• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
00:36
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Nevaf Selam ile görüştü
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Cumhuriyet tarihinin ilk izinleriyle, Türkiye 50 yıldır enzim ithal ettiği ülkelere ihracat yapıyor
Ekonomi
Yayınlanma: 15 Haziran 2022 - 09:37
Güncelleme: 15 Haziran 2022 - 09:39

Cumhuriyet tarihinin ilk izinleriyle, Türkiye 50 yıldır enzim ithal ettiği ülkelere ihracat yapıyor

Cumhuriyet tarihinin ilk izinleriyle kurulan enzim üretim tesisi Türkiye'nin bu alanda güçlenmesine destek veriyor. Tesisteki üretimle hem Türkiye'nin ihtiyacı karşılanıyor hem de ihracat yapılıyor. Yakın dönemde Türkiye'nin yıllık 150 milyar dolarlık enzim ithalatının tamamen karşılanacağı planlanıyor.

Ekonomi
15 Haziran 2022 - 09:37
Güncelleme: 15 Haziran 2022 - 09:39
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Cumhuriyet tarihinin ilk izinleriyle kurulan enzim üretim tesisi Türkiye'nin bu alanda güçlenmesine destek veriyor. Tesisteki üretimle hem Türkiye'nin ihtiyacı karşılanıyor hem de ihracat yapılıyor. Yakın dönemde Türkiye'nin yıllık 150 milyar dolarlık enzim ithalatının tamamen karşılanacağı planlanıyor.

İki yıl önce Türkiye'nin ilk enzim fabrikası olarak Tuzla OSB'de faaliyetlerine başlayan tesis, yıllık 150 milyon dolar ithal edilen enzimde yerlileşmeye kapı açtı. Cumhuriyet tarihinin ilk izinleriyle kurulan LIVZYM Biyoteknoloji üretim tesisinde, hem ülke ihtiyacı karşılanıyor hem de ihracat yapılıyor. LIVZYM Biyoteknoloji'nin kurucusu Serdar Uysal, dünyada bu alanda çok az üretici bulunduğunu söyleyerek Livzym'in bu bölgede tek üretici konumunda yer aldığını vurguladı.

Biyolojinin teknolojik olarak kullanıldığı bir teknoloji alanı olan biyoteknolojinin dünyada yaklaşık 350 milyar dolarlık hacmi olduğunu belirten Uysal, bunun temel olarak iki sac ayağı olduğunu söyleyerek, "Bunlar Rekombinant DNA ve hassas fermantasyon teknolojileri üzerine inşa olmuş bir alan. İçerisinde probiyotiklerin, amino asitlerin, vitaminlerin üretimi ve birde enzimler var" dedi.

"Bu bölgede tek üretici konumundayız"

Enzimlerin biyoteknolojinin en zor uygulamalarından bir tanesi olduğunu vurgulayan Serdar Uysal, Türkiye'nin bu alanda 150 milyon dolar ithalat yaptığını, bölgesel olarak ise sektörün 2 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu söyleyerek, "Dünyada çok az yerde oluşturulabilen bir iş kolu, dünyada çok az üretici var ve bu bölgede üretici bulunmuyor. Livzym bu bölgede tek üretici konumunda" diye konuştu.

"Livzym'in aldığı izinler Türkiye Cumhuriyeti tarihinde alınan ilk izinlerdir"

Bu alanın çok ağır süreçlerden geçerek regüle edildiğinin altını çizen Uysal, "Livzym'in aldığı izinler Türkiye Cumhuriyeti tarihinde alınan ilk izinlerdir. Bu konuda kamu ve bürokrasinin çok ciddi desteğini aldık. Almış olduğumuz ilk izinler Resmi Gazete'de yayımlanıyor ve böylece bu destekle açtığımız bu yolda, bizden sonra benzer teknolojilerle birileri izin almak istediğinde elimizde çok net bir yol haritası artık var" dedi.

