• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
02:57
Beyoğlu'nda bodrum katında duvar çöktü; 5 katlı bina tahliye edildi
02:36
Çuvala koyulan köpeği, hayvansever kadın kurtardı
01:52
Kayseri'de 4 katlı binada yangın; 4 kişi dumandan etkilendi
01:36
Kayseri'de firari 3 hükümlü yakalandı
01:23
Kayseri'de 21 yıl hapis cezasıyla aranan firari hükümlü yakalandı
01:09
Silivri'de ambulansa yol vermeyen sürücü kamerada
00:32
Kars'ta yüzlerce kişi ağıtlar yakıp, sine vurarak Kerbela şehitlerini andı
00:20
Soluk borusuna mama kaçan 2,5 yaşındaki bebek, hastanede öldü
00:08
Adana'da evde çıkan yangında 1 kişi dumandan etkilendi
00:03
Esenyurt'ta çarpışan otomobil ve motosiklet alev alev yandı: 2 yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Depremin Türkiye ekonomisine maliyeti 2 trilyon lira
Ekonomi
Yayınlanma: 17 Mart 2023 - 15:17

Depremin Türkiye ekonomisine maliyeti 2 trilyon lira

Ekonomi
17 Mart 2023 - 15:17
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar

KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerin ekonomik zararı yaklaşık 2 trilyon lira olarak hesaplandı. Rakamın 2023 yılı milli gelir beklentisinin yüzde 9'una denk geldiği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı ekonomik zarara ilişkin, Türkiye Deprem Toparlanma ve Yeniden İmar Değerlendirmesi Raporu yayımlandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin şiddet ve kapsadığı alan açısından yakın tarihte eşi benzeri olmayan bir felaket olduğu belirtildi. Depremler sonucunda 48 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, yarım milyondan fazla binanın hasar gördüğü, iletişim ve enerji alt yapısının zarar gördüğü kaydedildi. Depremden etkilenen 11 ilin toplam nüfusunun 2022 yılı için 14 milyon 13 bin 196 kişi olarak kaydedildiği belirtilerek, "Deprem bölgesinde 1 milyon 738 bin 35 kişi geçici koruma kapsamında ikamet eden göçmen nüfustur. 2021 yılı verilerine göre 11 ili kapsayan afet bölgesinde 3,8 milyon kişi istihdamda olup, bölge istihdamının ülke istihdamı içerisinde payı yüzde 13,3'tür. Çalışanların 2,3 milyonu kayıtlı, 1,5 milyonu ise kayıt dışı çalışmakta. Afet bölgesi genelinde istihdamın kayıt dışılık oranı yüzde 39 seviyesinde. Bölgedeki toplam bina sayısı yaklaşık 2,6 milyon. Depremden etkilenen 11 ildeki konut sayısı 2022 yılı itibarıyla 5,6 milyon düzeyinde olup, Türkiye genelindeki toplam konut stoku içindeki payı yüzde 14,05 düzeyinde. Depremden etkilenen illerin 2021 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıladan (GSYH) aldığı pay yüzde 9,8'dir" denildi. 

'KURUMSAL VE YASAL DEĞİŞİKLİKLER ÖNERİLDİ'

Depremin yol açtığı kayıp ve hasarın boyutunun ortaya konulduğu raporda, "Alandan gelen hasar ve kayıp verileri sürekli güncellendiğinden depremin hasar yansımaları zaman içerisinde revizyona uğrayabilecek. Bölgede gerçekleşen depremler, depreme dirençli kentler ve alt yapılar kurulmasının önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Depremlerde yaşanan ağır insani kayıpların yanı sıra zarar gören fiziki sermaye oldukça maliyetlidir. Şehirlerin tekrar faaliyete geçmesi için harcanacak kaynakların yükü de oldukça ağırdır. Bu kapsamda, raporda depreme dirençli yerleşim alanlarının ülke genelinde yaygınlaşması için bir dizi kurumsal ve yasal değişiklik önerilmiştir. Ayrıca, raporda söz konusu tedbirlerin doğru uygulanmasında azami titizliği ön plana alan ve tüm paydaşların iş birliğine dayanan afet risklerine karşı dirençliliğin artırılması için sistemsel değişiklikler önerilmektedir" ifadelerine yer verildi. 

2 TRİLYON TL ZARAR

Depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükü içerisinde en önemli bileşenini yüzde 54,9 oranıyla 56,9 milyar dolar ile konut hasarının oluşturduğu belirtilerek, "İkinci ağırlıklı hasar kalemi ise 242,5 milyar TL ile kamu altyapısı ve hizmet binalarındaki yıkımdan oluşmaktadır. Konut hariç özel kesim hasarı ise 222,4 milyar TL ile bir diğer önemli hasar kalemidir. Bu kalem içerisinde imalat sanayii, enerji, haberleşme, turizm, sağlık ve eğitim sektörleri, küçük esnaf ile ibadethanelere ilişkin hasar yer almakta. Ayrıca, sigortacılık sektörü kayıpları ve esnafın gelir kayıpları ile makroekonomik etkiler dikkate alındığında, depremin yol açtığı felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 2 trilyon TL düzeyinde olduğu tahmin edilmekte. Bu büyüklüğün 2023 yılı milli gelirinin yaklaşık yüzde 9'una ulaşabileceği öngörülmekte" denildi.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
DOA sistemine kayıtlı HOREKA sayısı hızla artıyor
DOA sistemine kayıtlı HOREKA sayısı hızla artıyor
SANKON: ABD-İran mutabakatını memnuniyetle karşılıyoruz
SANKON: ABD-İran mutabakatını memnuniyetle karşılıyoruz
İzmir'in Urla ilçesine 150 milyon TL'lik asfalt yatırımı
İzmir'in Urla ilçesine 150 milyon TL'lik asfalt yatırımı
Eminevim'e Brandverse Awards'tan altın ödül
Eminevim'e Brandverse Awards'tan altın ödül
Son Haberler
Beyoğlu'nda bodrum katında duvar çöktü; 5 katlı bina tahliye edildi
Beyoğlu'nda bodrum katında duvar çöktü; 5 katlı bina tahliye...
Çuvala koyulan köpeği, hayvansever kadın kurtardı
Çuvala koyulan köpeği, hayvansever kadın kurtardı
Kayseri'de 4 katlı binada yangın; 4 kişi dumandan etkilendi
Kayseri'de 4 katlı binada yangın; 4 kişi dumandan etkilendi
Kayseri'de firari 3 hükümlü yakalandı
Kayseri'de firari 3 hükümlü yakalandı
Kayseri'de 21 yıl hapis cezasıyla aranan firari hükümlü yakalandı
Kayseri'de 21 yıl hapis cezasıyla aranan firari hükümlü yakalandı
Kahramanmaraş'ta 628 kalıcı konutun yapımına devam ediliyor
Kahramanmaraş'ta 628 kalıcı konutun yapımına devam ediliyor

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.