• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
02:47
İzmir'de 51 yıl 4 ay hapisle aranan şüpheli yakalandı
02:42
Alanya'da otel çatısında yangın
02:03
Deniz Akkaya, ev sahibinden şikayetçi oldu
00:39
Kayserispor'un 60'ıncı yılı coşkuyla kutlandı
00:36
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
00:02
Manisa'da sağanak ve fırtına etkili oldu
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, AA Finans Masası'na konuk oldu: (2)
Ekonomi
Yayınlanma: 06 Ekim 2023 - 11:02

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, AA Finans Masası'na konuk oldu: (2)

"Mesajımız bu, Türkiye'nin geleceğine, gençliğine güvenin. Burada yatırımlarınızı artırarak bizimle beraber büyüyün, bizimle beraber kazanın diyoruz" - "Türkiye, jeopolitik bağlamda güçlü siyasi liderlikle, dünyadaki gelişmelere hızlı reaksiyon göstermesiyle, politika geliştirip uygulamasıyla pozitif ayrışıyor, bunu yatırımcılardan net görüyoruz" - "Dünyanın geleceği yeşil dönüşümden geçiyor. Türkiye, bu anlamda yatırımlar için en uygun, optimum ülkelerden biri. Coğrafyamızda mevzuat ve uygulama olarak rakiplerimizin hepsinin ötesindeyiz"

Ekonomi
06 Ekim 2023 - 11:02
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Finans Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Türkiye'nin sürdürülebilirlik konusunda kendi rekabet coğrafyasında pozitif ayrıştığını belirten Dağlıoğlu, "2006'dan bu yana uygulanan yenilenebilir enerji politikalarıyla Türkiye'nin kurulu gücü oldukça yükseldi. Bu, birçok rakip ülkede olmayan bir konu. Başarılı çalışan enerji piyasamız ve borsamız var. Sıfır Atık Projesi yatırımcıların çok dikkatini çeken bir alan. Türkiye'nin geliştirdiği bu politikalarla atıkların toplanması ve döngüsel ekonomiye sokulması doğrudan yatırım pazarını etkiliyor." ifadesini kullandı.

Teknofest gençliğiyle Türkiye'nin teknolojide üreten bir ülke olduğunu dile getiren Dağlıoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye teknolojiyi kullanan, ihraç eden, hizmetleri ve ürünleri bu bağlamda dönüştüren bir ülke. Bu, büyük avantaj. Türkiye, jeopolitik bağlamda güçlü, siyasi liderlikle, dünyadaki gelişmelere hızlı reaksiyon göstermesiyle, politika geliştirip uygulamasıyla pozitif ayrışıyor, bunu yatırımcılardan net görüyoruz. Ukrayna-Rusya arasında Türkiye'nin dengede duruşu birçok yatırımcı için önemli. Çünkü buradaki ekonomik faaliyetleri bozulmuyor."

Dağlıoğlu, dünyada muhafazakar eğilimlerin olduğu dönemde Türkiye'nin farklı bölgelerdeki ülkelerde çalışma yürüttüğünü ifade ederek, Türkiye'nin güçlü politik liderliği sayesinde oluşturduğu geniş istikrar alanıyla yatırımcılar için de bir güven ortamı sağladığını bildirdi.

Sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve jeopolitik gelişmelerin tedarik zincirinin tekrar şekillenmesine neden olduğuna dikkati çeken Dağlıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Coğrafyanın konumunun önemi var ama konum, tek başına yeterli olmuyor. Burada önemli olan stratejik konumda neyi başardığımız. 20 yılda yaptığımız alt ve üst yapı yatırımları, lojistik dahil olmak üzere, enerji, sağlık, eğitim ve dijitalde, alt yapı alanında yaptığımız yatırımlar merkezi bir konuma gelmemizi sağlıyor. Türkiye'nin uyguladığı politikalar, sektörlerin ve şirketlerin küresel tedarik zincirine entegrasyonunu sağladı."

- "Dünya artık daha yeşil bir sürece gidecek"

Dağlıoğlu, uygulanan doğru teşvik politikalarıyla daha katma değerli ve yüksek teknolojili ürünler üreten şirketleri teşvik ettiklerini anlatarak, ülkenin küresel tedarikte üst basamaklara doğru ilerlediğini söyledi.

Türkiye'nin, küresel tedarik zincirinin ortasında yer aldığına işaret eden Dağlıoğlu, "Türkiye, sadece üretimde değil, AR-GE'de, mühendislik ve tasarım merkezleri için bölgesel yönetim ve lojistik merkezleri için bir üs haline geldi. Sürdürülebilirlikte Türkiye'nin 2053 için net sıfır karbon emisyon hedefi var. Ayrıca, bunun ötesinde hedef çalışmaları olan bir ülke. Togg'umuz var. Türkiye burada dünyanın sürdürülebilirlik ajandasına güçlü katkı sağlıyor. Dünya artık daha yeşil bir sürece gidecek ve yatırımları şekillendiren önemli parametre olacak." diye konuştu.

