• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
02:21
Tartıştığı kişiyi silahla yaralayan şüpheli taksiyle kaçarken yakalandı
02:07
Küçükçekmece'de akaryakıt istasyonunda fren yerine gaza basınca market deposuna daldı
00:49
Hafif ticari araç ile otomobilin çarpışması kamerada; 2 yaralı
00:46
Arnavutköy'de aracı ateşe veren 2 şüpheli yakalandı
00:38
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de
00:20
Kahvehanede silahlı kavga: 1 ölü, 5 yaralı
00:03
Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda yaşanan geçici tıkanıklık giderildi
00:00
Motosiklet bariyere çarptı; sürücü öldü, kız arkadaşı ağır yaralı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Depremden etkilenen 10 ili kapsayan OHAL tezkeresi TBMM Genel Kurulunda
Siyaset
Yayınlanma: 09 Şubat 2023 - 16:24

Depremden etkilenen 10 ili kapsayan OHAL tezkeresi TBMM Genel Kurulunda

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül: - "Bölgede zaman kaybının önüne geçilmesi maksadıyla OHAL ilan edilmesi son derece lüzumlu ve isabetli bir karar olmuştur" - "Büyük Türk milleti olarak devlet-millet el ele, milli dayanışma içerisinde bu zorlu sürecin üstesinden geleceğimize inanıyoruz"

Siyaset
09 Şubat 2023 - 16:24
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, deprem bölgesinde zaman kaybının önüne geçilmesi amacıyla OHAL ilan edilmesinin, son derece lüzumlu ve isabetli bir karar olduğunu söyledi.

Bülbül, TBMM Genel Kurulunda, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde olağanüstü hal (OHAL) ilanına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi üzerinde yaptığı konuşmada, depremler nedeniyle hayatlarını kaybeden vatandaşları rahmetle andıklarını söyledi.

Türkiye'nin, dünyanın önemli deprem kuşaklarından biri üzerinde yer aldığına işaret eden Bülbül, "1900 ile 2023 yılları arasında ülkemizde 75'ten fazla büyük ve yıkıcı deprem meydana gelmiş ve binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiştir." dedi.

Bülbül, Türkiye'de son yıllarda 4 büyüklüğünün üzerinde meydana gelen deprem sayısında artış görüldüğünü, elde edilen verilere göre, 2020 yılında 320, 2021 yılında 187 ve 2022 yılında ise 170 adet 4 büyüklüğünün üzerinde depremin meydana geldiğini aktardı.

Son 23 yıllık zaman dilimine bakıldığında 4,5 büyüklüğünün üzerinde 37 depremin meydana geldiğini ve bunların birçoğunda büyük yıkımların yaşandığını anımsatan Bülbül, şunları kaydetti:

"Son olarak Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023'te gece saat 4.17'de 7,7 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş ve bundan 9 saat sonra Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem meydana gelmiştir. Yaşanan bu son depremler birçok bilim adamı tarafından dünyanın en büyük afetlerinden biri olarak nitelendirilmiştir. Türkiye'nin yaşadığı en büyük deprem felaketi olarak değerlendirilen Kahramanmaraş'ta meydana gelen bu iki büyük depremin etkisinin yaklaşık 1200 atom bombası gücünde bir enerji etkisi oluşturduğu bilim adamları tarafından ifade edilmiştir. DSÖ tarafından 3. seviye uluslararası acil durum ilan edilmiş, depremin etkisini yoğun olarak gösterdiği Suriye ile birlikte yaklaşık 23 milyon kişinin depremden etkilendiği açıklanmıştır. Bu büyük depremlerin yanı sıra ilk depremden itibaren şimdiye kadar 1000'den fazla meydana gelen artçı deprem nedeniyle özellikle bölgede bulunan 10 ilimiz ve sayıları 13,5 milyonu bulan vatandaşımız depremden ağır şekilde etkilenmiştir."

-"113 bin 201 personel görevde"

Bülbül, elde edilen son bilgilere göre, bölgede 6 bin 444 binanın yıkıldığını, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Adana, ve Elazığ'da 14 bin 14 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 63 bin 794 vatandaşın da yaralandığını bildirdi.

Bu süreçte devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu, bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DAK, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet, Jandarma, UMKE, İtfaiye, Milli Eğitim Bakanlığı, STK, gönüllüler ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen personel ile toplam 5 bin 709'u uluslararası arama kurtarma ekiplerinden oluşmak üzere, alanda görev yapan toplam personel sayısının 113 bin 201 olduğunun altını çizen Bülbül, şöyle devam etti:

"Depremzede vatandaşlarımızın barınması için bölgede şu ana kadar 92 bin 738 AFAD çadırı kurulmuştur. Müsait durumda bulunan tüm otel ve misafirhaneler depremzede kardeşlerimizin kullanımına sunulmuştur. 10 ilimizde 77 sahra hastanesi kurulmuş, yaralı vatandaşlarımız askeri ve sivil hava araçlarıyla diğer illerde bulunan hastanelere nakledilmiştir. Bölgede bulunan vatandaşlarımızın yiyecek, içecek, barınma ve ısınma başta olmak üzere her konuda ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında geniş çaplı bir çalışma yürütülmekte ayrıca psikososyal destek hizmetleri de verilmektedir.

