• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
05:09
Manisa'da mevlitte dağıtılan tavuklu pilav sonrası 19 kişi hastanelik oldu
04:34
Küçükçekmece'de sürücüsünün makas attığı hafif ticari araç, 2 otomobile çarptı: 2 yaralı
03:48
Ankara'da NATO Zirvesi öncesi güvenlik tedbirleri toplantısı düzenlendi
03:15
İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız, Şişli'de dron destekli narkotik ve asayiş denetimine katıldı
02:08
Ankara'da NATO Zirvesi için önemler arttırıldı
01:46
Adana'da silahlı kavga: 1'i ağır 4 yaralı
01:37
Hatay'a kavga eden iki grup, polisin müdahalesiyle dağıldı
01:29
Tekirdağ'da apartman dairesinde patlama ve yangın: 2 ölü, 2 yaralı - YENİDEN
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu:
Siyaset
Yayınlanma: 13 Şubat 2023 - 18:14

CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu:

"Bu depremin geleceği belliydi. Bu kentleri depreme karşı güçlendirmek için hiçbir önlem almadılar. Ellerinde uygulanabilir deprem müdahale planı olmadığı için çok kıymetli dakikaları kaybettiler" - "Yağma ve yağmacılara karşı her türlü tedbir mutlaka alınmalıdır. Ama hukuk devleti olduğumuzu unutmadan, hukuk içinde kalarak"

Siyaset
13 Şubat 2023 - 18:14
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin geleceğinin belli olduğunu belirterek, "Bu kentleri depreme karşı güçlendirmek için hiçbir önlem almadılar. Ellerinde uygulanabilir deprem müdahale planı olmadığı için çok kıymetli dakikaları kaybettiler." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Parti Sözcüsü Öztrak, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin üzerinden bir hafta geçtiğini hatırlattı.

Öztrak, depremlerden günler sonra enkaz altından canlı çıkarılan her çocuğun, annenin, babanın, acıları hafiflettiğini ancak ilk 24 saatte erken ve etkili müdahaleyle binlerce vatandaşın canının kurtarılabileceğini belirtti.

Bugün itibarıyla depremde 31 bin 643 vatandaşın kaybedildiğini, 80 bin 278 vatandaşın da yaralandığını ifade eden Öztrak, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Depremlerin ardından hükümetin, süreci yönetemediğini savunan Öztrak, "Milletimiz yaşadığı her felakette, bunların elinde çok ağır bedeller ödedi. Yaşanan her felakette milletimiz, devlet yönetimini ya sokaklardan topladı ya da enkazın altından çekip çıkardı. Bugün de aynısı oluyor." diye konuştu.

Hükümetin deprem yaşandıktan sonraki 36 saatte ne yapacağını şaşırdığını ifade eden Öztrak, arama kurtarma ekiplerinin, Mehmetçiğin seferber edilemediğini ve milletin duruma el koymak zorunda kaldığını kaydetti.

Öztrak, CHP'nin afet bölgesinde gereken desteği verdiğini belirterek, arama ve kurtarma çalışmalarının sonuna yaklaşıldığını, yeni bir sürece girildiğini söyledi.

- "142 belediyemizin 5 bin 192 aracı, 13 bin 116 personeli deprem bölgesinde"

Toplantıda, her ilde yardımların depremzedelere en etkin şekilde yapılması için kurulması gereken koordinasyon yapısını da ele aldıklarını anlatan Öztrak, şöyle konuştu:

"An itibarıyla 142 belediyemizin, iş makinası, itfaiye, ambulans, arama-kurtarma gibi toplam 5 bin 192 aracı ve 13 bin 116 personeli, deprem bölgesinde çalışıyor. Gıda, hijyen, kıyafet ve diğer insani yardım malzemelerini taşıyan toplam 3 bin 8 tır ve kamyon, 4 uçak, 5 gemi, 2 feribot ve 2 tren vagonu bölgeye ulaştırıldı. Günlük 240 bin öğün kapasiteli 47 mobil mutfak, 160 bin kapasiteli 16 ikram aracı, 110 bin ekmek kapasiteli 11 mobil fırın, 488 jeneratör, 1 milyon 396 bin battaniye, 61 bin 739 ısıtıcı ve soba, 4 bin 967 çadır, 135 konteyner, 321 mobil tuvalet ve duş belediyelerimiz tarafından dağıtıldı. Parti örgütümüz de 157 tır insani yardımı, 46 kamyonu, 14 minibüsü, 2 iş makinesini depremden etkilenen bölgelere intikal ettirdi."

- "Acil olarak çadır ve konteynerlere ihtiyaç var"

Birinci haftası biterken deprem bölgesindeki tablonun çok ağır olduğunu dile getiren Öztrak, barınma, ısınma, hijyen ve iletişim konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu kaydetti.

Öztrak, CHP'li belediyelerin bu aşamadan sonra kentlerin temizliği, barınma, ısınma, hijyen yardımlarına daha fazla odaklanacağını belirtti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu gözetiminde belediyelerin, örgütün, hayırsever iş insanlarıyla beraber depremzede vatandaşların barınma ve hijyen ihtiyacına cevap verecek çalışma ve projelere başlandığını aktaran Öztrak, depremzedelerin acil olarak çadır ve konteynerlere ihtiyacı olduğunu, CHP'li belediyelerin bu malzemelerin temininde zorlandığını ifade etti.