Dağlıoğlu, yatırımcıların sürdürülebilir yeşil yatırımlar için Türkiye'yi tercih ettiklerini dile getirerek, yatırımcıların sürdürülebilirlik konusundaki gündemlerine destek olduklarını anlattı.

Yatırımcılara çağrıda da bulunan Dağlıoğlu, şunları kaydetti:

"Dünyanın geleceği yeşil dönüşümden geçiyor. Türkiye, bu anlamda yatırımlar için en uygun, optimum ülkelerden biri. Coğrafyamızda mevzuat ve uygulama olarak rakiplerimizin hepsinin ötesindeyiz, birçok yatırımcı bunun farkında. Yatırım ortamını iyileştirme bizim için durmayan bir ajanda. Türkiye'nin politikası her zaman reform yapmak. Onu uygulamaya geçirmek, takip etmek ve geri bildirimleri alarak yeni bir reform programı oluşturmak. Yatırımcılara Türkiye için 4 mesaj veriyoruz, birincisi, Türkiye'nin çok hızlı büyüyen ve dayanıklı bir ekonomi olması, ikincisi yetenek havuzuna sahip olması, üçüncüsü Türkiye'nin küresel pazarlara erişim sağlayan rolü ve sonuncusu da yatırım dostu iş ortamı. Biz bu yatırımcı dostu iş ortamını süreklilik arz eden reform ajandasına borçluyuz."

Dağlıoğlu, Türkiye'nin rekabetten pozitif ayrıştığını ifade ederek, endekslere bakıldığında ülkenin son 20 yılda konumunu sürekli olarak daha ileriye ve iyiye taşıdığını vurguladı.

Geliştirdikleri reform ajandasıyla küresel trendleri takip ettiklerini anlatan Dağlıoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Cumhuriyet'in ikinci 100. yılına başlıyoruz. Dünyadaki ilk 10 ekonomiden biri olmak istiyoruz. Kendimize 2026 için koyduğumuz 300 milyar dolar, daha sonraki yıllar için 400 milyar dolar ihracat hedefi var. Türkiye'nin gelmiş olduğu bölgesel merkezi rolü var ve bunu daha öteye taşımak. Türkiye'yi küresel ekonomik güç merkezi yapmak istiyoruz. Bunu aslında rakamlardan bağımsız şöyle görmek lazım. Türkiye'nin gelmiş olduğu bölgesel merkezi rolü var ve bunu daha öteye taşımak, Türkiye'yi küresel ekonomik güç merkezi yapmak istiyoruz. Bunu da üretimle sınırlı değil, Cumhurbaşkanımız da söyledi, Türkiye enerjide transit hatların geçtiği bir ülkeydi artık daha merkezi bir rolde. Hem de dünya piyasalarının belirlendiği role bürünmesi arzumuz var. Diğer sektörlerde, havacılıkta Türkiye'nin merkezi bir konuma geldiğini görüyoruz.

Biz ülkemizin mevcut geldiği durumunun daha öteye küresel bir ekonomik aktör olarak geleceğini düşünüyoruz. Uluslararası yatırımlar buna katkı sağlar. Yatırımcılar için şöyle bir anlamı olur. 'Kazan-kazan.' Onların sermayesiyle biz bu ekonomik büyümeye katkı sağlarken onlar şirket olarak bundan faydalanıyor. Şirketleri burada büyüyor ve kar ediyor. Bu şirketlerin çoğu, kazandıklarını, karlarını transfer eden şirketler değil. Kazandıklarını Türkiye'ye yatırıyorlar ve Türkiye’de büyüyorlar. Türkiye'den çevre ülkelere büyüyorlar. Özetle mesajımız bu, Türkiye'nin geleceğine, gençliğine güvenin. Burada yatırımlarınızı artırarak bizimle beraber büyüyün, bizimle beraber kazanın diyoruz."

- "Uluslararası doğrudan yatırımlar teknoloji transferi için önemli"

Dağlıoğlu, Türk Havayollarının (THY) Türkiye'nin bayrak taşıyıcı markası olduğunu dile getirerek, "2015'ten beri THY filosunda bir uçak var. Üzerinde bizim 'Investing Türkiye' mesajımız var. Bu uçak 2015 yılından bu yana 70'in üzerinde ülkede 120'den fazla şehre gitti. 14,3 milyon kilometreden fazla yol yaptı. Mesajımızı bu mecralarda taşıyor." dedi.