Aziz milletimiz büyüklüğünü ve asaletini bir kez daha göstermiş, kan bağışları, ayni ve nakdi yardımlar, gönüllü arama-kurtarma faaliyetleri olmak üzere deprem bölgesindeki kardeşlerimizden desteklerini ve dualarını esirgememiştir. Tüm Türkiye'de bir hafta süreyle milli yas ilan edilen bu süreçte Cumhurbaşkanımızın 6 Şubat 2023 tarihinde yapmış olduğu açıklamayla depremden etkilenen 10 ilimiz, Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Yine depremin şiddeti nedeniyle 8 Şubat 2023 tarihi itibarıyla ağır bir şekilde etkilenen bölgede 3 ay süreyle OHAL ilan edilmiştir. Bölgede zaman kaybının önüne geçilmesi maksadıyla OHAL ilan edilmesi son derece lüzumlu ve isabetli bir karar olmuştur."

- "Ameller ancak niyetlere göredir"

MHP Grup Başkanvekili Bülbül, OHAL'in bir zaruret hali olduğunu, böyle bir durumda toplumun korunması ve bekasının esas olması gerektiğini belirtti.

Bazı hakların kısıtlanmasından bahsedildiğine işaret eden Bülbül, ancak temel gayenin toplum ve fert yararının birlikte sağlanması olduğunun unutulmamasını istedi.

Bülbül, "Karşı karşıya olduğumuz deprem felaketlerinin etkili olduğu 10 ili içine alan coğrafya, bu coğrafyada ortaya çıkan yıkım, meydana gelen can kayıpları, oluşabilecek güvenlik ve asayiş boşlukları, süreç içerisinde söz konusu olabilecek riskler ve milli güvenliğimizle ilgili zafiyet ihtimalleri, OHAL ilanının gerekliliğini tartışmasız kılmaktadır." diye konuştu.

3 aylık sürenin oldukça ölçülü olduğunun kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Bülbül, OHAL süresinin uzun olduğu iddiasının, akla ve gerçeklere aykırı bir tutum olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi.

OHAL'in, bölgesel olarak gerekliliğinin tartışmasız şekilde karşılarında durduğunu, karara karşı çıkmanın doğru bir tavır olarak görülemeyeceğini anlatan Bülbül, şöyle devam etti:

"Yaşanan felaketlerde, 'devletimiz bu yıkımın altında kalır' diye bekleyenler, el ovuşturanlar; devlet bu yıkımın altında kalırsa üstte kimin veya kimlerin kalmasını beklemektedirler? Ameller ancak niyetlere göredir. Herkesin niyeti ne ise eline geçecek odur. Kimin mücadelesinin Allah'ın rızası ve milletin selameti için olduğunu da en iyi bilen Cenab-ı Allah'tır. Bize düşen Gazi Meclisimizde daima milletimiz için ve milletimize göre hareket ederek, aziz milletimizin bizlere yüklediği sorumluluğu, daima milletimizin menfaatine olacak şekilde yerine getirmek olacaktır. Büyük Türk milleti olarak devlet-millet el ele, milli dayanışma içerisinde bu zorlu sürecin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Dünyanın ve Cumhuriyet tarihinin en büyük deprem felaketlerini yaşadığımız bugünlerde samimi olarak devletimizin yanında yer alan, taziyelerini ileten, yardımda bulunan ve arama kurtarma ekiplerini gönderen başta dost ve kardeş ülkeler olmak üzere tüm devletlere ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz."


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yapıcıoğlu: Artık şiddete geri dönmek yok
Yapıcıoğlu: Artık şiddete geri dönmek yok
Devlet Bahçeli: Terörsüz Türkiye vizyonu tarihi bir öneme sahiptir
Devlet Bahçeli: Terörsüz Türkiye vizyonu tarihi bir öneme sahiptir
Kurtulmuş: Terör, Türkiye'nin gündeminden kalkacak
Kurtulmuş: Terör, Türkiye'nin gündeminden kalkacak
Dervişoğlu: Türkiye Cumhuriyeti devletini katilin kölesi haline getirmeye çalışıyorsunuz
Dervişoğlu: Türkiye Cumhuriyeti devletini katilin kölesi haline getirmeye çalışıyorsunuz
Son Haberler
Tartıştığı kişiyi silahla yaralayan şüpheli taksiyle kaçarken yakalandı
Tartıştığı kişiyi silahla yaralayan şüpheli taksiyle kaçarken...
Küçükçekmece'de akaryakıt istasyonunda fren yerine gaza basınca market deposuna daldı
Küçükçekmece'de akaryakıt istasyonunda fren yerine gaza basınca...
Hafif ticari araç ile otomobilin çarpışması kamerada; 2 yaralı
Hafif ticari araç ile otomobilin çarpışması kamerada; 2 yaralı
Arnavutköy'de aracı ateşe veren 2 şüpheli yakalandı
Arnavutköy'de aracı ateşe veren 2 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de
Midilli Adası'na giden gemiler, insani yardımlarla dönüyor
Midilli Adası'na giden gemiler, insani yardımlarla dönüyor

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.