- "Hukuk devleti olmanın gereğini yapmalıdır"

Türkiye'ye zor gününde yardım için gelen arama ve kurtarma ekiplerinin güvenliklerinin sağlanamadığı, somut tehdit gerekçesiyle çalışmalarını sonlandırıp ülkelerine dönme kararı aldıklarını ifade eden Öztrak, "Ülkemize yardım için gelmiş bu ekiplere güvenlik kaygısı yaşatmak da neyin nesi?" sorusunu yöneltti.

Öztrak, yağma ve yağmacılara yönelik olduğu iddia edilen akıl almaz görüntülerin sosyal medyada dolaştığını belirterek, "Yağma ve yağmacılara karşı her türlü tedbir mutlaka alınmalıdır. Ama hukuk devleti olduğumuzu unutmadan, hukuk içinde kalarak. Bu ülkenin polisi, askeri, kolluk güçleri, adliyesi hem suçluları engelleyecek önlemleri almalı hem de hukuk devleti olmanın gereğini yapmalıdır." diye konuştu.

Faik Öztrak, deprem bölgesinde hem vatandaşların hem de misafirlerin güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiğinin vurguladı.

Deprem bölgesindeki organizasyonsuzluğun devam ettiğini, hükümetin depremin olduğu sabah, tüm deprem bölgesini afet bölgesi ilan etmediğini, askeri sahaya sürmediğini söyleyen Öztrak, "Depremin üzerinden 36 saat yani tam 1,5 gün geçtikten sonra bunu akıl edebildi. O kadar saat neyi bekledi?" dedi.

Milletin canını kurtaramayanların imaj kurtarmanın derdine düştüğünü belirten Öztrak, "Bu depremin geleceği belliydi. Bu kentleri depreme karşı güçlendirmek için hiçbir önlem almadılar. Ellerinde uygulanabilir deprem müdahale planı olmadığı için çok kıymetli dakikaları kaybettiler." değerlendirmesinde bulundu.

Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı'nı gösteren Öztrak, planda, bürokratların Kahramanmaraş Pazarcık'ta olacak depremi büyüklüğüne kadar tahmin ettiğini, bunun için tatbikat ve simülasyon çalışmaları da yaptığını söyledi.

- "Sınırlarımızın güvenliği kırmızı çizgimizdir"

"Yurt binaları için üniversiteleri kapatma kararı aldılar. Vazgeçmek deyince aklınıza ilk bilim geliyor." ifadesini kullanan Öztrak, "Artık bu güzel ülkede, ilk gözden çıkarılacak eğitim, bilim ve gençlerimiz olmasın." dedi.

Depremden etkilenen vatandaşlara temel bir gelirin mutlaka sağlanması gerektiğini dile getiren Öztrak, depremde yaşamını yitirenlerin tüm kredi borçlarının, bankalar tarafından silinmesi gerektiğini vurguladı.

Öztrak, "Yıkılan konutların depreme dayanıklı şekilde yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Başta Hatay olmak üzere stratejik sınır kentlerimizin demografik yapısının korunması gerekiyor." diye konuştu.

Belçika Başbakanı'nın, "Suriye'de 5,5 milyon Suriyeli evsiz kaldı. Yeni bir göç dalgası kapıda. Türkiye ile anlaşıp, para verelim. Mülteciler orada kalsın" sözlerini reddettiklerini ifade eden Öztrak, "Türkiye'mizi Suriyelileştirme politikasını asla kabul edemeyiz. Atatürk'ün şahsi emaneti Hatay başta olmak üzere sınırlarımızın güvenliği bizim kırmızı çizgimizdir. Ülkemiz bütüncül akılcı bir plan çerçevesinde ekonomik, siyasi, diplomatik tüm adımları atmak zorundadır." diye konuştu.


Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Balçova Belediyesi'nde başkan vekili seçimi yapılacak
Balçova Belediyesi'nde başkan vekili seçimi yapılacak
Bakan Işıkhan: İstihdamını koruyan işletmelerimize yıl sonuna kadar toplam 51 milyar lira destek sağlayacağız
Bakan Işıkhan: İstihdamını koruyan işletmelerimize yıl sonuna kadar toplam 51 milyar lira destek sağlayacağız
Pakistan Başbakanı Şerif, Türkiye'ye gelecek
Pakistan Başbakanı Şerif, Türkiye'ye gelecek
Bakan Uraloğlu: 10 gün maaşların yatmadığı zamanları biliriz
Bakan Uraloğlu: 10 gün maaşların yatmadığı zamanları biliriz
Son Haberler
Manisa'da mevlitte dağıtılan tavuklu pilav sonrası 19 kişi hastanelik oldu
Manisa'da mevlitte dağıtılan tavuklu pilav sonrası 19 kişi hastanelik...
Küçükçekmece'de sürücüsünün makas attığı hafif ticari araç, 2 otomobile çarptı: 2 yaralı
Küçükçekmece'de sürücüsünün makas attığı hafif ticari...
Ankara'da NATO Zirvesi öncesi güvenlik tedbirleri toplantısı düzenlendi
Ankara'da NATO Zirvesi öncesi güvenlik tedbirleri toplantısı düzenlendi
İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız, Şişli'de dron destekli narkotik ve asayiş denetimine katıldı
İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız, Şişli'de dron destekli...
Ankara'da NATO Zirvesi için önemler arttırıldı
Ankara'da NATO Zirvesi için önemler arttırıldı
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon'dan depremler nedeniyle tüm kaynakların seferber edilmesi talimatı
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon'dan depremler nedeniyle tüm kaynakların seferber edilmesi talimatı

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.