• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
08:43
Trump: Ukrayna-Rusya konusunu NATO Zirvesi'nde görüşeceğiz
08:30
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 535'e yükseldi
07:51
Letonya Cumhurbaşkanı Rinkēvičs, Ankara'ya geldi
03:18
Nevşehir'de tartıştığı ağabeyinin evini yaktı
02:50
Bursa'da asayiş denetlemesinde aranan 4 şüpheli yakalandı
02:29
Bursa'da fabrika bahçesinde çıkan yangın büyümeden söndürüldü
01:35
Beylikdüzü'nde denetim sırasında polis ile şüpheliler arasında arbede: 1 kişi silahla yaralandı
01:19
İsveç Başbakanı Kristersson ve İzlanda Başbakanı Frostadóttir Ankara'da
00:37
Bakan Güler: Türkiye, 2025 yılında 185 farklı ülkeye 230 çeşit savunma ürünü ihraç etti
00:15
Edirne'de durdurulan minibüste 24 kaçak göçmen ele geçirildi
00:04
NATO Zirvesi kapsamında Türkiye'yi anlatan sergiler Ankara'da ziyaretçilerle buluştu
00:02
Bakan Fidan, ABD Senatosu NATO Gözlem Grubu Eş Başkanı Shaheen'i kabul etti
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. "Çizebildiğim Kadar - Şafak Tavkul Hayatı ve Sanatı" Sergisi AKM Galeri'de açıldı
Haberler
Yayınlanma: 27 Ocak 2023 - 21:52

"Çizebildiğim Kadar - Şafak Tavkul Hayatı ve Sanatı" Sergisi AKM Galeri'de açıldı

Merhum sanatçı Şafak Tavkul'un yaşamını ve sanat hayatını bütün yönleri ile anlatan sergi, sanatçının desenden resme, çizgi filmden animasyona, edebiyattan müziğe bütün yönlerini mercek altına alıyor - Şafak Tavkul'u tanımak isteyenler için önemli bir fırsat sunan sergi, 5 Şubat'a kadar gezilebilecek

Haberler
27 Ocak 2023 - 21:52
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yeni Sanat Vakfı tarafından düzenlenen "Çizebildiğim Kadar - Şafak Tavkul Hayatı ve Sanatı" isimli retrospektif sergi, Atatürk Kültür Merkezi Galeri'de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Merhum sanatçı Şafak Tavkul'un yaşamını ve sanat hayatını bütün yönleri ile anlatan sergi, sanatçının desenden resme, çizgi filmden animasyona, edebiyattan müziğe bütün yönlerini mercek altına alıyor.

Serginin açılışına sanatçının ailesi ve sevenlerinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Yeni Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kalın ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan katıldı.

Sergi Küratörü Erkan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şafak Tavkul'un hayatının her gününü üreterek geçiren bir sanatçı olduğuna dikkati çekerek, "Çizdiği her şeyi birer günlük gibi her gün tamamlamak koşuluyla üretmiş, yoğun çalışan bir sanatçı. Çocukluk yıllarından başlıyor resim tutkusu. Kendi köklerini fark etmeye başlayınca kültür arkeolojisiyle başlıyor bir yandan ve bunu sanatına da aktarıyor." dedi.

Doğanay, Tavkul'un henüz 15 yaşındayken ilk sergisini açtığını belirterek, sergide sanatçının hayatını kronolojik olarak göstermek istediklerini ifade etti.

Doğanay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Aramızda olmayan, erken yaşta kaybettiğimiz bir sanatçının hem kişisel kronolojisini hem de sanat serüvenini anlatmaya çalıştık. İzleyiciler bu çok yönlülüğü görecekler. Onun müziğini, yapmış olduğu çizgi filmleri, kitapları, resimleri, kendi hayatında başlamış olduğu yıllardan ölünceye kadar elindeki kalemi bırakmadan yapmış olduğu çalışmaları görecekler. Sergiye 110'a yakın eserini koyduk. Eserlerin bir kısmını koleksiyonlardan topladık, bir kısmı da sanatçının arşivinde olan çalışmalar. Ziyaretçiler, bir sanatçının bütün günlüğünü ve o sanatsal yolculuğunu izleyebilirler."

- "Kalem, defter ve kağıt onun kimliği gibiydi"

Usta sanatçının eşi Çiğdem Tavkul da çok derin ve tanımı zor duygular yaşadığını dile getirerek, "Uzun zamandan beri bu serginin çalışmaları yapılıyor. Şafak, aramızdan ayrılalı yaklaşık bir buçuk sene kadar oluyor. Ruhu şad olsun. Bu sergide çocukluğundan 57 yaşına kadar yaptığı çalışmalardan örnekler var." ifadelerini kullandı.