"Türkiye 50 yıldır enzim ithal ettiği Avrupa ülkelerine bugün enzim ihraç ediyor"

Tesisteki çalışmalara değinen Uysal, "Tesisi kendi know-how'ımızla inşa ettik, ölçeği bir miktar küçük başlamak zorundaydık. Türkiye ihtiyacının bir miktarını karşılayacak seviyede başladık. Şu anda tesisi 60 bin litreden 160 bin litreye çıkardık, yıl sonuna kadar yaklaşık 500 bin litreye çıkarıyoruz. Bu Türkiye'nin ithalatının yarısını karşılayabilecek bir kapasitesi demek. Yalnız sadece yurt içine değil, yarı yarıya ihracat da yapıyoruz. Türkiye 50 yıldır enzim ithal ettiği Avrupa ülkelerine bugün enzim ihraç ediyor" şeklinde konuştu.

"Gıda krizine enzimler çare olabilir"

Yakın gelecekte oluşabilecek gıda krizine enzimlerin biraz da olsa çare olabileceğine dikkat çeken Uysal, "Enzim üretiminde mikroorganizmaların güçlendirilmesi, bunun fermantasyonla üretim işlemlerinin güçlendirilmesi, geliştirilen mikroorganizmaya malzeme ürettilebilmek için endüstriyel skalada fabrika kurulumu, sonra da üretim yapılmasından oluşan 4 aşamayı şirket bünyesinde çözdüğümüz için önümüzde 10 yıl içerisinde 300 milyar dolar hacme ulaşması yeşil gıda teknolojilerine giren fermantasyon ürünlerinin üretimi için de Livzym'i konumluyoruz. Enzim üreterek gıda arzının artırılmasına katkı yapabiliriz. Dünyada oluşturulacak ekonomik değere bu ürünleri üreterek bir üs olma misyonunun ifa ediyoruz" dedi.

"Alternatif protein alanıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz"

2050 yılında alternatif protein pazarının 1 trilyon dolara ulaşacağının beklendiğini söyleyen Uysal, Türkiye'nin bu pazardan yüzde 10'luk bir pay almasının bile çok önemli olduğunu vurguladı. Uysal, "Türkiye yüzde 10'luk pay alsa 100 milyar dolarlık ekonomik değer oluşturmuş olur. Ben ve ekibim bir yandan enzim üretiminde Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak, bir yandan da alternatif protein alanıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Dünyada çok az ülkenin sahip olduğu bir yetkinliğe sahip olunduğunu vurgulayan Uysal, "Bitkisel tabanlı etlerin normal etler gibi aynı kalitede aynı tecrübede olması gerekiyor ki, insanlar hayvansal etin yerine bunu yesinler. Tadını enzimlerle sağlıyorsunuz, ete görüntüsünü veren proteini mikroorganizmalara ürettirebiliriz. Türkiye hayvansal olmayan süt, yumurta, et üretimiyle uğraşmayabilir fakat bunların içine girecek olan proteinlerin üretiminde çok ciddi yer alabilir. Dünyada çok az ülkenin sahip olduğu bir yetkinliğe sahibiz" şeklinde konuştu.


Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajans (İHA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Uzmanı uyardı: Fon seçerken sosyal medyaya ve yüksek getiriye aldanmayın
Uzmanı uyardı: Fon seçerken sosyal medyaya ve yüksek getiriye aldanmayın
SPK fonların tasfiye süresini uzattı
SPK fonların tasfiye süresini uzattı
Altın haftaya nasıl başladı?
Altın haftaya nasıl başladı?
Yıldız Holding 2025 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımladı
Yıldız Holding 2025 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımladı
Son Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Nevaf Selam ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Nevaf Selam ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Başbakanı Kurti ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Başbakanı Kurti ile görüştü
Kuyumcu dükkanında silahlı soygun girişimi: 2 yaralı
Kuyumcu dükkanında silahlı soygun girişimi: 2 yaralı
Sultangazi'de erkek cesedi bulundu
Sultangazi'de erkek cesedi bulundu
Ümit Milli Takımı, Ukrayna maçının hazırlıklarına başladı
Ümit Milli Takımı, Ukrayna maçının hazırlıklarına başladı
Uzay dersi veren Kadriye Diken İHA'ya konuştu
Uzay dersi veren Kadriye Diken İHA'ya konuştu

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.