• Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları
Anasayfa
  • Bursa Haberleri
  • Haberler
  • Siyaset
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Magazin
  • Eğitim Sağlık Spor Teknoloji Yaşam
  • Ara
SON DAKİKA:
18:34
Ortaokulda bıçaklı saldırı
Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. 'Çayın olumlu etkisini azaltmamak için şeker eklememeli'
Sağlık
Yayınlanma: 19 Şubat 2025 - 12:52
Güncelleme: 19 Şubat 2025 - 12:52

'Çayın olumlu etkisini azaltmamak için şeker eklememeli'

Mehmet Can PEÇE/RİZE, (DHA)-RECEP Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof

Sağlık
19 Şubat 2025 - 12:52
Güncelleme: 19 Şubat 2025 - 12:52
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
'Çayın olumlu etkisini azaltmamak için şeker eklememeli'
RECEP Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, siyah çayın sağlığa olumlu etkileri üzerine yapılan uluslararası klinik çalışmalarını tek makalede derledi. Yüzlerce çalışma arasında günde 3-5 bardak çay tüketiminin, özellikle kalp sağlığı üzerine katkıda bulunduğunu ortaya koyan çalışmaları derleyen Prof. Dr. Yılmaz, "Çay içerken onun olumlu etkisini azaltmamak için şeker eklememeli ya da yanında sigara içmemeliyiz" dedi.

RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, dünyada sudan sonra tüketilen en fazla içecek olan siyah çayın insan sağlığına olumlu etkileri üzerine yapılan uluslararası klinik çalışmalarını tek makalede derledi. Yüzlerce çalışma arasında günde 3-5 bardak çay tüketiminin, özellikle kalp sağlığı üzerine katkıda bulunduğu, çay içerisindeki maddelerin damar sertliği ile kandaki yağ miktarını azalttığını ortaya koyan çalışmaları derleyen Yılmaz'ın akademik çalışması, Uluslararası Gıda Bilimleri ve Beslenme Dergisi International Journal of Food Sciences'da yer aldı.

BİLİMSEL FAYDALARI TEK BİR MAKALEDE

Rektör Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, siyah çayın insan sağlığına faydalarını bilimsel makalelerden derleyerek tek bir makale haline getirdiğini söyledi. Yılmaz, "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, çay alanında ihtisas üniversitesidir. Çay, dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecektir; dolayısıyla Rize için büyük bir ekonomik öneme sahiptir. Çayın sağlığa olan faydalarını, bir tıp profesörü olarak mevcut bilimsel makaleleri derleyerek, tek bir makale halinde literatüre kazandırdım. Buradaki amacım, şimdiye kadar yapılmış bilimsel araştırmalardan kalitesi ve güvenilirliği yüksek olanları derleyip bilim camiasına sunmaktı. Aslında yüzlerce, belki de binlerce makaleyi okuyarak bu son hale dönüştürdük. Bu bize ne kazandırıyor? Aslında çay alanında birçok araştırma yapılabilir; tarım aletlerinden tutun, tıbbi görüntüleme cihazlarına kadar farklı ürünlerin geliştirilmesi, ilaç veya katkı maddesi olarak kullanılabilir. Bir üniversitenin yapabileceklerinin neler olduğunu bize gösteriyor. Dolayısıyla asıl amacımız buydu" dedi.

'BAĞIRSAKTAKİ YARALI BAKTERİLERE İYİ YÖNDE ETKİSİ VAR'

Çayın kalp damar sağlığı açısından etkilerini dile getiren Yılmaz, "Klinik araştırmalar, kabaca en az 3-5 bardak çay içilmesinin özellikle kalp damar sağlığına olumlu katkıda bulunduğunu söylemektedir. Bunun nasıl olduğunu açıklayacak olursak, çay damar sertliğini azaltmakta, tansiyon üzerinde hafif bir düşüş sağlamakta ve kalp hastalığı için risk faktörü olan kötü kolesterol üzerinde olumlu bir etki yaratmaktadır. Ayrıca kandaki yağ miktarını azaltmakta, anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri bulunmaktadır. Aynı zamanda bağırsaktaki yararlı bakterilere iyi yönde etkisi vardır. Bu da sağlığımıza katkıda bulunmaktadır; sadece kalp damar sağlığı değil aynı zamanda bağırsak sağlığımıza da olumlu yönde etkilemektedir. Çay içerken onun olumlu etkisini azaltmamak için şeker eklememeli ya da yanında sigara içmemeliyiz. Çayı, bir şifa kaynağı olarak görüyoruz ve bunu sağlıklı beslenerek, spor yaparak ve kaliteli içecekler içerek bunu başarabiliriz" diye konuştu.

'ÇAY BİZİM HER ŞEYİMİZ'

Kent sakinlerinden Ali Reyhan, "Çayı, çok sağlıklı buluyorum. Hepimiz işlenmesini, üretimini, doğasını her şeyi görüyoruz. Hiçbir etken maddesi yok. Bu üründen daha iyi bir içecek olduğunu düşünmüyorum. Çay, bizim her şeyimiz. Çay varsa varız. Doğadan gelen en güzel çay, bizim çaydır" dedi. Nuri Uzun da "Çayı genellikle sabah kahvaltısında, yemekten sonra ve arkadaş ortamlarında tüketiyorum. Çay yüzde 100 çok sağlıklı bir içecektir" diye konuştu.
DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Tahlil sonuçlarınız sizi yanıltmasın! Uzmanından hayati uyarı
Tahlil sonuçlarınız sizi yanıltmasın! Uzmanından hayati uyarı
Kış aylarında cildi pul pul dökülenler dikkat! Bu belirtiler varsa doktora başvurun
Kış aylarında cildi pul pul dökülenler dikkat! Bu belirtiler varsa doktora başvurun
Romatizma sadece yaşlılarda görülmüyor! Gençlerdeki bu belirtiler artritin habercisi olabilir
Romatizma sadece yaşlılarda görülmüyor! Gençlerdeki bu belirtiler artritin habercisi olabilir
3 günden uzun süren yüksek ateş ve nefes darlığına dikkat! Uzmanından kritik uyarı
3 günden uzun süren yüksek ateş ve nefes darlığına dikkat! Uzmanından kritik uyarı
Son Haberler
Bursa’da kız meselesi yüzünden ortalık karıştı
Bursa’da kız meselesi yüzünden ortalık karıştı
Ortaokulda bıçaklı saldırı
Ortaokulda bıçaklı saldırı
YENİ Parti Bursa’da seçim zamanı!
YENİ Parti Bursa’da seçim zamanı!
Eski SPK Başkanı hakkında soruşturma izni
Eski SPK Başkanı hakkında soruşturma izni
Tarih verildi… Uludağ’a kar geliyor!
Tarih verildi… Uludağ’a kar geliyor!
Emine Erdoğan'dan Türkiye-Ukrayna ilişkilerine dair paylaşım:
Emine Erdoğan'dan Türkiye-Ukrayna ilişkilerine dair paylaşım:

Ana Sayfa
Bursa Haberleri
Haberler
Siyaset
Dünya
Ekonomi
Magazin
Eğitim
Sağlık
Spor
Teknoloji
Yaşam
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Bursa Haberleri
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Haberler
  • Magazin
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
  • Kullanım Şartları

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.