda daralma yaşanan bugünlerde firmalara rekabet avantajı sağlayacağı görüşünü paylaştı.
Ertan, "Endüstri 4.0 üzerine çalışmaya 2017'de Almanya'nın Bavyera bölgesine gerçekleştirdiğimiz teknik heyetle başladık. Dünya çapında lider otomasyon teknolojisi tedarikçisi Festo, dünya otomotiv devlerinden BMW fabrikası ve MAN Diesel&Motors firmalarını ziyaret ettik. Endüstri 4.0'ın ne olduğunu, işletmelerde nasıl uygulandığını anlamak ve iyi uygulama örneklerini yerinde ziyaret ederek inceleme fırsatı yakaladık. Bavyera Ekonomi Bakanlığı ile bir araya gelerek bölgelerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldık, iş birliği fırsatlarını değerlendirdik. İlk etkinliğimizin devamı niteliğindeki bu etkinliğimizle iki yıl içerisinde Endüstri 4.0 konusunda yaşanan gelişmeleri takip edebilmeyi, Almanya'da ve Türkiye'de konusunda uzman firma ve kurum temsilcilerinin ağzından dinleyerek sektörümüze yeni bir bakış açısı katmayı hedefliyoruz" dedi.

Bavyera dünyanın en önemli endüstri 4.0 bölgesi
Ertan, pandeminin küresel tedarik zincirlerini etkilemesiyle zorlu zamanlar geçiren ihracatçı firmaların, rakiplerinin bir adım önüne geçmelerinde Endüstri 4.0 ve dijitalleşmenin önemli olduğuna dikkat çekti.
Yalçın Ertan, "Bavyera Bölgesi Endüstri 4.0 konusunda dünyada lider konumunda bulunduğu için ayrıca öneme sahip. 2020 yılı ocak-eylül dönemi demir ve demir dışı metaller ihracatı Türkiye genelinde değer bazında 14,8 milyar dolar olurken, birliğimiz üzerinden gerçekleştirilen ihracat ise 976 milyon dolar oldu. Hem Türkiye genelinde hem de Ege Bölgesi ihracatında Almanya ilk sırayı aldı. Bizim en büyük ihracat partnerlerimizden olan Almanya ile hem ticari hem de teknolojik ilişkilerimizi geliştirmemiz ve sağlamlaştırmamız iki ülke için de fayda sağlayacak" şeklinde konuştu.

"Türkiye bizim için önemli bir ortak"
Bavyera Ekonomi Bakanlığı Uluslararasılaştırma ve Sanayi Bölüm Müdürü Dr. Markus Wittmann, Endüstri 4.0'ın uluslararası rekabet açısından şirketler için çok önemli olduğunu söyledi.
Markus Wittmann, "2017'de Bavyera'ya delegasyon geldi ve Almanya'da neler olduğuna dair fikir alışverişi yapıldı. Biz bunu devam ettirmek istiyoruz. Bavyera ile Türkiye arasında 5 milyar Euro'luk ticaret hacminden bahsediyoruz. Gelecek yıl bu yıldan daha iyi olacağına eminiz. Bavyera endüstrinin dönüşüm geçirdiği bir yer. Tüm bunlar uluslararası alana yayılmalı ve Türkiye bizim için çok önemli bir ortak. Doğu'da ve Batı'da iş birliğimizi artırırsak rekabeti artırabiliriz. Almanya'da otomotiv ve makine sektörü güç zamanlardan geçiyor. Dönüşüm ve iş birliği yapma fırsatlarına bakmalıyız" dedi.

"Projelerimizle dijital devrimi gerçekleştiriyoruz"
Ticaret Bakanlığı Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Muhammed Emin Torunoğlu da, "Dijitalleşme iş yapma şekillerini değiştiriyor. Bakanlık olarak projelerimizle dijital devrimi gerçekleştiriyoruz. Teknolojileri günlük prosedürlere dahil etmeliyiz. Mevzuat kolaylaştırıcı olmalı ve teknolojinin etkilerini düşünmemiz gerek. Şirketleri teşvik etmek için gerekli mekanizmalarımız var. Bu sayede rekabetçi avantaj kazanabilirler. Dijital dönüşüm veri toplamada yardımcı olacak ve kamu-özel sektör arasındaki işbirliğini destekleyecektir. Kişisel güvenliğe özen gösterilmesi gerekiyor" diye aktardı.

Dijitalleşme ne kadar fazlaysa ciro o kadar fazla
Daha esnek üretim süreçleriyle daha uygun maliyetlerle ürün üretiminin mümkün olduğundan bahseden Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, şöyle devam etti:
"Ürünlerin tasarım ve üretim süreçlerinin tamamen dijital süreçlerde tamamlanabilmesi sayesinde üretimde optimizasyon ve kaynak verimliliğinde artışlar sağlanmıştır. Bulut bilişim gibi imkânları kullanarak teknolojiye ulaşmada ve rekabet etmede artık KOBİ'lerin büyük firmalarla aynı imkânlara daha kolay ulaşabildikleri gözlenmektedir. Endüstri 4.0 ile birlikte ürünlerin pazara çıkış süreleri yüzde 25 ile yüzde 50 arasında azalabilecek ve yüzde 70'e kadar enerji tasarrufu sağlanabilecektir. Türkiye'nin ise Endüstri 4.0 teknolojilerini üretim sürecine dahil etmek için önümüzdeki 10 yıllık süreçte, yılda yaklaşık 10-15 milyar TL yatırım yapması gerektiği tahmin edilmektedir. Bu yatırımların ülkemiz ekonomisinde yıllık yüzde 1'in üzerinde ek büyüme ve toplam üretim ile dönüşüm maliyetleri açısından yüzde 15'e varan verimlilik artışı sağlaması beklenmektedir."
Fraunhofer IGCV'den Dr. Andrea Hohmann ise "Dijitalleşmenin verimliliğe ve imalat maliyetlerine çok etkisi var. Dijitalleşme ne kadar fazlaysa ciro o kadar fazla. Bavyera, Almanya'ya göre yüzde 2 kadar daha ilerde" dedi.
İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Piyasalarda son durum
Piyasalarda son durum
Kuş gribi Türkiye'ye yaradı
Kuş gribi Türkiye'ye yaradı
Vergi borcu taksitlendirmede yeni dönem
Vergi borcu taksitlendirmede yeni dönem
TAREKS'ten geçemeyen yüzde 3,2 ürünün ithalatına izin verilmedi
TAREKS'ten geçemeyen yüzde 3,2 ürünün ithalatına izin verilmedi
Son Haberler
Mersin'de derede akıntıya kapılan Enes boğuldu
Mersin'de derede akıntıya kapılan Enes boğuldu
Tekirdağ Kiraz Festivali'nde Sakiler ve Demet Akalın konseriyle sona erdi
Tekirdağ Kiraz Festivali'nde Sakiler ve Demet Akalın konseriyle...
Sarıyer'de husumetlisini silahla yaralayan şüpheli, saldırı anını cep telefonuyla kaydetti
Sarıyer'de husumetlisini silahla yaralayan şüpheli, saldırı anını...
Atıyla birlikte girdiği gölette hayatını kaybetti
Atıyla birlikte girdiği gölette hayatını kaybetti
Kaldırımda yürürken, 'Neden yan baktın?' tartışmasında bıçakla yaralandı
Kaldırımda yürürken, 'Neden yan baktın?' tartışmasında...
"Kontes" bir defada 17 yavru doğurdu
"Kontes" bir defada 17 yavru doğurdu

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.