Tavkul, eşinin resmin sevileceğini ya da sevilmeyeceğini sıklıkla söylediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Not defterlerinden bir tanesinin kapağına 'Çok fazla zamanımın kalmadığını hissediyorum, üretebildiğim kadar üretmem lazım, kendim için değil.' diye yazmıştı. Buraya gelenler onun ürettiklerini görecekler. Kalem, defter ve kağıt onun kimliği gibiydi. Hiç yanından ayırmazdı. Dolayısıyla sürekli çizerdi. Türk okçuluğuyla ilgili çok ciddi çalışmalar yaptı. Ona ait olduğu bilinmeyen ama çok bilinen besteler var. Bugün onları da dinleyebilecekler."

Serginin kitabının da hazırlandığını belirten Tavkul, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yeni Sanat Vakfına teşekkür ederek, genç nesillerin eşinin çalışmalarını görecek olmasından büyük memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla hazırlanan sergide sanatçının her birini kişisel ve toplumsal güncesi gibi aralıksız ve düzenli olarak oluşturduğu eskizleri ve not defterleri de görülebilecek.

Hayy Bin Yakzan'dan Küçük Ok'a çizgi roman karakterleri, sulu boyadan yağlı boyaya bütün resim teknikleri, 15 Temmuz çizimlerinden Hac resimlerine sanatçının bütün duyarlılığıyla ürettiği çalışmalarının görüleceği sergide, ilk dönem çalışmaları ile son günlerine dek ürettiği bütün dönemlerinin geniş bir sunumu yer alıyor.

Şafak Tavkul'u tanımak isteyenler için önemli fırsat sunan sergi, 5 Şubat'a kadar gezilebilecek.

- Şafak Tavkul kimdir?

Tavkul, 1963'te dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren resme ilgi duyan Şafak Tavkul, henüz 15 yaşında lise öğrencisiyken ilk kişisel resim ve karikatür sergisini açtı.

Öğrencilik yıllarında çeşitli mizah dergilerine çizimler yapan ve yaşamı boyunca da bu alandaki çizerliğini devam ettiren Şafak Tavkul, sanat kariyeri süresince farklı disiplinlerde çalışmalar üretti.

Tavkul, çok yönlü kişiliği ile resim, heykel, çizgi film, storyboard, illüstrasyon, yazarlık, öğretmenlik, okçuluk, binicilik, müzik, tarih, arkeoloji, dağcılık, mağaracılık, denizcilik, karikatür, gazetecilik, fotoğraf, sinema, dil ve matematik konularındaki bilgi birikimini çeşitli mecralar aracılığıyla aktardı.

Türk kültürünü konu alan "Küçük Ok" isimli on üç kitaptan oluşan hikaye dizisi, Türk soyağacı çalışması ve Türkler hakkında dünyada bugüne kadar yapılan en kapsamlı, 48 ülkeden binlerce bilim insanının çalıştığı Türkler Ansiklopedisi’nin danışmanlığını ve sanat yönetmenliğini üstlendi.

Çizerliğin yanı sıra gazetecilik de yapan Tavkul, birçok ünlü dergi için çizimler hazırladı. 1988'de çizgi film sektörüne girdi ve birden fazla uzun metrajlı filme imzasını attı. Başarılı ressam kendi şirketinde reklam filmleri, belgeseller ve animasyonlar üretti. Öte yandan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde animasyon dersleri verdi. 15 Temmuz olaylarında yaşananları resme döktü ve ortaya çıkan eserler büyük ilgiyle karşılandı.

Şafak Tavkul, 2021'de 58 yaşındayken hayatını kaybetti.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Nevşehir'de tartıştığı ağabeyinin evini yaktı
Nevşehir'de tartıştığı ağabeyinin evini yaktı
Bursa'da asayiş denetlemesinde aranan 4 şüpheli yakalandı
Bursa'da asayiş denetlemesinde aranan 4 şüpheli yakalandı
Bursa'da fabrika bahçesinde çıkan yangın büyümeden söndürüldü
Bursa'da fabrika bahçesinde çıkan yangın büyümeden söndürüldü
Beylikdüzü'nde denetim sırasında polis ile şüpheliler arasında arbede: 1 kişi silahla yaralandı
Beylikdüzü'nde denetim sırasında polis ile şüpheliler arasında arbede: 1 kişi silahla yaralandı
Son Haberler
Trump: Ukrayna-Rusya konusunu NATO Zirvesi'nde görüşeceğiz
Trump: Ukrayna-Rusya konusunu NATO Zirvesi'nde görüşeceğiz
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 535'e yükseldi
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin...
Letonya Cumhurbaşkanı Rinkēvičs, Ankara'ya geldi
Letonya Cumhurbaşkanı Rinkēvičs, Ankara'ya geldi
Nevşehir'de tartıştığı ağabeyinin evini yaktı
Nevşehir'de tartıştığı ağabeyinin evini yaktı
Bursa'da asayiş denetlemesinde aranan 4 şüpheli yakalandı
Bursa'da asayiş denetlemesinde aranan 4 şüpheli yakalandı
Yolun karşısına geçerken hayatını kaybetti 
Yolun karşısına geçerken hayatını kaybetti 

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.