Yatırım Ofisinin, kuruluşundan bu yana, her dönem dünyadaki ve Türkiye'deki gündemlerle örtüşen kampanyalar yaptığına işaret eden Dağlıoğlu, Türkiye'nin dayanıklı bir ülke olduğunu yatırımcılardan çok duyduklarını o anlamda da ülkenin pozitif ayrıştığını söyledi.

Son kampanyanın Cumhuriyet'in 100. yılı faaliyetleriyle ilgili olduğunu anlatan Dağlıoğlu, şunları kaydetti:

"Yatırımcılarla bir araya geleceğimiz 100. yıl resepsiyonları yapıyoruz ve bu, geçen yüzyılda Türkiye yatırımcılar için dünyada belirli hedefleri olan, büyümek isteyen, iş yapmak isteyen, çözüm üretmek isteyen insanlar için 'ortak nokta Türkiye' diye bir vizyon ortaya koyduk ve Cumhurbaşkanımızın liderliğinde girdiğimiz Türkiye Yüzyılı'nı, 'Yatırım Yüzyılı'na dönüştürmeye kararlıyız diyerek, bu mesajı yatırımcılarla paylaşacağımız bir tasarım yapalım dedik."

Dağlıoğlu, özellikle sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm ve tedarik zincirleri alanında Türkiye'nin gelecek yıllarda yatırımcılar için ne anlam ifade ettiğinin tartışıldığı paneller, yatırım konferansları yaparak toplantılar gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yatırım turlarına ilk olarak Londra'da başladıklarını söyleyen Dağlıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Sonrasında Paris, Milano, Viyana gibi Avrupa şehirlerini turladık. Asya'ya uzandık. Pekin, Singapur, Kuala Lumpur, Seul ve Tokyo'da gerçekleştirdik. Geçtiğimiz haftalarda Amerika'da bu programları yaptık. İki hafta sonra Körfez ülkelerine gidiyoruz. Sonra tekrar Avrupa'da birkaç şehre giderek bu yatırım turumuzu tamamlamış olacağız. Bu da aslında iletişim çalışmalarımız arasında en günceli diyebiliriz."

Dağlıoğlu, uluslararası doğrudan yatırımların teknoloji transferi için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, bunun cari açığa da pozitif katkısı olduğunu dile getirdi.

Yatırımcının gelecek için yatırım yapan kişiler ve organizasyonlar olduğunu vurgulayan Dağlıoğlu, "Uluslararası doğrudan yatırımların gençliğe dokunduğunu düşünüyorum. Bu ülkede istihdam üretilmesi, bu ülkeye daha teknolojik katma değerli faaliyetler gelmesi ve asıl bu ülkenin geleceğine yatırım yapılıyor olması aslında doğrudan gençlerin, hepimizin geleceği için yapılan yatırımlar oluyor." dedi.

Dağlıoğlu, sürdürülebilirlik ve dijitalleşmenin, son 5 yılda yatırımların yönünü belirleyen iki dönüşüm olduğunu sözlerine ekledi.

(Bitti)


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Uraloğlu: Osmangazi Köprüsü ile toplam 211 milyar lira tasarruf edildi
Bakan Uraloğlu: Osmangazi Köprüsü ile toplam 211 milyar lira tasarruf edildi
En düşük emekli aylığına zam geliyor mu?
En düşük emekli aylığına zam geliyor mu?
Otoyol ve köprü ücretlerine zam
Otoyol ve köprü ücretlerine zam
11 yılda üretimi 4 kat artan muzun fiyatı 20 TL'ye kadar düştü; üretici şikayetçi
11 yılda üretimi 4 kat artan muzun fiyatı 20 TL'ye kadar düştü; üretici şikayetçi
Son Haberler
İzmir'de 51 yıl 4 ay hapisle aranan şüpheli yakalandı
İzmir'de 51 yıl 4 ay hapisle aranan şüpheli yakalandı
Alanya'da otel çatısında yangın
Alanya'da otel çatısında yangın
Deniz Akkaya, ev sahibinden şikayetçi oldu
Deniz Akkaya, ev sahibinden şikayetçi oldu
Kayserispor'un 60'ıncı yılı coşkuyla kutlandı
Kayserispor'un 60'ıncı yılı coşkuyla kutlandı
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
TBMM Okul Olaylarını Araştırma Komisyonu toplandı
Beşiktaş Kadın Futbol Takımı oyuncusu Gizem Gönültaş'tan taraftarlara destek çağrısı:
Beşiktaş Kadın Futbol Takımı oyuncusu Gizem Gönültaş'tan taraftarlara destek çağrısı:

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.